De 5 belangrijkste oorzaken van onverwachte netwerkpieken

About

De 5 belangrijkste oorzaken van onverwachte netwerkpieken

Wanneer er onverwachte netwerkpieken plaatsvinden kan dit een flinke impact hebben op de workflow en efficiëntie van werkplekken en andere bedrijf gerelateerde zaken. Het bedrijfsnetwerk kan worden gezien als het belangrijkste stuk infrastructuur en daarom is een goede snelheid van belang.

Er verschillende factoren die de snelheid van een bedrijfsnetwerk flink kunnen verminderen. Wij zetten de top 5 voor je op een rij.

  1. Mailserver problemen

E-mail is één van de belangrijkste communicatiemiddelen voor een bedrijf. Tekstberichten of berichten met een kleine bijlage zijn over het algemeen geen probleem. Maar wanneer er iets verkeerd gaat met de bezorging kan dit leiden tot verstoppingen op de mailservers. Een video  van 15+ MB van de nieuwe kat van je collega kan hij of zij daarom beter delen via andere kanalen.

  1. Lokale back-ups

Natuurlijk zijn backups essentieel. En ze moeten worden gedaan. Maar het is wel de zaak om te kijken naar de timing en het gebruik van bandbreedte. Ook de snelste verbinding kan door back-ups volledig gebruikt worden, afhankelijk van de sector waar het bedrijf zich in bevindt.

Laat daarom backups niet alleen starten buiten werkuren, maar zorg er ook voor dat ze buiten werkuren voltooid zijn. Helemaal als je te maken hebt met locaties in verschillende tijdzones.

  1. Remote backups

Naast lokale backups worden er vaak remote backups gebruikt die via de cloud worden uitgevoerd. Net als bij een lokale backup, kan dit de internet verbinding verstoppen. Andere toepassingen die gebruik maken van internet of een lokaal netwerk zullen dan traag draaien of er zelfs helemaal mee stoppen. Ook bij deze backups is het zaak om ze buiten werkuren in te plannen waar mogelijk.

  1. Software updates

In deze tijd van cyberdreigingen en lekken is het van belang om alle software up to date te houden. Dit beperkt zich niet alleen tot virus-software en besturingssystemen, maar ook zaken als Microsoft Office. Wanneer er voor meerdere afdelingen een software update beschikbaar is, is het zaak om deze geleidelijk in te voeren waar mogelijk, of om deze buiten werkuren te houden.

Ook kun je updates centraal downloaden en verspreiden via het interne netwerk, om zo de verbinding naar buiten niet teveel te belasten.

  1. Malware en hackpogingen

Een plotselinge toename van netwerkverkeer zonder een duidelijke oorzaak zou ook kunnen duiden op een hackpoging of een besmetting met malware. Aanvallen zoals een DDoS aanval zijn makkelijk te herkennen, maar een wat meer subtiele aanval kan lastiger te achterhalen zijn. Met monitoringssoftware kan bandbreedtegebruik goed in de gaten worden gehouden.

Share
April 2024
May 2024
No event found!

Related Topics