Blog: Kilo’s, tarwegras en Kubernetes

About

Blog: Kilo’s, tarwegras en Kubernetes

Toen het bekend werd dat tarwegras gezond was om te eten, gingen veel consumenten snel naar de winkel om er kilo’s van te kopen. Echter bleek tarwegras alleen, zonder andere ingrediënten, een teleurstelling en oneetbaar. Het is dan ook geen toeval dat tarwegras het eerste is dat me te binnen schiet als ik aan Kubernetes denk.

Containertechnologie was ooit het domein van ontwikkelaars. Nu neemt IT-beheer het heft in handen en loopt Kubernetes voorop. Volgens een recent onderzoek van VMware staat het voor veel organisaties nog in de kinderschoenen, maar groeit de adoptie gestaag. Meer dan de helft van de respondenten (57%) beheert minder dan 10 Kubernetes clusters en 60% voert minder dan de helft van de gecontaineriseerde workloads op Kubernetes uit. De uitgaven aan container technologie zijn daarentegen wel gestegen, maar liefst één op de vier bedrijven besteedt nu meer dan € 210.000 per jaar aan deze technologieën.

Laten we het hebben over tarwegras
De trage adoptie van Kubernetes is inmiddels de experimentele fase voorbij. IT-management teams moeten daarom bewust zijn wat de toegevoegde waarde is van de implementatie, voordat ze miljoenen investeren in container technologieën. Dit kan worden vergeleken met de hype rond superfoods. Kubernetes wordt vaak gezien als een product die ‘alle problemen oplost’ en een enorm potentieel heeft. Echter gaat het er om, net als bij superfoods zoals tarwegras, hoe je het bereidt. Het is daarom belangrijk voor IT-management teams om niet overhaast kilo’s Kubernetes te kopen, maar eerst te kijken naar de receptuur.

Een geheime formule
Er bestaan veel valse verwachtingen rondom ‘de hype’ Kubernetes en de technologie eromheen. Sommige bedrijven hebben misschien via de IT afdeling gehoord dat Google, AWS, Netflix en Microsoft inzetten op Docker als container standaard en Kubernetes als de cloud orchestration engine. Hierdoor kan iedere organisatie technologie opschalen en een infrastructuur bieden op hetzelfde niveau als de grote spelers. Tegelijkertijd beseffen bedrijven misschien niet dat het hele bedrijfsmodel van grote spelers zich richt op een agile en on-demand infrastructuur. Traditionele bedrijven hebben immers een heel ander bedrijfsmodel. Zij hebben oplossingen gebaseerd op vertrouwde platforms en vertrouwde partners, die in het verleden uitdagingen voor ze hebben opgelost. Deze partners hebben nu oplossingen om dezelfde resultaten te bereiken met containerisatie.

De technologie van Kubernetes heeft natuurlijk ook zo zijn voordelen. Bedrijven kunnen efficiënter opereren en sneller betere resultaten behalen uit development life cycles. Ze gaan namelijk betere software produceren via automatisering en standaardisatie. De organisatie kan vervolgens software gebruiken om nieuwe zakelijke kansen te verkennen en te experimenteren met nieuwe ideeën, waardoor ze vervolgens verder kunnen groeien. Daarentegen zal een concurrent die geen gebruik maakt van Kubernetes het moeilijker hebben om software snel te ontwikkelen.

Het juiste recept voor Kubernetes
Kubernetes is een opkomende technologie die een zekere mate van specialisme nodig heeft om een succesvolle implementatie te garanderen. Efficiënt gebouwde platforms kunnen immers worden uitgebreid en goede abstracties bieden voor interactie met containers. Echter is het installeren niet zo eenvoudig, want je moet teams bouwen en trainen. Alles is anders bij Kubernetes en dit begint al hoe je systemen wilt uitvoeren, tot de manier waarop je logboekregistratie en routering op pods inschakelt.

Organisaties die moderne technologie willen implementeren en gebruik maken van kubernetes, zullen al snel de toegevoegde waarde van cloud-native apps inzien. Ontwikkelaars verhogen hiermee hun productiviteit en kunnen een solide stroom aan software-updates creëren. Dit betekent dat organisaties wekelijks updates kunnen doorvoeren. Hoewel het effect na een week coderen misschien klein lijkt, leidt dit na verloop van tijd tot grote veranderingen. Het beste van alles is dat organisaties functies kunnen testen met échte gebruikersfeedback en dat wijzigingen worden gevalideerd met data, waardoor software continu kan worden verbeterd.

Cloud-native platforms, zoals Tanzu Application Service en Tanzu Kubernetes Grid, kunnen hierbij helpen omdat ze selfservice-opties voor ontwikkelteams bieden. Daarnaast standaardiseren ze de manier waarop infrastructuur wordt uitgerold en beheerd. Dit neemt niet alleen een enorme hoeveelheid tijdrovend handmatig werk weg, maar leidt ook tot een betere resilience en security omdat ontwikkelaars over het algemeen een vast pad volgen.

Voor wie biedt Kubernetes voordelen?
Developers halen de meest tastbare voordelen van Kubernetes. Volgens het eerder genoemde Kubernetes 2020 rapport zijn een efficiënter gebruik van middelen (56%) en verkorte software development cycles (53%) de twee belangrijkste voordelen. In plaats van weken of maanden te wachten op de benodigde infrastructuur, of zelf de juiste platformen op de public clouds in productie te krijgen, kunnen ontwikkelaars deze omgevingen nu snel via selfservice verkrijgen.

Beheerteams halen hier ook voordeel omdat ze met een moderne omgeving niet zoveel tijd hoeven te besteden aan de minder belangrijke en manuele taken. Zodra productteams weten hoe ze voordeel halen uit een wekelijkse release cyclus om nieuwe features te testen, halen ze hier ook voordeel uit omdat ze een snelle time-to-market hebben en een methodiek om het bedrijf verder door te ontwikkelen met gevalideerde data.

Er zijn veel traditionele manieren om software te ontwikkelen en te laten draaien. Deze variëteit aan mogelijkheden voegt extra kosten, tijd en risico’s toe aan het software proces. Kubernetes standaardiseert een manier om software te designen, ontwikkelen en te laten draaien.

De toepassing van Kubernetes technologie is misschien wel de juiste weg voorwaarts voor een organisatie, net zoals het eten van tarwegras misschien beter is voor je gezondheid. Kubernetes biedt één manier om software te ontwikkelen en te laten draaien. Op deze manier hoef je alleen maar rekening te houden met de software zelf, zonder je zorgen te maken over het beheer of een alsmaar oplopende vertraging in de planning.

Bas Lemmens, VP & General Manager EMEA, VMware Tanzu

Share
November 2024
December 2024
No event found!

Related Topics