Op de vraag van lezer Hanri Batavierin in het vorige nummer, kan ik wel wat antwoorden. Ik draai mijn agenda en adresboek op mijn eigen VPS met ownCloud. Dat synct via WebDAV prima met PC (Evolution, Kontact) en mobiel (Android-apps). Zolang ik op mijn smartphone geen adresboeken samenvoeg, gaat alles los van Google. Neem ik aan… Aan iPhones doe ik uit principe niet, want de Apple was in Genesis 3 al een probleem.
– Marien
Wij zitten met een probleem. Ik heb een IntelNuc aangeschaft om muziek te draaien vanaf een externe harde schijf. Op de Linux Mint die nu op de Nuc staat is daarna JRiver 25 geïnstalleerd. Dan zou de aantsturing van Linux naar de RaspBerry moeten gaan, dan de DAC daarna etc. De Picore werkt prima. De Nuc geeft ook een goed signaal af, toch hij herkent de RaspBerry niet. Kunt u ons adviseren wat we moeten doen om die aansturing goed te maken? We hebben al in diverse Linux bladen zitten zoeken zonder resultaat. Gaarne advies en bij voorbaat dank.
– Ben van Druten
Beste Ben,
We zullen het onze lezers eens vragen.
Ik wilde een snellere PC kopen. Voorwaarde was wel een Intel grafische kaart. Voor zover ik het kon overzien was dat bij Lenovo het geval. Dus heb ik een bekende grote webshop gebeld of Linux op een bepaalde Lenovo paste. De vraag kon niet beantwoord worden, volgens mij werd de vraag niet eens begrepen. “Linux? Kun je dat eten?” Toen heb ik Lenovo Nederland gebeld. Daar werd ik in het Engels te woord gestaan. Ok. Maar ook daar kon mijn vraag niet beantwoord worden. De ene PC had een geïntegreerde Intel grafische kaart. Dat gaf waarschijnlijk problemen in de praktijk. De andere had gewoon een losse Intel grafische kaart. Maar ook daar kreeg ik niet de garantie dat het zou werken. Dus einde oefening Lenovo. Wel jammer, want op zich zijn het uitstekende laptops. Dus ging ik internet op. In Nederland kunnen door kleine bedrijfjes in elk geval drie merken geleverd worden met Linux erop, of zonder besturingssysteem, maar die daar wel speciaal geschikt voor zijn. Dat zijn dan AMD, BTO en Clevo. Uiteindelijk heb ik voor een Clevo gekozen. Het is een laptop die in Taiwan gemaakt wordt en hier wordt aangepast. De Clevo kostte uiteindelijk € 1.100,- met een i7 van de 10e generatie, 16GB RAM, SSD 500 GB, standaard garantie en Xubuntu geïnstalleerd. E.e.a. vlot en zeer correct verlopen, alle vragen werden vlot, deskundig en vooral begrijpelijk beantwoord. Het kan dus wel: een kant-en-klare PC kopen met Linux. Het blijft jammer dat Linux niet populairder is. Alleen al het feit dat Microsoft het zo moeilijk maakt om een ander OS te installeren zou al een reden zijn om meer te doen voor de verspreiding van Linux.
Mooi te zien dat het gelukt is. Niet iedereen lukt het immers op zelf een PC te voorzien van Linux en deze te onderhouden! En inderdaad krijg je bij de meeste PC’s “gratis” Windows 10 geleverd.