Quantum computing voor iedereen beschikbaar

About

Quantum computing voor iedereen beschikbaar

Amazon heeft op 3 december Amazon Braket uitgebracht. Dit is een nieuwe dienst die gebruikers de beschikking geven tot kwantum computers en de mogelijkheden hiervan. Op dit moment gaat het om een beperkte testomgeving. 

Geïnteresseerden kunnen hier experimenteren in simulaties in qubits and kwantums, de meeteenheden in een kwantum omgeving. Ook kunnen er berekeningen worden uitgevoerd.

Amazon is een samenwerking aangegaan met D-Wave, IonQ en Rigetti, die de hardware heeft geleverd. Zelf heeft Amazon namelijk niet de mogelijkheden om deze hardware te produceren, terwijl deze bedrijven de expertise wel hebben. Amazon beheert de testomgeving wel zelf, via hun clouddienst Amazon Web Service.

Security van het project is dan ook geen enkel probleem volgens het bedrijf. Via encrypties is security ingebouwd.

Geïnteresseerden kunnen zich al inschrijven voor het test proces. Houdt er wel rekening mee dat het er op lijkt dat Amazon zich vooral richt op professionele klanten, dus de kans dat je even snel met kwantumcomputers mag spelen lijkt vooralsnog klein.

Daarnaast kondigt Amazon aan een nieuw laboratorium te bouwen. Vlakbij het Caltech technologisch instituut in California werkt Amazon aan een nieuw AWS-centrum. Daarmee wil Amazon zelf ook gaan experimenteren met kwantumcomputers. Dit wekt het vermoeden dat het bedrijf zelf de hardware wil kunnen leveren en vermoedelijk niet achter wil blijven bij andere tech bedrijven.

Eind oktober kondigde Google aan dat zijn kwantumcomputer Sycamore kwantumsuprematie had bereikt. Een punt waarom kwantumtechnologie een opdracht of berekening sneller kan uitvoeren dan traditionele computers.

Share
July 2024
August 2024
No event found!

Related Topics