State of API’s 2021: beveiliging blijft een topprioriteit

About

State of API’s 2021: beveiliging blijft een topprioriteit

Volgens RapidAPI’s nieuwste State of APIs- onderzoek naar ontwikkelaars is de sector-overschrijdende “Great Resignation” de grootste uitdaging voor de industrie, terwijl beveiliging een topprioriteit blijft.

Medewerkers verlaten in recordaantallen hun huidige baan als onderdeel van het zogenaamde Grote Ontslag vanwege burn-out, inkomensstagnatie, slechte behandeling en lage tevredenheid. Volgens een Microsoft-enquête overweegt bijna de helft van de werknemers in de wereld om te stoppen.

Uit het onderzoek van RapidAPI blijkt dat meer dan de helft van de ontwikkelaarsgemeenschap overweegt hun huidige functie te verlaten. Dit komt het meest voor in de volgende sectoren:

  • Overheid (66,6%)
  • Gezondheidszorg (65,3%)
  • Financiële diensten (61,3%)
  • Telecommunicatie (60,7%)
  • Technologie – hardware en apparaten (60,7%)

De moeilijkheid om personeel te behouden en te vinden heeft ertoe geleid dat werkgevers hogere startsalarissen en andere voordelen bieden – de belangrijkste reden waarom ontwikkelaars overwegen van baan te veranderen.

Dit zijn de vijf belangrijkste redenen:

  • Hogere vergoeding of verbeterde voordelen (59,6%)
  • Interesse in een specifiek product of technologie (54,3%)
  • Verlangen naar een flexibelere werkomgeving (37,7%)
  • Interesse in een specifiek bedrijf of markt (25,1%)
  • Mogelijkheid om samen te werken met voormalige teamgenoten of vrienden (16,9%)

Uit een afzonderlijke enquête bleek onlangs dat veel respondenten hun baan zouden verlaten als ze zouden terugkeren naar een kantoor na een jaar waarin de productiviteit en de geestelijke gezondheidsvoordelen van thuiswerken werden benadrukt.

Sterker nog, 97 procent van de mensen zegt dat het hebben van een flexibelere baan een ‘enorme’ of ‘positieve’ impact zou hebben op hun kwaliteit van leven. Een deel van de wens om op afstand te werken is te wijten aan toenemende reistijden.

Uit een onderzoek van MHA bleek dat 71 procent vanuit huis wil werken om stress door woon-werkverkeer te verminderen. Andere redenen zijn onder meer dat werken op afstand hen zou helpen stress te verminderen en de productiviteit te verbeteren door afleiding tijdens de werkdag te verminderen (75%), onderbrekingen van collega’s te beperken (74%), hen niet op kantoor te houden politiek (65%), zorgen voor een rustiger werk omgeving (60%) en hen een comfortabelere (52%) en gepersonaliseerde (46%) werkomgeving te bieden.

Werken op afstand heeft ook meer mogelijkheden gecreëerd voor werknemers om te werken voor wie ze willen, in plaats van voor wie ze kunnen. Dit is een deel van de reden achter de “wit hete” banenmarkt .

“Ontwikkelaars worden schaarser omdat we een enorme kloof zien tussen vraag naar en aanbod van banen, waardoor bedrijven hun toevlucht nemen tot tools die hun ontwikkelaars productiever maken, met name API’s”, zegt Iddo Gino, CEO en oprichter van RapidAPI.

Maar hoe zit het met, API’s?

De overgrote meerderheid (68,5%) van de ondervraagde ontwikkelaars verwacht in 2022 meer op API’s te vertrouwen dan dit jaar. 22,1 procent verwacht ongeveer hetzelfde, terwijl slechts 3,8 procent minder verwacht. Dit zet een trend voort van vorig jaar, waarbij de meerderheid (61,6%) meldt dat ze dit jaar meer op API’s vertrouwden.

Ondanks toenemende zorgen over beveiliging en gegevensprivacy rond API’s – die niet ongegrond zijn gezien het aantal inbreuken in de afgelopen jaren – beweert 92,3 procent van de respondenten dat het een topprioriteit is bij het maken en beheren ervan.

41,9 procent van de respondenten gebruikt tools voor API-testen, terwijl 16,6 procent dat momenteel niet is, maar dat wel van plan is. 36,7 procent meldt het schrijven van tests in hun code en slechts 4,8 procent zegt dat ze niet van plan zijn enige vorm van testen te gebruiken.

Interne API’s blijven het meest voorkomende type waaraan door ontwikkelaars wordt gewerkt (74,4%), maar dit is iets lager (-1,2%) ten opzichte van vorig jaar. 49 procent meldt te werken aan API’s van derden, een stijging van 4,3 procent ten opzichte van vorig jaar. De meeste groei wordt echter toegekend aan partnergerichte API’s met een enorme sprong van 27,7 procent ten opzichte van vorig jaar tot 44,2 procent.

De explosie in het werk aan partnergerichte API’s lijkt te wijten te zijn aan de groei in organisaties die geld verdienen met API’s. 40,5 procent meldt dat hun organisatie geld verdient met een API, vergeleken met 35,4 procent vorig jaar. Op weg naar volgend jaar is het waarschijnlijk dat meer bedrijven zullen profiteren van de groeiende API-economie.

Ontwikkelaars profiteren van nieuwe API-typen zoals AsynchAPI (21,8%) en GraphQL (14,7%) en de acceptatie is de afgelopen jaren enorm toegenomen.

REST (59,7%) blijft het populairst, terwijl ook de belangstelling voor opkomende technologieën zoals Websockets (20,7%), Serverless en FaaS (17,5%) en gRPC (5,4%) toeneemt.

JavaScript blijft verreweg zowel de meest gebruikte als de meest geprefereerde talen domineren. RapidAPI merkt op hoe TypeScript voor het eerst de top vijf is binnengekomen:

  • JavaScript
  • Python
  • Java
  • PHP
  • TypeScript

Oudere talen zoals Java, PHP, C# en .NET daalden allemaal in populariteit en voorkeur.

 

Share
November 2024
December 2024
No event found!

Related Topics