Raspberry corner

About

Raspberry corner

Raspberry doos

Altijd al je eigen Raspberry Pi doosje willen maken? Download dan de ontwerpen en gebruik een lasersnijmachine om de ontwerpen te maken. Eventueel is het mogelijk ze zelf uit te snijden uit bijvoorbeeld acryl of met een figuurzaag uit hout. Lijm ze aan elkaar en gebruik een magneetje voor de deksel. Koop goedkope verlichting en je hebt een verlichte Raspberry bewaardoos.

Zie: https://www.raspberrypi.org/blog/light-raspberry-pi-box-monthofmaking/

 

Robocalls

Vergeet je ook altijd om je vrienden te bellen op hun verjaardag? Maak dan een automatische telefoon van je Raspberry, die op in te stellen dagen en tijden je vrienden belt en een geluidsboodschap afspeelt. Hier zie je een Raspberry Pi Zero W met een 4G GSM module om te bellen. Er wordt gebruik gemaakt van de online database Google Firebase. De spraakboodschap is opgenomen als geluidsbestand. Er wordt gebruik gemaakt van een Android app om de data en telefoonnummers gemakkelijk te kunnen invoeren en om te zien of een gesprek is gelukt. Dit is geen project wat je na bouwt, want verdere instructies ontbreken.

https://www.quora.com/What-have-you-done-with-Raspberry-Pi-so-far/answer/Piyush-Charpe-2

 

GPIO Zero 1.5

Als je programmeert met een Raspberry Pi Zero, dan komt de nieuwe versie van de GPIO Zero Python bibliotheek zeker van pas. Er zijn behoorlijk wat fouten uitgehaald en de library is sterk verbeterd. Het is de RPi.GPIO library ontgroeid en ondersteunt ook andere pin-bibliotheken. Zo kan nu de pigpio library worden gebruikt, om bijvoorbeeld de GPIO-pinnen via het netwerk aan te sturen of op de Pi Zero over een USB-poort. Er is een emulatie toegevoegd om de pinnen aan te passen en te testen, zonder een daadwerkelijke Raspberry Pi te gebruiken. Je installeert de library door je systeem te updaten:

sudo apt update

sudo apt install python3-gpiozero python-gpiozero

Zie: https://www.raspberrypi.org/blog/gpio-zero-v1-5/

Commodore PET

Altijd al een fan geweest van Commodore? De Commodore Amiga en Commodore 64 zijn voorafgegaan door de Commodore PET. En natuurlijk krijgt de PET een nieuw leven met de Raspberry. Misschien wordt deze mini-versie van de retro-computer ooit wel net zo populair als de Commodore 64 van Retro Games Ltd., die op veel plekken te koop is (waaronder bij Bol.com, blokker.nl, wehkamp.nl). De mini Commodore 64 is voorzien van 64 gelicenseerde games. Retro Games Ltd. schijnt dit jaar met een full-size Commodore 64 te komen. De PET model 8032 zal je vooralsnog zelf moeten maken. De PET was de eerste computer, die publiekelijk beschikbaar was als “home computer” in 1977. De prijs was destijds 795 dollar, omgerekend naar 2019 zou dat ruim 3.200 dollar zijn. De mini Commodore PET is een Raspberry Pi in een PET behuizing, die met een 3D printer wordt gemaakt. Met een Bluetooth toetsenbord is het systeem te bedienen. Uiteraard heb je RetroPi nodig om de PET te emuleren. Het hele project is gedetailleerd uitgewerkt. I love it! Zie: https://commodorepetmini.com/

 

Raspberry Store

Nee, het is geen app store, maar een echte Raspberry winkel. Je gaat ze niet zien in elke grote stad, zoals bijvoorbeeld de Apple stores, maar het is wel bijzonder om een fysieke winkel te hebben, die gespecialiseerd is in Raspberries. De eerste winkel is te bezoeken op de eerste etage van de Grand Arcade in Cambridge. Je moet er dus een stukje voor reizen, maar maak er een selfie en wij publiceren hem prominent in Linux Magazine! Je koopt er alle Raspberry modellen, allerlei componenten, behuizingen en merchandise. Er is ook unieke shop-only merchandise te koop, die niet te koop is via webshops van partners. Zie: https://www.raspberrypi.org/blog/guess-what/

 

Escape room

In San Francisco kan je een escape room bezoeken, die is aangestuurd door Raspberry Pi’s.  De escape room zit vol met sensoren en licht. De puzzels en opdrachten spelen zich af in een soort van grote computer. De escape room draait op een serie Raspberries, die worden gecoördineerd door een Raspberry Pi server. Er wordt gebruik gemaakt van het Python Banyan raamwerk, dat zorgt voor de verbindingen tussen Pi’s en alle aangesloten componenten: van sensoren en stappenmotoren om deuren te openen tot het afspelen van geluiden en video. De Pi’s besturen ook de bedieningspanelen om gegevens in te voeren.

Zie: https://www.raspberrypi.org/blog/raspberry-pi-escape-room/

 

Text adventure

In de tijd dat computers grafisch nog niet zo snel waren, kon je toch al best spannende games spelen. Het waren text adventures, oftwel een vraag en antwoord spel. Je kon deze games zelfs overtikken uit tijdschriften, in Basic of gewoon door hexadecimale code over te tikken (machinetaal). De game meldde “je bevindt je in een donkere kamer en verderop zie je vaag een deur en een tafel met een kaars”. Je tikte dan bijvoorbeeld “blaas de kaars uit”, “doe het licht aan” of “open de deur” en je kreeg een antwoord dat je verder hielp met je speurtocht. Waar vroeger dit soort games nog vaak in Basic waren geschreven, is dat vandaag de dag natuurlijk het veel efficiëntere Python. Je leest het hele verhaal in het gratis tijdschrift Wireframe.

Zie: https://www.raspberrypi.org/blog/making-text-adventure-wireframe-6/

 

Magazines

We houden van gratis magazines en zeker als je er veel uit leert. We proberen je daarom regelmatig te stimuleren om tijdschriften te downladen. Om papier en milieu te besparen, print je ze natuurlijk niet uit en lees je ze op je Linux laptop. De laatste editie van Wireframe is nummer 8. Je vindt ze alle 8 op http://wireframe.raspberrypi.org. Wireframe is voor alle nerds, die gamen en retro gamen. Eveneens leuk om te lezen is HackSpace, speciaal voor alle makers: http://hackspace.raspberrypi.org. Pure Raspberry fans downloaden en lezen natuurlijk Mag Pi op https://www.raspberrypi.org/magpi/issues/79/ en beginnende developers lezen Hello World (http://helloworld.raspberrypi.org).

All-in one

All-in-ones waren een tijd geleden behoorlijk populair. Tegenwoordig is het vooral Apple’s iMac, die als all-in-one bekend staat. Maar ook met de Raspberry maak je zelf een all-in-one. Uiteraard tellen hierbij ook laptops mee en menigeen heeft al een Raspberry-powered laptop gemaakt, maar een echte all-in-one heeft een volwaardige muis en volwaardig toetsenbord. Deze all-in-one is apart: een Raspberry ingebouwd in een wat dikke muis, met een uitklapbaar toetsenbordje en een mini-schermpje. Zie: https://www.raspberrypi.org/blog/electronic-grenade-computer-mouse/

Share
December 2024
January 2025
No event found!

Related Topics