Zelfs na jaren worden er nog steeds nieuwe ideeën gerealiseerd met de Raspberry Pi. Vermoedelijk zal dit altijd wel zo blijven, want creatievelingen hebben de toekomst. Lees hier meer over de social media-teller, de pocket projector en meer leuke projecten voor je Pi!
Storyteller
Je neemt een retro radio uit de jaren ‘60 en bouwt daar een Raspberry Pi 3B in. De radio van het Duitse Telefunken dient als behuizing voor een spraakgestuurde verhalenverteller. Om dit te realiseren heb je naast de RPi een AIY HAT nodig, een microfoon en een luidspreker (die van de radio is herbruikbaar voor dit doel). De combinatie van een chatbot en de mogelijkheid spraak naar tekst om te zetten maakt van de radio een moderne vorm van een tekstgebaseerd adventure game uit de begintijd van de home computer. Misschien je ze nog wel van je Commodore 64 of MSX-computer. Je krijgt vragen, geeft daar antwoord op en het verhaal kiest zo zijn voortgang. Deze interactie lijkt op Artifical Intelligence, maar feitelijk wordt een redelijk strak vraag en antwoord stroomschema doorlopen. Je praat en de microfoon neemt de spraak op. Deze wordt met Google Dialogflow verwerkt en de woorden worden geanalyseerd, een reactie wordt terug gestuurd en voorgelezen.
To-dolijst
Nog een project dat Google-diensten integreert is to-dolijst die op e-paper wordt weergegeven. Je voert gegevens in een Google-document en een Raspberry Pi toont de tekst op het e-paper (scherm). Je zou dit ook kunnen maken met een normaal schermpje, maar het voordeel van e-paper is de zeer lage energieconsumptie en het kan hierdoor ingeschakeld blijven. Met de Google Docs API wordt tekst uit een Google document of werkblad gelezen. Door te pollen, worden wijzigingen meteen uitgelezen en getoond. Omdat e-paper niet goedkoop is, ben je voor nu het beste af met een klein schermpje dat verkocht wordt met een bijbehorende Waveshare HAT en benodigde code om het aan te sturen. Een mooie 3D-geprinte behuizing maakt de e-paper to-dolijst af. De maker heeft het CAD-ontwerp en alle code beschikbaar gesteld op GitHub.
iMac
Apple fans opgelet: je maakt met de Raspberry Pi de kleinste iMac ter wereld. Het eerste wat je moet maken is de nagemaakte iMac behuizing. De miniatuur Mac is zelf ontworpen en afgedrukt met een 3D-printer. Door wat handmatige nabewerking en verven benader je de looks van het origineel. De Raspberry Pi past er net niet in, dus er is eens stukje afgeschaafd van de uitstekende USB-poort en ethernet-poort. Je hobby Dremel set thuis komt dus goed van pas. De Raspberry Pi communiceert met Bluetooth en WiFi. Het USB-dongle voor het draadloze toetsenbord en muis wordt op de overgebleven USB-poort aangesloten. De iMac draait iRaspbian dat een Mac-achtige interface toont inclusief de bekende dock en achtergronden. Veel lezers vinden de modificaties van je Pi een beetje not done, en zien met pijn in het hart toe dat de Raspberry wordt geopereerd en geamputeerd. Men vraagt zich af wanneer er een kleine versie van de RPi komt, bijvoorbeeld een Raspberry Pi 4A die geschikt is voor kleinere behuizingen. Een mooie naam voor de mini-iMac zou de PiMac zijn, andere suggereren Apple Pi. Voor iRaspbian kijk je op deze site.
Mini-server
Met de Raspberry Pi model 4 krijg je er flink wat power bij in vergelijking met de eerdere modellen. Er zijn al gebruikers die met de oude systeem servers maakten, maar nu wordt het pas echt interessant. Een pittige processor en 8GB RAM maken er een generiek bruikbaar apparaat van. De enige beperking is dat het een makers apparaat is, zonder behuizing en een warboel aan aansluitkabels. De oplossing is en professionele behuizing: de NODE Mini Server versie 3. Er komt toch wel wat bij kijken, de lange onderdelen lijst toont je alle kabels, poorten, pluggen en PCB’tjes. De maker overweegt een kit samen te stellen met alle onderdelen, zodat je niet alles zelf los hoeft te kopen. De 3D-geprinte behuizing is erg compact: 92 bij 92 mm in omvang en 26 mm dik. Plak er vier zwarte rubber voetjes onder en je hebt een minicomputer die niet zou misstaan als product op een webshop. Alle aansluitingen worden aan de achterzijde beschikbaar gemaakt. Je hoeft de RPi zelf niet te modificeren (of poorten af te zagen zoals bij de mini-iMac). Met speciale adapters worden de poorten verlengd naar de zijkant van de behuizing, zoals de USB-C en een HDMI poort. Een mSATA SSD adapter kan via de USB 3 poort worden verbonden, waardoor je eventueel kunt booten van SSD. De SD-kaart is middels een micro SD-extender verplaatst zodat je er gemakkelijk bij kunt van de (open) onderzijde. Dit is ook goed om warmte af te voeren. Optioneel bouw je er nog en kleine ventilator in voor extra warmteafvoer. Omdat de onderkant open is, is de maker aan het overwegen een stapelbaar systeem te maken, zodat je meerdere RPi-servers als één geheel kunt gebruiken. Uiteraard is alles open source.
Afvalbak
De zelfrijdende auto is in opkomst. Maar wist je dat er ook een zelfrijdende afvalbak is? Powered by de Raspberry Pi. Je hoeft dan de bak niet meer aan straat te zetten, hij gaat zelf naar buiten. De wielen zijn gedeeltelijk vervangen door de wielen van een elektrische scooter en voorzien van een 36V lithium accu. De aansturing wordt gedaan met de Raspberry Pi 3B+ een speciaal besturingskaartje, aangestuurd via de GPIO, dat zorgt voor snelheid, stroom en niet vergeten de rem, mocht je oprit omlaag lopen zoals bij de maker. Een Nvidia Jetson Xavier NX board (een Single Board Computer) aangesloten op een webcam, kijkt op straat of de afvalophaaldienst in zicht is. Zodra de vrachtwagen wordt herkend middels machine learning, wordt de garagedeur via een WiFi-signaal en geopend door een home assistant-apparaat, en rijdt de afvalbak over de oprit naar straat, remt af en positioneert zich op en vaste plek. Op een YouTube video zie je de afvalbakrobot naar straat rijden. Wat we missen in het hele verhaal, is de weg terug: kan de afvalbak ook terug de oprit omhoog (qua gewicht is hij natuurlijk veel lichter) en weer in de garage gaan staan, en daarna de garagedeur sluiten? Dit is lastiger, want de afvalbak staat misschien wel op een heel andere plek, afhankelijk waar de ophaaldienst hem heeft neergezet. Misschien is dat iets voor fase 2 van dit project…