Patentaanvraag afgewezen vanwege AI uitvinder

About

Patentaanvraag afgewezen vanwege AI uitvinder

Onlangs zijn er twee patenten ingediend in Europa, welke beide zijn afgewezen door het European Patent Office (EPO). De reden hiervoor is dat de uitvinder van deze producten geen persoon is geweest, maar AI.

De twee patenten (EP 18 275 174 en EP 18 275 163) werden in november 2018 ingediend in Europa, de VS en het Verenigd Koninkrijk. De EPO heeft deze aanvragen na lang wikken en wegen afgekeurd, omdat zij DABUS zien als uitvinder. Geen persoon, maar een AI ontwikkeld door Imagination Engines.

Door de ouderwetse regelgeving omtrent patenten kunnen kan een patent alleen worden goedgekeurd wanneer deze wordt aangevraagd door een individu. Het team achter de aanvraag van het patent, geleidt door professor Ryan Abbott van de universiteit van Surrey, heeft geredeneerd dat DABUS hetzelfde kan doen als een menselijke uitvinder wanneer het aankomt op ontwerpen van nieuwe apparatuur.

Zelf suggereerde het team in een interview met de BBC dat de AI aangemerkt kon worden als uitvinder, maar dat de patentrechten zouden vervallen aan de eigenaar van de AI. Dit is niet gebeurt, en DABUS heeft nu de patentrechten.

Wel zal het EPO zich nu moeten buigen over deze kwestie. Met de opmars van AI toepassingen is het slechts een kwestie van tijd voordat deze situatie nogmaals voorkomt.

Share
July 2024
August 2024
No event found!

Related Topics