Succes als een freelance webdesigner is een tweesnijdend zwaard. Hoewel het geweldig is om druk bezig te zijn en geld te verdienen, kan het ook leiden tot overbelasting van werk.
Het is een goed probleem om te hebben, maar toch een probleem. Een van de moeilijkste beslissingen die je moet nemen, is bepalen hoeveel te veel is. Op welk punt zeg je: “Dat is genoeg”? Hoewel het antwoord van persoon tot persoon zal verschillen, zijn de overwegingen met betrekking tot een dergelijke beweging universeel.
Denk goed na, voordat je tot een beslissing komt, over de volgende vragen.
Soms kunnen we onszelf in situaties brengen zonder de consequenties volledig te beseffen. Als je net een trage periode had waarin de inkomsten schaars waren, zou je misschien graag elk nieuw project dat meekomt op willen pikken. Voordat je het weet, zwem je in je werk. Toch denk je misschien niet eens dat je te veel probeert te doen.
Bij ontwerp en ontwikkeling is het gemakkelijk om ons zo in beslag te laten nemen dat we ons niet bewust zijn van onze eigen conditie. Het is dus belangrijk om te zoeken naar tekenen van angst. In mijn geval heb ik gemerkt dat ik heel hypervigilant begin te worden. Ik probeer dingen van mijn takenlijst in korte volgorde af te ronden. Als iets mijn flow verstoort, raak ik van streek. Het voelt alsof mijn hersenen in overdrive zijn. De tekens zullen voor iedereen anders zijn. Maar als je ze eenmaal hebt opgepakt, kun je een stapje terug doen en ademen. Beoordeel jouw hachelijke situatie en bedenk manieren om deze te verbeteren.
We hebben allemaal die momenten gehad waarop we het gevoel hebben dat we letterlijk in projecten verdrinken. De situatie kan zo ver gaan dat je niet zeker weet of je ooit alles zult doorstaan. Ondertussen vragen klanten om statusrapporten en hopen ze eerder dan later te lanceren. Ik ben in de loop van de tijd vele malen met deze situatie geconfronteerd geweest.
Maar het punt is, het is niet (meestal) permanent. Heel vaak komt dat omdat verschillende projecten die voor onbepaalde tijd in het bezit waren uiteindelijk samenkwamen. Plotseling heeft iedereen haast. En het is op zijn zachts gezegd stressvol. Als je in zo’n situatie zit, kun je overwegen potentiële klanten alleen maar te vertellen dat je het te druk hebt en geen nieuwe projecten kunt accepteren. Dit kan echter zeer kortzichtig zijn.
In plaats daarvan is het wellicht beter om uit te leggen dat je de volgende maand of twee anders bezig bent. Voor projecten die niet per se een spoedklus zijn, kan dat best voor je werken. Je planning kan in die tijd een aantal openingen veroorzaken. Als je jezelf hebt aangemeld voor een project voor de langere termijn, is het misschien verstandig om het te vertragen totdat je een beter idee hebt van wat je te wachten staat. Als je eenmaal je voeten nat hebt gemaakt, kun je het beste pad naar voren bepalen.
Voordat je op de rem drukt voor het verwerven van nieuwe klanten, is het de moeite waard om eens naar je bedrijf als geheel te kijken. Het kan ertoe leiden dat je ontdekt dat jouw huidige overbelasting mogelijk vermijdbaar is geweest. Of misschien zul je ontdekken dat er andere factoren bij betrokken zijn.
Afgezien van de eerder genoemde situatie van ‘alles in één keer’, kan de oorzaak iets dieper zijn. Je bent bijvoorbeeld misschien zo druk omdat je jouw schema niet goed hebt beheerd. Er is ook de mogelijkheid dat je (serieus) niet voldoende oplaadt. Denk op dat laatste punt na over de waarde van je tijd. Als je constant bezig bent om dingen voor elkaar te krijgen, is het misschien niet een kwestie van een tijdje geen nieuwe projecten te hoeven doen. Misschien gaat het meer om het verhogen van het dieptepunt van jouw prijsdrempel.
Wanneer klanten jou meer betalen voor jouw tijd, filter je degenen uit die dat niet doen. Dus, terwijl je gestaag bezig kunt blijven, kun je beter voorkomen dat je overweldigd raakt door te veel projecten (voor niet genoeg geld, zou ik kunnen toevoegen).
Het idee is dat de problemen waar je mee te maken krijgt in het bedrijfsleven vaak meer zijn dan op het eerste gezicht lijkt. Alleen door je situatie een juiste analyse te geven, kun je de ware oorzaak van een probleem vinden.
Er is echt een ‘sweet spot’ als het gaat om werkdruk. Voor mij is het wanneer ik een paar projecten heb om aan te werken zonder strakke deadlines. Het is daar dat ik de tijd kan nemen om met verschillende technieken te experimenteren of nieuwe ideeën te ontdekken zonder me overhaast te voelen.
Maar de realiteit van een freelance leven kan ons ver weg brengen van dat soort comfortniveau. Wanneer je facturen moet betalen, neemt het instellen van jouw ideale werkbelasting meestal een achterstand in op andere prioriteiten.
Dat betekent echter niet dat we het niet kunnen proberen. Als we een beter begrip kunnen krijgen van wat we leuk vinden, kunnen we een manier vinden om er vaker te komen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]