About

Geekpages

Bommenwerper met Kubernetes

De Amerikaanse bommenwerper B-21, die in 2025 operationeel zou moeten zijn, draait Kubernetes. Dat is toch wat Will Roper van de US Air Force op LinkedIn liet weten: “Our B-21 team just ran containerized software with Kubernetes on flight-ready hardware!” Hopelijk zullen ze de snelle ontwikkeling van Kubernetes kunnen volgen. Maar volgens sommigen is Ropers uitspraak maar een afleidingsmanoeuvre. Door Kubernetes te vermelden, gaan buitenlandse mogendheden zich nu storten op het zoeken naar beveiligingslekken in Kubernetes, en kan de Amerikaanse luchtmacht op beide oren slapen dat het systeem dat ze écht gebruiken niet uitgeplozen wordt.


Gesprekken afluisteren via een lamp

Onderzoekers van de Ben-Gurion University en het Weizmann Institute of Science zijn niet aan hun proefstuk toe met side-channel attacks. Ik wist dan ook onmiddellijk dat het de Israëliërs waren toen ik las dat onderzoekers erin geslaagd waren om iemand af te luisteren door de trillingen van een lamp te bekijken. Wanneer je met elkaar praat, doen de geluidsgolven immers het oppervlak van een lamp in de ruimte trillen, ook al is het maar met enkele milligraden. Die trillingen van een ledlamp konden de onderzoekers op een afstand van 25 meter detecteren met een telescoop en elektro-optische sensor, en met een zelf ontwikkeld algoritme omzetten naar verstaanbare audio: zowel een gesprek als muziek konden ze reconstrueren. Hoofdonderzoeker Ben Nassi noemde de techniek Lamphone en presenteerde ze op BlackHat USA 2020. De bruikbaarheid werd gevalideerd door de gereconstrueerde spraak door de Google Cloud Speech API te laten herkennen en de gereconstrueerde muziek door Shazam. Dat werkte in beide gevallen.


Programmeer je robothond in Python

Boston Dynamics verkoopt een robothond die je in Python kunt programmeren. De hond heet Spot en is te koop op de webshop van het bedrijf. Maar als je het prijskaartje in de webshop ziet (vanaf $ 74.500), besef je al snel dat de robot niet bedoeld is voor wie allergisch aan hondenharen is en toch de onweerstaanbare drang heeft om met een trouwe viervoeter dagelijks het blokje om te wandelen. Spot is een robot voor industriële toepassingen en is eigenlijk een geavanceerde mobiele camera. Het is de bedoeling dat je zelf software schrijft, in Python dus, om van het robotplatform een nuttige robot te maken. Spot komt met een 7-inch Android-tablet met joystick. De opties zijn al even prijzig als de basis. Zo is er een optie Awareness (nee, word maar niet te opgewonden, dit is ‘gewoon’ een 360°-kleurencamera) voor $ 21.800, een optie Lidar voor $ 18.450 en een optie Edge GPU voor $ 24.500. De verzending is gratis, dat dan weer wel.


Game of LEDs

Elke geek heeft wel eens Game of Life geprogrammeerd, de cellulaire automaat die de onlangs aan COVID-19 overleden Britse wiskundige John Horton Conway in 1970 uitvond. Dit ‘spel’ bestaat uit een raster van cellen waarin slechts vier regels bepalen of een cel in de volgende generatie ‘levend’ of ‘dood’ is. Dit levert verrassend complex gedrag op. Software-ingenieur Nick Kelly heeft Game of Life op vier 8×8 ledpaneeltjes van Adafruit tot leven gebracht met een Raspberry Pi en een Python-script. Het resultaat is een verblindende hommage aan Conway. Wie al eens met de NeoPixels geëxperimenteerd heeft, weet waarover ik spreek…


Kattenprooidetector

Je kent het allemaal: je ligt rustig op de bank, gaat naar de keuken voor een biertje, en plots zie je een dode vogel onder de keukentafel liggen, en je kat die je met trotse blik aankijkt. Op Reddit heeft gebruiker eee_bume een oplossing hiervoor gepubliceerd: een convolutioneel neuraal netwerk dat detecteert of je kat terugkomt met een prooi in zijn bek. Hij plaatste een Raspberry Pi 4 met infraroodcamera aan een kattenluikje. Het neurale netwerk herkent eerst of er zich een kat in het beeld bevindt. Zo ja, dan zoomt het netwerk in op de bek en herkent of er zich een voorwerp in bevindt. Indien je kat met een geschenkje thuiskomt, blijft het kattenluikje dicht.


Virtuele woordklok

Heel wat makers creëren een zogenoemde woordklok: een plaat met letters verlicht door leds, aangestuurd door een microcontroller zodat je het huidige tijdstip in woorden te zien krijgt, zoals “It is five minutes past eleven”. Toen de Zweedse software-ontwikkelaar Yasa Akbulut zo’n project op Reddit zag, wilde hij er ook een maken, maar hij had geen zin in het vele snij-, soldeer- en plakwerk. Zijn oplossing: hij creëerde de woordklok volledig virtueel, in Blender. Hij zorgde er zelfs voor dat de animatie de correcte tijd aangaf en dat het gerenderde zonlicht klopte met zijn locatie, Stockholm. Zijn computer zou wel twee dagen nodig hebben om alle frames te renderen, dus hij besteedde het rekenwerk uit aan RenderStreet, dat voor 1 dollar een trial voor een dag aanbood. Bekijk zeker het filmpje op zijn website, waarin je een rendering van de klok gedurende 24 uur te zien krijgt.


Koffietafel met Game of Life

Na John Conways dood werden er vele constructies rond the Game of Life geherpubliceerd. Zo ook deze koffietafel van Endrei Erdei. Omdat hij in zijn appartement zelf geen plaats had voor glas- en houtbewerking, kocht hij online een bestaande tafel met transparant glas tafelblad. Groot was zijn teleurstelling toen na anderhalve maand wachten de tafel volledig ondoorzichtig zwart glas bleek te hebben, waardoor hij het glas moest vervangen. Daaronder monteerde hij dan 25 bij 25 leds (in de vorm van WS2812B-ledstrips), die hij aan een mdf-bord onder het tafelblad lijmde. Die leds stuurde hij aan met een Wemos D1 mini met esp8266-microcontroller. Die heeft voldoende processorkracht om the Game of Life uit te rekenen en de leds aan te sturen. Elke 256 generaties toont het tafelblad ook de tijd.


Ethernetswitch voor je robotprojecten

Josh Elijah heeft een kleine ethernetswitch voor robotprojecten ontwikkeld. De SwitchBlox is een kleine (44,5 mm bij 44,5 mm) 10/100 Mbps ethernetswitch met ATtiny202-microcontroller waarvan je zelf de firmware kunt aanpassen. In plaats van grote RJ45-connectoren maakt deze switch gebruik van Molex Picoblad-connectoren, en de kabels zijn gewoon meegeleverd. Alle elektronische schema’s en broncode van de firmware zijn als opensourceproject gepubliceerd. Het apparaatje heeft een breed ingangsbereik van 5 tot 51 V en heeft ook een 5 V 1 A voedingsuitgang. Er is ook een kleinere driepoorts switch van 22,5 mm bij 22,5 mm en binnenkort komt er een gigabitversie aan. Ideaal voor wat veeleisendere robotprojecten.

Share
November 2024
December 2024
No event found!

Related Topics