Commandline – Power management voor je Linux laptop

About

Commandline – Power management voor je Linux laptop

Bij laptops is een goed power management cruciaal om zo lang mogelijk te werken op de batterij. Wil je ingrijpen op dat power management vanuit jouw eigen scripts, dan moet je de juiste commandline tools kennen. We stellen er hier enkele aan je voor.

Auteur: Filip Vervloesem

  1. Acpi

Met de acpi-tool vraag je de huidige status van de batterij op: of ze aan het opladen dan wel ontladen is, hoeveel de resterende capaciteit bedraagt en een schatting van hoe lang het duurt voordat de batterij helemaal vol respectievelijk leeg is. (Mogelijk moet je die tool nog installeren met sudo apt install acpi). De -i-optie toont bijkomend ook de initiële batterijcapaciteit en tot welke capaciteit ze de laatste keer opgeladen werd. Kon een batterij van 4900mAh maar tot 3700mAh opgeladen worden, dan weet je dat ze door veroudering al een kwart van haar capaciteit verloren heeft.

  1. Upower

Het commando upower -d toont gelijkwaardige informatie als die van acpi, plus het merk en het model van de batterij. Vaak wordt een bepaald laptopmodel met verschillende batterijcapaciteiten verkocht. Wil je jouw batterij vervangen, dan is het wel handig om even op te zoeken welk type exact geïnstalleerd is. Upower toont je ook welke actie uitgevoerd wordt wanneer de batterijcapaciteit zeer laag is: dat is de critical-action in het Daemon:-onderdeel. Standaard is dat HybridSleep (zie tip 5).

  1. Scherm uit

Wil je het beeldscherm uitschakelen vanaf de commandline? De veiligste methode is via de screensaver, omdat niemand dan toegang krijgt tot jouw actieve sessie. Het commando om de screensaver te activeren verschilt van distributie tot distributie. In Linux Mint is dit bijvoorbeeld:

cinnamon-screensaver-command -a

En in Ubuntu is dit:

gnome-screensaver-command -a

Mocht de screensaver het scherm standaard niet op zwart zetten, voeg dan een ; gevolgd door volgend commando toe aan één van bovenstaande commando’s:

xset dpms force off &

  1. Suspend

Heb je je laptop voor iets langere tijd niet nodig? Dan schakel je het best de slaapstand in om stroom te besparen. Er zijn twee types slaapstand: suspend en hibernate, die je met het commando pm-suspend of pm-hibernate inschakelt. Suspend bewaart de status van je systeem in het ram-geheugen. Het duurt slechts enkele seconden om in- of uit de slaapstand te gaan, maar je systeem gebruik nog steeds energie. Na enkele dagen in die slaapstand is de batterij leeg en ben je alsnog alle niet-bewaarde gegevens van je sessie kwijt.

  1. Hibernate

Hibernate bewaart de status van je systeem op je harde schijf of ssd. Zowel het in- en uitschakelen van die slaapstand duurt langer dan suspend, maar achteraf verbruikt je systeem geen stroom meer. Een laptop in hibernate slaapstand ontwaak je dus probleemloos een maand later om verder te werken waar je gebleven was. Met pm-suspend-hybrid activeer je een combinatie van beide modes, die sessiedata zowel op schijf als in het ram-geheugen bewaart. Suspenden duurt enkele tientallen seconden. Zolang de batterij niet leeg is, start je in enkele seconden terug op vanuit het ram-geheugen. Is de batterij tóch leeg geraakt, dan start je vanaf de schijf en werk je een minuut later alsnog verder.

  1. Sudo

De commando’s uit tips 4 en 5 kan je enkel als root uitvoeren. Wil je die met jouw gebruiker starten zónder je sudo-wachtwoord in te geven? Maak dan een bestand /etc/sudoers.d/pm-action aan met daarin volgende regels (vervang ‘filip’ door jouw gebruikersnaam):

Cmnd_Alias PM_ACTION = /usr/bin/pm-hibernate, /usr/bin/pm-suspend, /usr/bin/pm-suspend-hybrid

filip ALL=(root) PM_ACTION

Share
November 2024
December 2024
No event found!

Related Topics