Ongeveer vier miljard mensen in de wereld hebben geen fysiek adres. Het MIT Media Lab en Facebook werken samen om een oplossing te maken die een algoritme voor machine learning gebruikt om adressen van satellietbeelden te identificeren en toe te wijzen.
Het systeem zou een goedkoop en efficiënt alternatief bieden voor conventionele kaartmethoden. Volgens een paper eerder deze maand door de onderzoekers, heeft het team een diepgaand algoritme ontwikkeld om satellietbeelden te scannen en pixels te identificeren die wegen bevatten. Een ander algoritme nam die pixels en knoopte ze samen in een netwerk van wegen die vervolgens konden worden geanalyseerd en in kwadranten konden worden gesplitst. Nadat alles is ingedeeld, worden nummers en letters aan de straten toegewezen, die als adres dienen. De methode maakt het eenvoudig om snijpunten en andere locaties in de buurt te bepalen, omdat het gemakkelijk is om te relateren waar verschillende wegen op het rooster liggen op basis van hun toegewezen nummer en letter.
Het project van MIT en Facebook is niet de eerste poging om het probleem van ongeadresseerde landelijke gebieden op te lossen. Google introduceerde Open Location Codes op haar kaarten in 2015 om niet-gemarkeerde gebieden te labelen. Een andere organisatie, what3words, heeft de wereld opgedeeld in een drie-bij-drie meter vierkant raster en past een willekeurig gegenereerde, unieke combinatie van drie woorden toe op elke ruimte. Het probleem met veel van deze oplossingen is dat het toewijzen van adressen het gemakkelijkste deel van het probleem is. Het is de uitdaging om die adressen op grote schaal te gebruiken, omdat ze zowel door regeringen als burgers moeten worden aanvaard. Ondanks de obstakels is het hebben van adressen noodzakelijk voor het leveren van essentiële diensten zoals medische zorg en pakketbezorging. Het helpt ook bij het plannen en bouwen van infrastructuur.