Beheerder thuis… én bij de buren!

About

Beheerder thuis… én bij de buren!

Als lezer van Linux magazine ben je altijd druk bezig met downloaden, installeren, uitproberen, aansluiten of zelf coderen. Je hebt een Raspberry en/of Arduino en je shopt regelmatig bij Ali Express of Conrad voor componenten. Of je kiest voor de laatste gadgets, want alles met sensoren en een bijbehorende app is razend interessant. Je promoot open source in huis, in de buurt, bij familie en vrienden. Maar je beseft ook dat er meer is en dat closed source software én hardware er nu eenmaal ook bij horen.

Auteur: Marcel Beelen

Met al deze kennis in de hand ben jij degene die te pas en te onpas voor alles wordt gevraagd. Waarschijnlijk word jouw hulp ingeroepen iedere keer als iets naar software of internet ruikt of als er een kabeltje aanzit. Want iedereen die weet dat je “in de ICT” zit, weet jou natuurlijk te vinden. En wat voor activiteiten doe je als buurtbeheerder allemaal?

Windows

Op een paar vrienden na, draait iedereen Windows. Gelukkig heeft dat closed source OS ook geen geheimen. Als bij de buren de PC niet meer start, weet je dat feilloos te verhelpen. Je kent de bootfuncties van de PC en voert een recovery uit. Je komt erachter dat de buren geen back-ups maken. Je bestelt meteen bij bol.com een kleine NAS en koppelt die de dag erna aan de router in de meterkast. Je configureert bestandsgeschiedenis, zodat alle bestanden automatisch gekopieerd worden.

 

Bij de voetbalclub staat een muziek-PC, die af en toe niet werkt, omdat vrijwilligers achter de bar er van alles en nog wat op uitspoken. Je installeert hier het gratis programma MusicBee op, jammer dat het geen open source is, maar goed, en timmert het systeem dicht. Je maakt de Spotify app toegankelijk en stelt een default browserpagina in op onlineradioluisteren.nl. Je legt de dame achter de bar uit dat de kassa’s soms na aanzetten vanzelf Windows bijwerken en dat ze die dan niet uit moet zetten. En dat het service telefoonnummer voor de pinautomaten in de la ligt, op een geplastificeerd A4’tje, want je weet dat dit anders over een maand onleesbaar is door het bier wat er rijkelijk wordt geknoeid.

De PC als gaming platform is nog steeds populair. Gelukkig heb je als IT’er verstand van grafische kaarten, snelle SSD-schijven, Origin, Steam, de Microsoft Xbox Store. Je hebt PayPal geconfigureerd, zodat alle in-app aankopen van je zoon automatisch goed gaan. Veel games van honderden Gigabytes worden gedownload, maar je had dat al voorzien en een extra 4TB schijf geïnstalleerd.

Bedraad en draadloos

Netwerken vragen de nodige aandacht. Mensen zijn nogal gemakkelijk met kabels, er wordt aan getrokken bijvoorbeeld tijdens het poetsen, stekkers worden in verkeerde aansluitingen gestoken of blijven loshangen. Dit zijn van die heerlijke problemen. De TV doet het niet. Natuurlijk staat die op de verkeerde ingangsbron. Eén druk op de knop en het staat weer goed. De USB-stick doet het niet. Tja, als je die probeert in de HDMI-aansluiting te stoppen, dan gaat het natuurlijk mis. Als IT-beheerder denkt men dat je ook verstand hebt van beeld- en geluidsapparatuur. En dat is natuurlijk ook zo. Naast de USB-stick met tools, ligt achterin je auto altijd wel een setje schroevendraaiers, AA- en AAA-batterijen, een paar stroomkabels, HDMI-kabels, USB-kabels en niet te vergeten een onmisbare hamer. Op je Linux-laptop staan de nodige tools om wifi-netwerken te analyseren, want slecht werkende wifi-ontvangst komt helaas regelmatig voor.

Smartphones en de cloud

Bijna iedereen heeft een smartphone. Deze devices lijken soepeler te werken en gebruikers werken er handiger mee als met een desktop of laptop met Linux of Windows. Je hebt simpelweg minder IT-kennis nodig, omdat veel zaken beter doordacht zijn. Als thuisbeheerder ben je pas tijd kwijt als het écht mis gaat. Bijvoorbeeld bij verlies of diefstal, defecte systemen of foutieve updates. Gebruikers weten vaak niet hoe cloud synchronisatie werk, waarom iCloud of OneDrive vol raken, waar hun foto’s nou precies zijn gebleven. Het cloud gedeelte is voor de meesten niet te doorgronden.

Het omgaan met bestanden blijft in het algemeen voor velen een probleem. Het zijn vooral Mac- en Windows gebruikers die hier last van hebben. Bestanden bewaren, verplaatsen, ordenen, slimme namen geven, naar de prullenbak slepen, weer uit de prullenbak halen, de prullenbak leegmaken. Hoe maak je van een Pdf-bestand een Word-bestand, hoe en waar bewaar je een bijlage uit de mail, waarom komt mijn afdruk in zwart/wit uit de kleurenprinter. En zo kunnen we nog wel even door gaan. Als hobby-beheerder help je regelmatig kennissen met het zoeken, ordenen en opruimen van bestanden. Op je USB-stick die je altijd bij je hebt, staan de nodige open source Linux apps, of gratis portable Windows apps. Hier kan je snel bestanden analyseren, dubbelen vinden en de schijf analyseren op datagebruik per map.

 

Wachtwoordbeheerder

Bijna overal waar je iemand wilt helpen, is één overeenkomstig probleem: wat is het wachtwoord? Het wachtwoord van de router, het wachtwoord van de NAS, het wachtwoord van de website waar de mediaplayer geregistreerd is. Maar ook het wachtwoord van bijvoorbeeld Mijn Ziggo, Netflix, de Spotify accounts van alle gezinsleden… Het lijkt vaak alsof niemand zijn wachtwoorden op orde heeft.

Vervelend is dat het zoeken naar- en resetten van wachtwoorden telkens heel veel tijd kost. Sommigen bewaren een klein deel van de wachtwoorden in een Word-documentje op het bureaublad, anderen schrijven ze op in een notitieboekje. Password managers worden nauwelijks gebruikt, ook al zijn ze open source (en dus gratis). Ze hebben een te hoog IT-gehalte en zijn lastig te gebruiken, of je nou tiener bent of met pensioen. Je kunt wachtwoordboeken kopen, maar zelfs die werken niet als de gebruiker ervan niet de discipline heeft om deze bij te houden. Het gevolg is dat je als thuisbeheerder wachtwoorden hebt van buren, familie, verenigingen en diverse bedrijfjes waar je af en toe komt om te helpen.

 

Het einde

Het einde is niet in zicht. Dit is allemaal nog basaal: PC’s, smartphones, (wifi)netwerken, bestanden en wachtwoorden. Er is nu al meer aan de hand. Vergeet niet je game console (Playstation, Xbox, Switch), je printer(s) en de mediaplayer die je hebt aangeschaft of gekregen van de provider. Wellicht heb je al meer aangesloten, zoals een slimme meter, draadloze aan te sturen LED-lampen, een audiosysteem en een alarminstallatie. Misschien ben je al een stap verder en heb je een completer domotica systeem. Heb je al een slimme wasmachine, een slimme vaatwasser, een slimme koelkast, een slimme tandenborstel of slim speelgoed? Alles krijgt firmware en connectivity. Het worden dan ook drukke tijden voor de thuisbeheerder.

 

Tot slot

Ben je thuisbeheerder, buurtbeheerder en familiebeheerder? Wat doe je er allemaal voor en wat zijn veel voorkomende uitdagingen? Hoe zie jij de beheertoekomst? Hoe kan open source je helpen bij deze activiteiten? Wij bij Linux Magazine horen het heel graag van je!

Share
September 2024
October 2024
No event found!

Related Topics