Welke IT-baan is het meest toekomstbestendig?

About

Welke IT-baan is het meest toekomstbestendig?

IT-banen hebben de toekomst. Dat is echter nogal een breed begrip, waarin de ene baan aanzienlijk meer wordt gevraagd dan de andere. Het is op dit moment een kandidatenmarkt, dus als IT’er heb je de werkgevers voor het uitzoeken.
Welke IT-baan is het meest toekomstbestendig? Naar de banen in dit artikel is veel vraag, nu maar ook later. Hays deed onderzoek naar de IT-banen van de toekomst.
Hoewel de respondenten verwachten dat in 2030 80 procent van de werkzaamheden in de IT-sector zijn overgenomen door virtuele robots, zijn er genoeg banen die deze virtuele robots niet kunnen doen. Denk daarbij vooral aan kennisbanen, zoals die van de security analist.

Ook Business Intelligence Analist en Cloudspecialist zijn de banen van de toekomst. Vooral dat laatste is gebleken toen de pandemie inzette: we moesten allemaal ineens de cloud in.

Cognizant deed ook onderzoek naar de toekomst van IT-banen en kwam tot de conclusie dat er allemaal nieuwe banen ontstaan, zoals die van Cyber Calamity Forecaster (iemand die voorspelt welke cyberproblemen zich zullen voordoen), de Smart Home Design Manager, de Virtual Identity Defender en Voice UX Designer.

De drie c’s

Wederom zijn dit veel kennisbanen met taken die een virtuele robot niet zal kunnen overnemen. Cognizant verwacht veel banen in wat het ‘de drie c’s’ noemt: coaching, caring en connecting. Daarom hebben we sinds kort in steeds meer bedrijven ook Chief Happiness Officer.

De enorme krapte op de IT-arbeidsmarkt is nog lang niet voorbij. Het is zelfs zo hevig, dat het een bedreiging kan vormen voor bedrijven. Immers is stilstand hetzelfde als achteruitgang. Kiezen voor een baan in de IT is nog steeds een heel zekere keuze, wat je merkt als je alleen al je rol op LinkedIn verandert in bijvoorbeeld Developer of Data Scientist. Recruiters weten je profiel dan snel te vinden.

Groeimogelijkheden

Qua banen die het goed doen in deze branche wordt vaak Programmeur genoemd. Het is echter wederom een brede term. Een programmeur die zich heeft gespecialiseerd in een taal die enorm uit is geraakt, kan bijvoorbeeld minder goed aan de bak komen dan een programmeur die juist zijn of haar talen blijft ontwikkelen. Lees hier meer over populaire programmeertalen van nu.

Het mooie aan een baan als programmeur is dat je zowel als junior, medior en senior een veelheid aan vacatures hebt om uit te kiezen. Bovendien zijn er groeimoeilijkheden en ligt het salaris van tussen de 3.000 en 4.000 euro vrij hoog. Vaak gaan deze banen gepaard met allerlei extra’s, zoals een auto van de zaak en personeelsfeestjes.

Omgaan met data

Een andere IT-baan die veelgevraagd is, dat is die van Data Analisten. Datagedreven werken is een buzzwoord in veel vacatures, maar willen bedrijven dit goed aanpakken, dan hebben ze data analisten nodig die ook daadwerkelijk chocola maken van alle gegevens en de mogelijkheden ervan.

Een populaire IT-job die vaak in één adem wordt genoemd met data analist, dat is Business Analist. Echter zijn dit mensen die niet zozeer data bestuderen, maar juist de brug vormen tussen de IT’ers en de rest van het bedrijf. Deze communicatief sterke medewerkers kunnen de taal spreken van IT’ers, terwijl ze ook de wensen vanuit de business kunnen doorvertalen naar die afdeling.

Cybersecurity en omscholen

Security Analist is ook een baan die de komende tijd sowieso nog in trek blijft. Mede door de pandemie is het aantal cyberaanvallen enorm toegenomen. Security Analist is ook een populaire omscholingsopleiding, mede omdat er bij veel van dit soort omscholingstrajecten meteen een baangarantie wordt gegeven. En vaak zijn dit banen waarvoor je een goed salaris ontvangt van rond de 4.000 euro.

De bovengenoemde banen zijn op dit moment populair in de IT en er wordt verwacht dat dat niet snel verandert. Niet alleen door de pandemie, maar ook door de enorme groei die in de wereld plaatsvindt waar het gaat om nieuwe IT-oplossingen.

De krapte die er nu is op de arbeidsmarkt, die moet de komende jaren verder worden opgevuld. Veel IT’ers verwachten dat die nog wel vijf jaar in beslag zal nemen. Uiteraard is het afwachten hoe de pandemie dit zal beïnvloeden.

Geschreven door: Laura Jenny op 

 

Share
June 2024
July 2024
No event found!

Related Topics