Mobile device management zoals het hoort

About

Mobile device management zoals het hoort

De PinePhone met Mobian voelt aan als een volwaardige computer met Debian, die toevallig in mobiel formaat komt. Daardoor kan ik mijn telefoon eindelijk op dezelfde manier beheren als mijn pc’s en servers.

Koen Vervloesem

Vorige keer riep ik in deze /rant al op om de controle terug over je smartphone te nemen. Ik gaf aan dat ik me een PinePhone en een Librem 5 had aangeschaft en een serieuze inspanning zou doen om mijn Android-telefoon te vervangen. Ondertussen heb ik al anderhalve maand met de PinePhone gewerkt, en ik kan je zeggen: het gevoel van een echte Linux-telefoon in je handen te hebben die je vrijheid respecteert is fenomenaal. Ja, het werkt nog niet allemaal even vlotjes, er zijn nog veel bugs, ik kan er nog niet mee bellen en de PinePhone (zeker de versie met maar 2 GB RAM die ik gekocht heb) is geen snelheidsmonster. Ik gebruik het toestel dan ook nog niet als mijn dagelijkse telefoon.

Maar ik ben wel enorm onder de indruk van wat besturingssystemen zoals Mobian en postmarketOS bereikt hebben. Je voelt terwijl je ermee werkt gewoon dat het een échte Linux is, geen walled garden zoals Android. Je hebt volledige toegang tot het besturingssysteem, kunt jezelf in de voet schieten (zoals het hoort!) en kunt het systeem volledig naar je hand zetten zonder je te moeten afvragen of dat kan, en of dat mag van Google.

En dat gevoel krijg je niet alleen door het besturingssysteem zelf, maar ook door de software. De ‘apps’ (ik haat dat woord!) zijn de opensourceprogramma’s die je gewoon bent van op je desktop. De GNOME-stack, Firefox, Telegram, het zijn allemaal degelijke programma’s zonder stiekeme bijbedoelingen. Je wordt dus niet continu afgeleid door schreeuwerige reclame in je apps, je krijgt geen opdringerige ‘suggesties’ van Google, je hoeft niet de hele tijd bang te zijn dat een app je aan het bespioneren is. Je werkt hier met een volwassen ecosysteem van software die jou niet de hele tijd wil beduvelen, maar gewoon doet wat hij moet doen. Net zoals wij Linux- of BSD-gebruikers allemaal gewoon zijn op onze computers overigens, maar naar het schijnt is dat op andere desktopbesturingssystemen niet zo vanzelfsprekend.

En zonder een Google of Apple die tussen jou en je gegevens willen staan door allerlei ‘handige’ diensten aan te bieden zodat je aan hen gekluisterd blijft, heb je echt volledig de touwtjes zelf in handen op je Linux-telefoon. Terwijl de consumentenoplossingen voor mobile device management tegenwoordig allemaal werken met een ‘cloudoplossing’ (onthoud: “de cloud is just someone else’s computer”), kun je heel eenvoudig zelf op afstand je Linux-telefoon beheren met een configuratiebeheertool zoals Ansible, die volledig onder jouw controle ligt.

Als een eenvoudige test heb ik dit eens geprobeerd. Ik heb een klein Ansible-playbook gemaakt dat enkele basistools installeert in Mobian die ik op al mijn machines gebruik, zoals tmux, tree en vim. Ik hoefde niets speciaals op Mobian in te stellen (buiten uiteraard dat de ssh-server moest draaien), en het playbook deed gewoon zijn werk. Het is uiteindelijk ook gewoon Debian voor ARM64 dat op mijn telefoon draait. Ik kan nu dus met Ansible niet alleen mijn desktops, laptops en servers beheren, maar ook mijn telefoon. Device management zoals het hoort!

Share
July 2024
August 2024
No event found!

Related Topics