J-Fall 2015 Speaker Wilco Koorn & Roberto van der Linden – No DB: use a Search Engine!

About

J-Fall 2015 Speaker Wilco Koorn & Roberto van der Linden – No DB: use a Search Engine!

Wij vinden Google de beste database die er is: enorme hoeveelheid data, hyper performant, en op alle vragen een antwoord! Deze constatering leidt tot een intrigerende vraag: waarom gebruiken we überhaupt nog een database in de meeste van onze applicaties? In deze sessie laten we zien hoe een Search Engine als ElasticSearch prima ingezet kan worden als persistency mechanisme binnen een applicatie. We vinden dit super cool. Immers, als OPS logfile data achteraf in een search engine stopt voor analyse, waarom zou de applicatie zelf dat niet up front kunnen doen? Daarmee krijgt de applicatie runtime toegang tot zijn eigen historie en wordt een feature als “time traveling” op een natuurlijke manier verkregen. Verder komt ElasticSearch zelf met een berg aan voordelen zoals hyper scaling, auto replicatie, snapshotting, download-unzip-dubbelklik installer en een volledig dynamische presentatie laag in de vorm van Kibana Dat krijgen we dus allemaal gratis out-of-the-box. Nadelen van onze aanpak zijn er natuurlijk ook, zoals het gebrek aan out-of-the-box transactiemanagement. Het laatste kan echter simpel ondervangen worden door gebruik te maken van ideeën uit de Event Sourcing wereld. We laten zien hoe wij ElasticSearch als persistency laag nu zonder problemen in productie hebben draaien bij een startende Energieleverancier, alwaar het afhandelen van betaalstromen core business is.

Bio van Wilco Koorn & Roberto van der Linden Wilco is een oude rot in het software vak, leerde het vak nog op ponskaarten en is gepromoveerd informaticus. Na jaren en in de consultancy te hebben gewerkt als developer en architect waarbij hij meerdere producten from scratch heeft helpen ontwikkelen ondertussen lead architect en co-owner van ServiceHouse B.V. een startup in de energiesector.

Roberto werkt als Software Developer voor Luminis. Hij houdt zich voornamelijk bezig met Java, AngularJS en Ionic Framework. Hij heeft vele applicaties opgeleverd, hieronder grote websites, backoffice systemen en ook een media beheer systeem. Naast java applicaties heeft Roberto passie voor mobile development. Een aantal jaar geleden is Roberto ook gestart met Elasticsearch. Inmiddels heeft hij meerdere klanten geholpen door betere zoek oplossingen te bouwen en door hen inzicht te geven in de data die ze hebben. Op dit moment werkt Roberto samen met Servicehouse om een passende oplossing met Elasticsearch te bouwen ter ondersteuning van hun core business.

Share
June 2024
July 2024
No event found!