De business wil betaalbaar, op tijd de juiste software geleverd krijgen. Dat vereist een kleine afstand tussen klant en ontwikkelaar (agile) en tussen ontwikkelaar en beheersorganisatie (DevOps). Maar zelfs dan lukt het je als ontwikkelteam alleen als je snel, betrouwbaar en herhaalbaar software kan opleveren en testen. Continuous Delivery heeft in grote organisaties behoorlijk wat impact. Versnelling en verbetering moeten bij de Belastingdienst plaatsvinden naast het continueren van de beschikbaarheid van bestaande applicaties. In deze sessie vertellen we geen succesverhaal over inzet van nieuwe techniek, maar delen we ervaringen bij een lopend traject: Welke keuzes maken we? Waarom? Waar lopen we tegen aan? Hoe kunnen we versnellen en toch bestaande applicaties in de lucht houden? Tevens laten we in een demo Jenkins 2 onder de motorkap zien.
Bio van Bram van den Hout & Wim Ederveen
Bram van den Hout
Bram is werkzaam als software-architect bij de Java OntwikkelStraat van de Belastingdienst. De Belastingdienst heeft maar liefst 250 Java-ontwikkelaars die ondersteund worden met een ontwikkelstraat. De werkzaamheden bij de ontwikkelstraat zijn zeer divers en omvatten onder andere ondersteuning met tools, voorschriften, code-voorbeelden, consultancy en kennisdeling. Net als veel andere IT organisaties, streeft de Belastingdienst naar continue versnelling en verbetering die momenteel gepaard gaan met de automatisering van de delivery pipeline. Het inrichten van een werkbare delivery pipeline voor 200 Java-applicaties maakt deze tijd extra leuk om voor een ontwikkelstraat te werken. Hiervoor is Bram jaren werkzaam geweest als Java-ontwikkelaar bij zeer uiteenlopende projecten.
Wim Ederveen
Wim is Java-ontwikkelaar bij Atos en is momenteel gedetacheerd bij de Belastingdienst. Hij is ooit begonnen als Websphere Portal developer en heeft ondertussen ervaring met veel verschillende Java projecten en Frameworks, zowel frontend als backend. Een aantal klanten waar Wim voor gewerkt heeft zijn Achmea, FBTO, Thales Naval Systems, CIZ en Stichting Pensioenregister. In de laatste twee projecten heeft hij ook intensief met Grails gewerkt en de onderliggende groovy taal. Momenteel is Wim Java Consultant binnen de Java OntwikkelStraat van de Belastingdienst en heeft hij onder andere de Java rationalisatie begeleid voor alle projecten binnen de Belastingdienst. Daarnaast is hij Consultant voor Java en JEE gerelateerde vragen. De laatste paar maanden is hij bezig met het automatiseren van de delivery pipeline bij de Belastingdienst. Hij gebruikt hiervoor de nieuwe pipeline functionaliteit van Jenkins 2. De implementatie waaraan hij nu werkt zal straks gebruikt gaan worden voor 200+ Java applicaties binnen de Belastingdienst.