De integratie tussen een laptop en telefoon gaat meestal niet veel verder dan dat je via de laptop bij de bestanden kunt komen van je telefoon. Airdroid is mogelijk nog de bekendste app op je telefoon om jee laptop en telefoon te integreren. Maar als je echt goed kijkt, dan merk je dat dit niet verder gaat dan “toegang krijgen tot”, want echte integratie is er eigenlijk niet of nauwelijks. Maar KDEConnect doet een verwoede, en naar mijn mening, een zeer geslaagde poging.
Auteur: Arjan ten Hoopen
Maar laten we ons eerst richten op KDE. Voor velen is KDE de Kool Desktop Environment, waarbij later Kool vervangen werd door gewoon K. De ontwikkelaars van KDE zijn echter met hun tijd meegegaan. Nog steeds is er de desktopomgeving, maar die heet tegenwoordig Plasma. KDE staat tegenwoordig voor de community, die software maakt. De (community) KDE maakt Plasma, Krita, Kdenvlive, digiKam en ga zo maar door. Vele tools zijn tegenwoordig niet eens meer (hard) verbonden met de K Desktop (Plasma), maar kunnen op een breed scala aan omgevingen (inclusief Windows en OS X) gebruikt worden.
Genoeg over KDE. Laten we gaan kijken wat KDEConnect ons brengt. KDEConnect bestaat uit twee delen: een laptop deel (te installeren via de standaard repositories) en een app op je Android telefoon (iOS heeft geen ondersteuning). De app kun je downloaden via de Google Play Store. Nog even voor de duidelijkheid: als je geen Plasma desktop hebt, dan kun je nog steeds KDEConnect gebruiken, want de enige must is een Android telefoon.
Ga naar de package manager en installeer KDEConnect. Pak daarna je telefoon en installeer KDEConnect uit de Play Store erop. Tot zover geen centje pijn. De volgende stap is om de laptop en de telefoon aan elkaar te koppelen via KDEConnect, waarbij je ervoor dient te zorgen dat de laptop en de telefoon in hetzelfde netwerk zitten. Start de app op je telefoon. Als het goed is, krijg je een lijst van beschikbare apparaten op je netwerk te zien. Klik op het apparaat waar je je telefoon via KDEConnect mee wilt pairen. Plaats vervolgens een verzoek voor het maken van een paar. Je krijgt nu op je laptop de melding dat er een verzoek is ontvangen en of je die wilt accepteren. Klik op Accepteren en beide apparaten zijn gepaird.
Nu gaat de pret beginnen! Op de laptop vind je in de systeembalk een klein KDEConnect icoon. Klik hierop met de rechtermuisknop en je gaat naar de instellingen van KDEConnect. Je zult zien dat er vele instellingen mogelijk zijn. Scroll er eens doorheen om een indruk te krijgen. Klik bij Delen en ontvangen op het Instellingen icoon. Dit geeft je de mogelijkheid om in te stellen waar bestanden, die je straks van je telefoon gaat uploaden naar de laptop, geplaatst moeten worden. Klik op OK om de gewenste map actief te maken.
Pak nu je telefoon en je ziet in KDEConnect een aantal opties. De bovenste is Bestanden verzenden. Deze optie geeft je de mogelijkheid om direct van je telefoon bestanden te verzenden naar je laptop (in de zojuist geselecteerde map). Klik hierop en je telefoon geeft de mogelijkheid te bladeren door de bestanden. Selecteer een bestand en deze zal nu naar je laptop verzonden worden. Dat gaat als de brandweer! Je kunt nu direct naar de map op je laptop gaan waar ze geplaatst worden, maar probeer je nog even in te houden. Klik eerst eens op het KDEConnect icoon in de systeembalk. Een pop-up verschijnt met alle meldingen van je telefoon, waarbij bovenaan de nieuwste staan. Als nieuwste melding staat dat er (zojuist) een bestand verzonden is. Als je op de melding klikt, zie je de volledige melding. Door op het rode kruisje te klikken, verwijder je de melding. Alle meldingen die je op je telefoon krijgt, zijn hier zichtbaar. Vice versa geldt dit trouwens ook: meldingen op je desktop zijn nu ook zichtbaar op je telefoon (via KDEConnect). Ga naar de map die je hebt ingesteld en het geselecteerde bestand verschijnt.
De tweede optie op je telefoon is Presentatie op afstand. Je kunt natuurlijk een aparte klikker kopen om naar de volgende dia te gaan in je presentatie, maar dat geld kun je beter in je zak houden als je gebruik maakt van KDEConnect. Zowel met de tikken op het telefoonscherm als met de knoppen voor Geluid Harder en Zachter op je telefoon kun je naar de volgende/vorige dia gaan.
De derde optie op je telefoonscherm is Bediening van multimedia. Dit geeft je de afstandsbediening voor je multimedia op je laptop (denk bijvoorbeeld aan Amarok). Heb je je multimediaspeler actief op je laptop, dan kun je via de toetsen op je telefoonscherm de media stoppen/starten, naar het volgende/vorige nummer springen en het volume aanpassen. KDEConnect heeft zelfs een speciale instelling (Media pauzeren tijdens oproepen), die de mediaspeler pauzeert als je gebeld wordt.
Heb je even geen toetsenbord of muis bij de hand? KDEConnect comes to the resque! Klik op de optie Invoer op afstand. Dit laat een scherm zien waarmee je je muis/touchpad kunt besturen. Niet alleen kun je de muis verplaatsen, maar je kunt ook klikken met de muisknoppen. Tevens is het mogelijk om objecten te slepen op het scherm van je laptop via het telefoonscherm. Klik op het toetsenbord icoon op het telefoonscherm en op je telefoon verschijnt het toetsenbord. Via dit toetsenbord kun je nu typen op je laptop.
Het toetsenbord op je telefoon gebruiken als alternatief voor de laptop is natuurlijk meer een stukje marketing, maar het zal af en toe ook best wel eens praktisch zijn. Er zijn echter ook gebruikers, die door een beperking of om welke andere reden dan ook, niet of zeer beperkt gebruik kunnen maken van een toetsenbord. Het enige alternatief voor deze gebruikers is speech to text, zodat ze toch kunnen werken met de laptop. Op Linux hebben we daarbij eigenlijk wel een behoorlijke achterstand. Top op heden heb ik nog geen enkel tool gevonden, die het echt lekker doet om spraak om te zetten in tekst. De enige speech to text tools die wel soepel werken, komen van de grote bedrijven en die hebben ons geliefde Linux, als client, niet erg hoog op hun prioriteitenlijstje staan. De spraakherkenning van Google bijvoorbeeld doet het eigenlijk heel goed. Menigeen praat met zijn telefoon om bijvoorbeeld zoekopdrachten op te geven. Maar wacht eens, we zijn toch bezig met een Android telefoon, en we hebben het nu toch over het Android toetsenbord? Dat doen we hier zeker ook, want kijk maar eens boven in de menubalk van het Android toetsenbord. Daar staat een microfoontje, dus we kunnen tegen onze telefoon spreken. De speech to text engine van Google (die standaard in Android zit) zal de gesproken woorden omzetten naar tekst en KDEConnect zal zorgen dat deze tekst ingevoegd wordt in de actieve applicatie op je laptop. Mocht je denken dat schrijvers veel schrijven, dan kan ik je verzekeren dat ze tegenwoordig ook voluit tegen hun laptop praten!
De laatste optie is Commando uitvoeren. Deze optie moeten we echter eerst configureren. Klik met de rechtermuisknop op de laptop op het KDEConnect icoon in de systeembalk en ga naar de instellingen van KDEConnect. Selecteer het juiste apparaat waar de laptop mee verbonden is en klik vervolgens op het instellingen icoon bij Commando’s uitvoeren. In het getoonde configuratiescherm kun je een Naam opgeven (bijvoorbeeld Firefox)e en het bijbehorende commando (bijvoorbeeld /usr/bin/firefox). Je kunt zoveel Naam-Commando paren invoeren als je wilt. Er is zelfs een knop met samples als je zelf niet zo creatief bent. Klik op OK om je instellingen vast te leggen. Ga terug naar je telefoon en kies de optie Commando uitvoeren. Je krijgt nu alle commando’s te zien. De naam wordt groot weergegeven en het bijbehorende commando klein in grijs eronder. Op deze manier kun je dus applicaties opstarten of eventueel je systeem uitzetten.
Rechtsboven op je telefoonscherm vind je ook nog het drie-puntjes icoon. Dit geeft toegang tot extra opties. De eerste optie is Ping verzenden. Dit verzendt een ping naar je laptop. Onder in de systeembalk bij KDEConnect zul je een melding zien verschijnen. Op deze manier is het makkelijk om te zien of je verbinding hebt met je laptop. Mocht je meerdere laptops tegelijkertijd aan hebben staan, dan wordt duidelijk welke laptop verbonden is met je telefoon.
De volgende optie is Plug-in instellingen. Hier kun je alle instellingen van de plug-ins op je telefoon beheren. De instellingen zijn vergelijkbaar met de instellingen van KDEConnect op je laptop. De optie Versleutelde informatie geeft je alle informatie over de SHA1 vingerafdruk van je telefoon en laptop. De laatste optie is Paar uit elkaar halen. Wil je de pairing tussen je telefoon en laptop verbreken, dan selecteer je deze optie.
Laten we nog even terug gaan naar de meldingen van KDEConnect op de laptop. In dit venster zie je twee icoontjes. Het bestandsicoon brengt je, via het door jou ingestelde bestandsbeheerprogramma (bijvoorbeeld Dolphin) naar de opslag van je telefoon. Je kunt nu door de bestandsstructuur scrollen van je telefoon. Het andere icoon belt je telefoon. Ben je regelmatig je telefoon kwijt tussen je papieren (ik hoop dat ik niet de enige ben), dan zal dit icoontje je telefoon laten rinkelen.
KDEConnect lijkt op het eerste gezicht een redelijk simpele tool, maar als je het eenmaal in gebruik hebt, wil je nooit meer zonder. Veel plezier met KDEConnect! O ja, het werkt natuurlijk ook met een Desktop PC.