Chantal Schinkels zit als vrouw middenin de door mannen gedomineerde IT-wereld. Ze pleit in haar boek ‘De IT girl’ voor vrouwvriendelijke veranderingen in de sector. Het boek geeft duidelijke en praktische uitleg hoe meer vrouwen de IT-wereld vooruit kunnen helpen, met suggesties en ervaringen van vele IT-vrouwen.
Geschreven door: Rens Blom van PCM Web
Onderzoek wijst uit dat slechts veertien procent van de IT-werknemers vrouw is. In vergelijking met andere sectoren is dat erg weinig. Chantal Schinkels, zelf al jaren werkzaam in de techwereld, legt via bestaande onderzoeken duidelijk uit waarom dat een maatschappelijk probleem is. Ze zet ook uiteen waarom er in Nederland zo weinig vrouwen in de IT werken. Vanwege vooroordelen over technische banen en collega’s bijvoorbeeld, maar mannelijke vriendjespolitiek en zorgen over parttime werken en zwangerschapsverlof dragen hier ook aan bij.
Bewustwording creëren is het doel van de eerste hoofdstukken en als mannelijke lezer moet ik zeggen; dat lukt. Ook omdat er in de hoofdstukken veel vrouwen bij naam of anoniem ervaringen van de werkvloer delen. Die laten zien hoe Nederlandse bedrijven, overheidsorganisaties en scholen het vrouwen (on)bewust lastiger maken om de IT-wereld te betreden en hierin te groeien. Zo zijn open dagen van technische opleidingen vaak erg op jongens gericht, houden niet alle organisaties rekening met het zwangerschapsverlof van vrouwen en gebeurt het nog te vaak dat vrouwen minder verdienen dan mannelijke collega’s die dezelfde functie bekleden. Tijd om daar wat aan te doen.
En daar gaat deel twee van het boek over. In bijna honderd pagina’s legt Schinkels uit wat vrouwen kunnen doen om een IT-baan te bemachtigen en vanuit die baan – met plezier – door te groeien in de snel vernieuwende IT-sector. Deze hoofdstukken zijn vooral op vrouwen gericht, zowel vanuit Schinkels’ schrijfstijl als vanuit de ervaringen en tips van IT-vrouwen. Desalniettemin is ook dit deel van het boek interessant voor mannen.
‘De IT girl’ maakt goed duidelijk wat er misgaat in de techwereld en wat vrouwen hier zelf aan kunnen doen. Maar er is ook zeker een rol weggelegd voor mannen, betoogt Schinkels. Daarom wijdt ze een (beknopt) hoofdstuk aan de mannen die ongeacht hun functie het verschil willen maken. Nuttig, net als het slothoofdstuk waarin ze concrete adviezen geeft om de (Nederlandse) techwereld vrouwvriendelijker te maken. Deze tips, ondersteund door voorbeelden van vrouwen, zijn vooral relevant voor beslissers in het bedrijfsleven, de overheid en scholen.