Gamen op Linux – Er is steeds meer mogelijk!

About

Gamen op Linux – Er is steeds meer mogelijk!

Voor de Linux-gamers was het tot enkele jaren geleden eigenlijk armoe troef vergeleken met Microsoft Windows. Het aanbod stijgt inmiddels echter fors: het aantal games voor Linux groeit steeds sneller en het gat met Windows neemt zienderogen af. Hoog tijd dus om weer eens de stand van zaken op te maken. 

Auteur: Serge Gielkens

Dat je zo’n sterke stijging ziet in het aantal Linux games, komt met name door cross-platform game engines, zoals Unity (niet te verwarren met de Ubuntu desktopomgeving). Die maken het veel gemakkelijker om games meteen op Windows, Linux en Mac uit te brengen. Verder heeft Steam een flinke boost gegeven aan Linux games. Inmiddels duiken er meer van dergelijke game platformen op, die Linux games populariseren.

Om te gamen zijn deze distributieplatformen het handigste in gebruik. Je hebt veel aanbod en je hoeft niets te regelen op je systeem. Daarom bekijken we die platformen als eerste in dit artikel. Daarna komen de games aan bod, die je op de klassieke manier installeert met je pakketbeheerder.

Mainstream Steam

Op Steam zijn inmiddels duizenden Linux games beschikbaar. Voor toegang daartoe heb je zowel een account als de Steam client nodig. Daarmee download en installeer je de games op je pc. Zorg daarbij voor massa’s vrije ruimte op je harde schijf.

Een klassieker blijft Civilization VI. In dit strategische spel bouw je je eigen beschaving op. Je begint in de pre-historie en je ontwikkelt de samenleving steeds verder. Populair blijft ook Deus Ex: Mankind Divided. Anders dan bij Civilization beland je nu in de toekomst om de mensheid te redden. Het gaat hier om actie: niet denken, maar doen. In hetzelfde straatje zit Counter-Strike: Global Offensive. Deze first-person shooter game is momenteel erg populair op Steam.

Zoek je naast actie ook strategie, dan zijn de Total War games interessant. Met de meest recente Thrones of Britannia in deze reeks ga je terug naar het Brittannië van de 9e eeuw. Bouw hier je leger en imperium op, terwijl je tactisch met Britten, Schotten en Vikingen omgaat. Wil je niet teveel betalen voor een game? Kijk dan bijvoorbeeld eens naar Age of Conquest IV.

Naast de grote namen vind je ook heel veel indie games. Een behoorlijk populair voorbeeld hiervan is Night in the Woods. Dit is een adventure game met veel speurwerk. Ben je rustig van aard en puzzel je liever? Dan is Braid weer een aanrader. Het grafisch werk daarvan is keurig verzorgd (zie Afbeelding 1).

Speel de puzzelgame Braid eens

 

Windows games op Linux

Onlangs is Steam Proton verschenen. Dit is een aangepaste versie van Wine om het meer geschikt voor games te maken. Dit verkeert nog in de bèta-fase. Om het te activeren ga je in de client linksboven naar het menu Steam -> Settings. Ga naar het tabblad Account en klik bij Beta participation op CHANGE. In het popup-venster klik je bij Beta participation op NONE en kies je Steam Beta Update. Herstart tot slot de client.

Ook met Proton draaien lang niet alle Windows games zonder problemen op Linux. De actuele stand van zaken vind je op ProtonDB (zie kader met links). Ga op de website daarvan naar het menu EXPLORE en kies dan bovenaan de lijst de categorie Whitelisted. Games op deze lijst zijn officieel ondersteund en draaien dus feilloos op Linux.

Je ziet wel meteen dat dit nu nog een beperkte set is. Het gaat bijvoorbeeld om recente versies van Doom en Wolfenstein, maar verder kom je niet heel veel interessants tegen. Voor toegang tot alle Windows games is een aanpassing in de client configuratie nodig. Ga weer naar Steam -> Settings. Kies vervolgens het tabblad Steam Play helemaal onderaan en vink de optie Enable Steam Play for all other titles aan.

Klik nu op de site van ProtonDB nogmaals op Whitelisted om weer de volledige lijst te zien. Zoek in eerste instantie naar games met het label Platinum of Gold. Met die games maak je namelijk een hele goede kans. Zo werkte de adventure game Maize op ons systeem feilloos. Een ander voorbeeld is The Witcher 3: Wild Hunt. Nu kun je naar hartenlust deze fantasy RPG op Linux spelen.

Het hoeft natuurlijk niet altijd groots, want kleinere spellen kunnen ook heel onderhoudend zijn. Lost Lands: Mahjong deed het op ons systeem zonder enige hapering. Vond je Braid leuk, probeer dan nu The Witness van dezelfde gamemaker eens. Wederom veel gepuzzel, maar nu in 3D. Als je een zwak voor jaren ’30 cartoons hebt, moet je beslist Cuphead spelen. De graphics hiervan zijn echt fraai.

GOG als alternatief

Hoewel GOG officieel alleen Mint en Ubuntu ondersteunt, ondervonden we op Fedora geen enkel probleem. In het begin zag je hier alleen klassiekers of oudere versies, maar inmiddels verschijnen ook vaker nieuwkomers. Bij GOG zijn de games DRM-vrij. Na aankoop ben je dus eigenaar en mag je de games overal spelen, zoals jij dat wilt.

Een verborgen feature is GOG Connect. Hiermee importeer je jouw games op Steam naar GOG. Dan zijn ook deze games DRM-vrij. Hiervoor moet je de sites van GOG en Steam wel goed in de gaten houden, want deze mogelijkheid krijg je maar af en toe voor enkele weken. Daarnaast gaat het, zoals te verwachten, maar om een heel beperkte selectie aan games.

De client GOG Galaxy werkt alleen op Windows. Om te gamen heb je die gelukkig niet nodig. Je moet wel een account aanmaken om games te downloaden. Dat zijn shell scripts, die je eerst uitvoerbaar maakt:

chmod 755 <je_game.sh>

En vervolgens runt:

./<je_game.sh>

Je hebt hiervoor geen root-rechten nodig. De games komen in je home directory in de folder GOG Games terecht. Om te spelen ga je vervolgens in het desktopmenu naar Games en kies je daar je game.

Aan variëteit ontbreekt het op GOG niet. Als je niet per se de nieuwste versie van het hierboven genoemde The Witcher wil spelen, ga dan hier met versie 2 voor Linux aan de slag (zie Afbeelding 2). Een role-playing game in 2D vind je in Regions of Ruin. Als je fan bent van adventure games, speel dan eens Cayne. Daar ga je in een sciencefiction horroromgeving op pad. Voor rechttoe-rechtaan-actie kies je Neon Chrome en schiet je je een weg door vijand en omgeving. Om daarna weer af te koelen, los je een puzzel op van Opus Magnum.

The Witcher 2

 

Onafhankelijk itch.io

itch.io is een echte indie site en heeft misschien wel de meeste Linux games. Bijzonder is dat de game ontwikkelaar zelf bepaalt hoeveel hij van zijn inkomsten afstaat aan itch.io. De drempel is daardoor laag om een game op itch.io te zetten. Omgekeerd zie je ook geregeld dat je zelf mag weten hoeveel je voor een game betaalt.

Om games te downloaden heb je geen account nodig. Dat is wel het geval voor de client om je games mee te beheren. Voor deze client download je eerst de installer en geef je die vervolgens uitvoerrechten:

chmod 755 itch-setup

Start nu de installatie:

./itch-setup

Root-rechten zijn niet nodig, want de app installeert zich in je home directory. Na installatie start de app meteen op. Om de client later te gebruiken, ga je in het desktopmenu naar Games.

Voor experimentele of alternatieve games ben je bij itch.io op het juiste adres. Wat te denken van bijvoorbeeld Fragments of Euclid, waar je in een M.C. Escher omgeving puzzels oplost (zie Afbeelding 3)? En het bijna onspeelbare Flappy Bird lijkt hier een cultstatus verworven te hebben. Je vindt er letterlijk honderden varianten op deze game. Anders dan anders is ook de adventure game Naufrage. Laat de eenvoudige graphics je niet van dit intrigerende spel weerhouden.

Fragments of Euclid

 

Natuurlijk kun je hier ook de meer standaard games vinden. Zo is Rexuiz een first-person shooter game à la Doom. Juist geen actie heb je bij Gone Home. Daar voer je als studente een speurtocht uit, wanneer je bij thuiskomst ontdekt dat het gezin verdwenen is. Het hierboven bij Steam al genoemde Night in the Woods kom je ook weer op itch.io tegen. Itch.io lijkt trouwens wel vaker een springplank naar Steam. Zo is de puzzelgame A Good Snowman Is Hard To Build nog wel te krijgen op itch.io, maar hij werkt inmiddels met een Steam key.

Distro games

Natuurlijk hoef je helemaal geen gebruik te maken van dergelijke distributieplatformen. Via de pakketbeheerder van je distro heb je ook al een behoorlijk aantal games tot je beschikking.

Zo heb je van het hierboven genoemde Civilization ook een open source variant Freeciv. Wil je geen hele beschaving nabootsen, maar je beperken tot slechts een enkele stad? Kijk dan zeker eens naar LinCity-NG. Deze game is gebaseerd op de nog steeds populaire klassieker SimCity.

Een hele realistische simulator is trouwens FlightGear, waarmee je een vliegtuig bestuurt. Deze game is gemaakt om het vliegen zo realistisch mogelijk te maken. Wil je liever in de toekomst een ruimteschip besturen, installeer dan Pioneer. Het is een mooi gemaakte game, waarmee je moeiteloos uren door het heelal reist.

Heb je meer zin in actie, dan zijn de oude versies van Doom en Heretic probleemloos te spelen op Linux. Installeer bijvoorbeeld Vavoom, dan krijg je ook nog de demo-versies van Hexen en Strife erbij. Voor een modernere setting van je gevechten kies je Xonotic. Zoek je het meer in de militaire hoek in een multiplayer omgeving, ga dan aan de slag met BZFlag.

Een game met hele fraaie 3D-graphics is 0 A.D. Dit is een real-time strategy game, waarin je in een historische context rond het jaar nul de wereldheerschappij probeert te krijgen. Het spel verkeert nog in de alpha-fase en dat merkten we helaas. Op ons systeem crashte het namelijk meerdere malen.

Tot slot

Gamen op Linux maakt flinke sprongen en het aanbod is inmiddels enorm. Het feit dat naast Steam andere aanbieders ten tonele verschijnen, is alleen maar een goed teken. Het bevestigt dat Linux als gameplatform volwassen is. De gamers onder ons gaan een zonnige toekomst tegemoet!

Share
December 2024
January 2025
No event found!

Related Topics