Wat is trending: Microsoft, GitHub en censuur.

About

Wat is trending: Microsoft, GitHub en censuur.

GitHub, eigendom van Microsoft, leidde onlangs tot controverse door het verwijderen van youtube-dl, een populaire tool voor het downloaden en converteren van YouTube-video’s naar elk formaat.

Dit gebeurde na ontvangst van een DMCA – Digital Millennium Copyright Act – verwijderingsverzoek van de Recording Industry Association of America (RIAA).
RIAA voerde aan dat de code van youtube-dl is gemaakt om auteursrechtelijk beschermde werken te downloaden, met muziekvideo’s van beroemdheden zoals Taylor Swift die werden gebruikt om de functionaliteit ervan te testen.
Toch zijn veel activisten, historici en makers van inhoud het daar niet mee eens en beweren dat ze het gebruiken voor archiveringsdoeleinden.
Veel ontwikkelaars dachten dat GitHub, eigendom van Microsoft, te ver ging, waardoor er opnieuw een breder debat ontstond over de bedoelingen van Microsoft met betrekking tot open-source. Sinds de overname van GitHub in 2018, hebben veel ontwikkelaars het moeilijk gevonden Microsoft te vertrouwen, gezien de geschiedenis van vijandigheid tegenover open-source, waarbij de technologiegigant Linux ooit bestempelde als een “kanker die zich in intellectuele eigendom hecht aan alles wat het aanraakt”
Sommigen voerden aan dat dit meest recente incident opnieuw het bewijs is dat Microsoft open-source niet ondersteunt, maar eerder een ‘censuurmachine’ is.
Drew DeVault suggereerde eerder dat Microsoft probeert open-source te centraliseren en het in te sluiten met GitHub’s closed-source apps en propriëtaire extensies voor Git, een argument dat opnieuw naar boven kwam.
Sommige boze ontwikkelaars namen wraak door de code opnieuw te publiceren op Github. Hoewel GitHub zei dat het wilde helpen het project weer online te krijgen en sympathie toonde, waarschuwde het platform de ontwikkelaars die de code opnieuw posten dat ze mogelijk zouden kunnen worden verbannen.
Wat denk je? Nu is het tijd voor uw opname! Vul de enquête in of reageer met uw mening, en met uw toestemming mag ik opnieuw publiceren wat u te zeggen hebt!

Share
July 2024
August 2024
No event found!

Related Topics