Uit onderzoek van Sharp blijkt dat beveiliging van printers en Multi-Functional Printers (MFP’s) in het mkb een stuk beter kan. De huidige apparaten zijn qua software en netwerkverbinding vergelijkbaar met desktops en laptops. Daarmee komen ook soortgelijke beveiligingsrisico’s.
Het onderzoek omvat meer dan 5500 werknemers omvat uit bedrijven van zeven Europese landen (het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Zweden en Polen). Er komt naar voren dat de kennis over printers en MFP’s onder de maat is. Vooral omdat mensen deze apparaten over het algemeen niet zien als risicopunten in de IT-infrastructuur.
Uit het onderzoek is gebleken dat slechts 35% van kantoormedewerkers weet dat printers en MFP’s securityrisico’s met zich mee brengen. Ook heeft 21 procent wel eens (en jij misschien ook wel!) vertrouwelijke of persoonlijke informatie aangetroffen in de uitvoer van de printer. Dit houdt in dat het risico op datalekken groot is.
De grootste bron van gevaar is dat deze apparaten bij vrijwel ieder bedrijf te vinden zijn. Ethisch hacker Jens Müller, die het onderzoek heeft uitgevoerd in opdracht van Panasonic, geeft aan dat dit feit, samen met de lage beveiligingsgraad een enorm gevaar met zich meebrengt.
Het is niet alleen dat er gevoelige documenten gelekt kunnen worden. Ook kunnen DDOS aanvallen worden uitgevoerd nadat de beveiliging van printers zijn doorbroken, aldus Sharp.
Voor meer resultaten en advies kun je de whitepaper van Sharp hier downloaden.