Tot voor kort bleef gaming als schouwspel beperkt tot het meekijken bij vrienden thuis. Maar inmiddels is e-sport een serieuze zaak en hebben game streaming diensten als Twitch een flinke opmars gemaakt. Hierop aanhaken is geen probleem dankzij OBS Studio. In dit artikel lees je hoe ook jij aan iedereen kan laten zien hoe goed je bent in gamen.
Serge Gielkens
Met OBS Studio neem je video op van diverse bronnen om die vervolgens tot een opname te combineren. Op die manier maak je bijvoorbeeld eenvoudig een screencast, die je onmiddellijk live uitzendt via een streaming dienst zoals YouTube of Facebook. In dit artikel gaan we deze functionaliteit gebruiken om een game te streamen via Twitch.
Als pakket vind je OBS Studio niet altijd in de officiële repository van je distributie. Zo heb je voor Fedora de community repo RPM Fusion nodig. In geval van Ubuntu gebruik je het PPA obsproject/obs-studio. Bij de eerste start van OBS Studio krijg je de vraag om de Auto-Configuration Wizard te starten. De standaard instellingen volstaan en je kunt daarom zonder bezwaar op No klikken. Om achteraf toch nog iets aan te passen ga je naar File -> Settings.
Handig van OBS Studio is dat je niks hoeft op te slaan. Bij het afsluiten heeft de applicatie alles al automatisch veiliggesteld. Bij een volgende start kun je zodoende meteen verder. Voor nog meer gemak is een tweede scherm aan te raden, zeker als je de game full screen gebruikt. Zodoende zit je jezelf tijdens het gamen niet in de weg, terwijl je de live stream verzorgt.
Game capture
Start allereerst de game op die je wilt gaan streamen. Ga vervolgens naar OBS Studio en klik onderaan bij Sources op het plusteken (zie afbeelding). Selecteer in de lijst Window Capture. Tik in het popup-scherm een naam in, bijvoorbeeld mijn_game, en klik op OK. Bij Window geef je vervolgens op welke applicatie je wil opnemen. Daar staat nu Desktop. Klik hierop en selecteer je game. OBS Studio registreert tevens de cursor, zodat de kijker de muisbewegingen kan volgen. Wil je dat liever niet, haal dan het vinkje bij Capture Cursor weg. Klik op OK.
Bij Sources staat nu mijn_game. Dubbelklik hierop om alsnog instellingen van de opname te veranderen. In het centrale deel zie je nu het beeld van je game. Dit is nog niet de opname maar een live preview. Alles wat je in de game uitvoert, zie je hier dus wel al meteen. Als je een ander venster voor je game plaatst, zie je die daarentegen niet in de preview. OBS Studio neemt namelijk niet je hele desktopomgeving op maar alleen het applicatievenster.
In geval van een aparte monitor voor je game is het handiger om wel het hele scherm op te nemen. Zodoende maakt het niet uit welke game je speelt, omdat OBS Studio dan alles registreert. Klik hiervoor bij Sources wederom op het plusteken, maar kies nu Screen Capture. Geef een naam en klik op OK. Selecteer vervolgens bij Screen het juiste scherm en klik op OK.
Geluid regelen
Wat audio betreft neemt OBS Studio standaard alles op. Dus niet alleen het geluid van je game, maar ook geluid via de microfoon van je laptop bijvoorbeeld, komt in je live stream terecht. De instellingen daarvoor vind je onderaan bij Audio Mixer. Om het volume van een geluidsbron aan te passen gebruik je het schuifje links van het luidsprekertje. Klik op dit luidsprekertje om de desbetreffende geluidsbron volledig uit te schakelen. Wil je bijvoorbeeld geen geluid via de microfoon in je opname, dan doe je dit bij Mic/Aux.
Check
Om te controleren of alles naar wens is alvorens te streamen, maak je een proefopname. Klik hiervoor helemaal rechts bij Controls op Start Recording. Laat de opname even doorlopen terwijl je aan het gamen bent. Rechtsonder in de statusbalk zie je bij REC hoe lang de opname loopt. Stop hem door op Stop Recording te klikken.
Ga vervolgens naar het menu File -> Show Recordings. OBS Studio opent dan de file browser in de directory met opnames. De opname is een MKV videobestand met als naam de datum en tijd. De instellingen voor deze uitvoer, zoals de directory en het formaat van de video, pas je aan via File -> Settings bij de tabbladen Output en Advanced.
Go live!
Ga naar de website van Twitch en maak daar een account aan. Ga vervolgens in OBS Studio naar File -> Settings en kies het tabblad Stream. Selecteer bij Service als dienst Twitch en klik op Get Stream Key. Dit opent automatisch de juiste pagina in je browser. Mocht dit niet werken, open dan deze pagina als volgt. Klik in Twitch op het icoontje van je account uiterst rechtsboven, kies Settings en open tenslotte het tabblad Channel and Videos.
Klik nu boven bij Primary Stream key op Copy. Ga terug naar OBS Studio en kopieer de string in het veld bij Stream Key. Klik op OK om weer terug te keren naar het hoofdvenster. Start de uitzending door bij Controls op Start Streaming te drukken. Krijg je een melding dat geen verbinding mogelijk is, controleer dan of je firewall TCP poort 1935 tegenhoudt.
Ga in de browser naar Twitch. Klik op het icoontje van je account en selecteer Channel. Alles wat OBS Studio opneemt, zie je nu hier verschijnen, klaar om gedeeld te worden met je game makkers. Met het potloodje helemaal rechtsonder maak je de uitzending persoonlijker door een titel of aankondiging op te geven.
Als de stream schokkerig of vertraagd verloopt, schroef dan in OBS Studio studio de video bitrate terug. Dat regel je in File -> Settings bij het tabblad Output. Soms helpt het om low latency uit te schakelen. Beweeg daartoe in Twitch de muis boven de uitzending. Nu verschijnt rechtsonder een extra rijtje icoontjes. Klik op de meest linkse voor de Settings. Selecteer Advanced en schakel daar Low Latency uit. Verder loont het om geen wifi te gebruiken, maar je PC met een ethernetkabel te verbinden. Tot slot hangt veel af van je internet provider. Hoe meer bandbreedte je hebt om te uploaden, hoe beter.
En verder
Je hebt nu gezien dat je met OBS Studio eenvoudig games streamt naar een platform als Twitch. Maak het nu nog aantrekkelijker door bijvoorbeeld jezelf met behulp een webcam in een klein venstertje mee op te nemen. Of voeg aan de stream een klein logo toe zoals tv-zenders dat doen.