Hoe Python een developer community opbouwt tot miljoenen leden

About

Hoe Python een developer community opbouwt tot miljoenen leden

De Python Software Foundation (PSF) is sinds 2001 de drijvende kracht achter het Python-project. Naast het beheer van de licentie voor de open-source programmeertaal, is de non-profitorganisatie belast met het ondersteunen van de groei van de Python-gemeenschap – een enorm en wereldomspannend netwerk met meer dan 10,1 miljoen ontwikkelaars, van wie velen bijdragen aan de voortdurende ontwikkeling van de taal.

Python ‘zal de geschiedenis ingaan’ zegt vertrekkend directeur Ewa Jodlowska, maar er is nog veel werk. Toch kan het even duren als je grotendeels afhankelijk bent van parttime vrijwilligers om de zaken vooruit te helpen, vooral wanneer elke bijdrager zijn eigen interesse in de taal heeft.

“Ik denk dat het iets is waarmee we hebben leren leven”, zegt Ewa Jodlowska, die begin december haar functie als uitvoerend directeur van de PSF neerlegde.

“Ik denk niet dat het een probleem is, het duurt gewoon veel langer om iets te doen, omdat het lang duurt voordat de gemeenschap consensus bereikt over welke richting of verandering dan ook. In Python en veel open-sourcegemeenschappen zijn beslissingen niet komen van bovenaf: ze komen door ervoor te zorgen dat de gemeenschap bij de discussie wordt betrokken.”

Community heeft altijd centraal gestaan ​​in Python. Slechts een handvol ontwikkelaars werkt fulltime aan de kernprogrammeertaal, waarbij veel van de bijdragen aan de code afkomstig zijn van een leger van vrijwilligers.

Het bijeenbrengen van dat leger vereist een aanzienlijke hoeveelheid hulpverlening en een sterke, samenwerkende gemeenschap die zich toelegt op het bevorderen van Python. “Het opbouwen van de outreach-structuur en het laten uitgroeien tot een wereldwijde gemeenschap is enorm geweest en waarschijnlijk mijn favoriete onderdeel van het werk dat we deden”, vertelt Jodlowska.

“Zonder die outreach en de tijd nemen om ervoor te zorgen dat mensen over de hele wereld het geld zouden hebben om Python en al die goede dingen echt te leren, zou het niet de nummer één taal zijn zoals het nu is. “

Jodlowska bracht meer dan tien jaar door bij de PSF, nadat ze in 2011 begon als evenementencoördinator en in 2019 de rol van uitvoerend directeur op zich nam. Een groot deel van haar leiderschapstermijn werd besteed aan het navigeren door de onzekere wateren van de pandemie.

Twee jaar van wereldwijde onzekerheid heeft onvermijdelijk tot tegenslagen geleid voor de PSF en heeft een aantal van haar bredere ambities op ijs gezet – vooral met de annulering van PyCon in 2020, die de PSF ertoe aanzette om op zoek te gaan naar nieuwe manieren om Python te financieren die minder afhankelijk waren van de conferentie.

“We zijn waarschijnlijk ongeveer $ 600.000 aan verwachte inkomsten kwijtgeraakt die we niet hebben gekregen, waardoor veel van de doelen die [de PSF] voor het jaar had gesteld, werden teruggedraaid”, zegt Jodlowska.

Toch vocht de PSF door – met groot succes, voegt Jodlowska eraan toe, alles bij elkaar genomen, aangezien de organisatie in 2021 nog steeds in staat is om fulltime ontwikkelaars aan te trekken – werd in juli 2021 directeur in residentie Łukasz Langa aangenomen, met Shamika Mohanan aan boord als projectleider verpakking de volgende maand.

“Als je overweegt een kernontwikkelaar voor fulltime in te huren, weet je dat dat een goede investering is die je erin steekt. Maar we waren in staat om dat nog steeds te doen. Veel sponsors zijn opgevoerd om subsidies te verstrekken voor ons om die lacunes op te vullen en toch die doelen te realiseren.”

Bedrijfssponsoring blijft belangrijk voor Python. Microsoft stuwt bijvoorbeeld inspanningen voort om de programmeertaal aanzienlijk te versnellen, onder leiding van Guido van Rossum en Mark Shannon, terwijl het dankzij Google is dat de PSF in staat was om de developer-in-residence-rol te financieren die nu wordt bekleed door Łukasz Langa .

Maar bedrijven zullen altijd commerciële belangen in het achterhoofd hebben. Nu Van Rossum niet langer aan het roer van het Python-project staat, is het aan de Python Steering Council om het beheer van de programmeertaal in stand te houden en ervoor te zorgen dat veranderingen in de taal de hele ontwikkelaarsgemeenschap van dienst zijn.

Jodlowska identificeert dit als een belangrijke uitdaging voor het toekomstige beheer van het Python-project: “Er moet nog steeds een soort van samenwerking en check-in zijn, transparantie begrijpen [en] ervoor zorgen dat gebruikerscases in overweging worden genomen wanneer wijzigingen worden doorgevoerd. gemaakt door deze teams, wat volgens mij iets is waar de stuurgroep binnenkort mee in het reine zal moeten komen.”

Iets waar de PSF momenteel naar kijkt, is hoe het de behoeften van zijn gebruikers beter kan begrijpen en dienovereenkomstig kan bijdragen aan de ontwikkeling van de programmeertaal Python. Kernontwikkeling en -verpakking – waarvan Jodlowska zegt dat het tegenwoordig een “hot topic” is – staat bijna bovenaan deze lijst, en nu Langa nu de omvangrijke onderhoudsachterstanden van CPython aanpakt , wordt gehoopt dat er meer middelen zullen worden vrijgemaakt voor R&D, vooral voor dingen zoals Python voor het web.

“Er is werk gedaan, maar niet veel werk heeft veel momentum gekregen. Ik denk dat dat gedeeltelijk, nogmaals, komt uit het scenario dat veel van dat werk wordt gedaan door vrijwilligers, en dit is een aanzienlijk bedrag van werk.”

Jodlowska hoopt ook de PSF-kampioen diversiteit en inclusie te zien. “Dat is een van de dingen waarvan ik hoop dat kernontwikkeling in de toekomst veel meer tijd zal besteden – niet alleen R&D-dingen, maar ook om ervoor te zorgen dat we onderhouders en kernontwikkelaars kunnen diversifiëren.”

Wat haar eigen volgende stappen betreft, betreedt Jodlowska de cyberbeveiligingsruimte. Hoewel ze haar vertrek bij de PSF omschrijft als ‘bitterzoet’, is Jodlowska ervan overtuigd dat de toekomst van Python rooskleurig is.

“Ik zou zeggen dat een van de dingen waarvoor Python de geschiedenis zal ingaan, niet alleen een taal is die mensen gebruiken als carrièrepad, maar iets dat mensen in andere carrières gebruiken om het werk dat ze doen te ondersteunen. al aan het doen”, voegt ze eraan toe.

“Ik krijg er kippenvel van als ik eraan denk. Het is een beetje triest dat ik er geen deel van zal uitmaken, maar ik zal zeker al hun werk vanaf de zijlijn toejuichen.”

 

Share
April 2024
May 2024
No event found!

Related Topics