De Europese Unie ziet het potentieel van AI en wil gebruik maken van de mogelijkheden hiervan, maar heeft ook als doel om een duidelijke reeks regels op te stellen om misbruik te voorkomen. Daarom hebben ze een uitgebreid plan opgesteld, met een focus op transparantie van AI technologie.
Het gebruik van AI met betrekking tot bijvoorbeeld gezichtsherkenning en dataverzameling zou onderhevig moeten zijn aan strikte regelgeving. Daarnaast zou er altijd een mens boven aan de keten moeten staan om de AI in de gaten te houden.
Voor bedrijven buiten Europe die hun AI-technologieën willen uitrollen binnen de EU, betekent dat dergelijke partijen wellicht de AI anders moeten programmeren, om zo te voldoen aan de regelgeving betreffende dataverzameling binnen de EU.
Wel komt de EU deze partijen tegemoet door jaarlijks een bedrag van twintig miljard te willen spenderen om zo een fundering te bouwen voor AI-ontwikkelingen binnen Europa. Een deel van dit geld zal beschikbaar worden gesteld voor AI-developers die zich houden aan de gestelde regels.
Het benadrukken van strenge regels is eerder ter sprake gekomen in Brussel. Zo heeft Facebook’s Mark Zuckerberg is in gesprek gegaan met de EU om aan te geven dat regulering van media, zoals Facebook, en AI nodig is om het vertrouwen van het publiek te winnen.