Apple vecht tegen besluit van Rusland om ontwikkelaars alternatieve betalingen te laten promoten

About

Apple vecht tegen besluit van Rusland om ontwikkelaars alternatieve betalingen te laten promoten

Apple vraagt ​​om een ​​rechterlijke toetsing van de Russische beslissing dat ontwikkelaars toestemming moeten krijgen om alternatieve betalingsopties te promoten.

In augustus waarschuwde de Federal Antimonopoly Service (FAS) van het land aan Apple dat clausule 3.1 van de App Store-richtlijnen – die ontwikkelaars van iOS-apps verbiedt om in-app-gebruikers te informeren over de mogelijkheid om hun aankopen buiten de App Store te betalen – inbreuk maakt op de Russische antimonopoliewetgeving.

FAS gaf Apple tot 30 september “om misbruik te beëindigen”.

Apple ging niet in op het verzoek en de FAS startte eind oktober een juridische procedure tegen het bedrijf. Indien schuldig bevonden, krijgt Apple een boete op basis van de omzet.

Het bedrijf heeft te maken gehad met toenemende kritiek over zijn ijzersterke greep op de App Store. Apple is door regelgevers en ontwikkelaars ervan beschuldigd zijn marktpositie te misbruiken om een ​​substantiële verlaging van de winst te nemen. In 2020 zal de App Store naar verwachting een omzet van ongeveer $ 64 miljard te hebben gegenereerd.

Vorig jaar verlaagde Apple de korting op aankopen – inclusief in-app-aankopen – van 30 procent naar 15 procent voor de overgrote meerderheid van ontwikkelaars als onderdeel van zijn ‘Small Business Program’.

Hoewel het een verbetering is, beweren veel ontwikkelaars nog steeds dat het een ongerechtvaardigde bezuiniging van hun werk is. Regelgevers van hun kant zijn bezorgd dat de kosten worden doorberekend aan de consument.

Apple’s ruzie met Epic Games over Fortnite heeft de meeste krantenkoppen wel gehaald. Apple verbood Fortnite uit de App Store nadat bleek dat Epic Games korting bood op items die waren gekocht van het platform waar Apple geen korting kon krijgen.

In de VS gaf een soortgelijke uitspraak in september Apple 90 dagen de tijd om externe ontwikkelaars toe te staan ​​alternatieve betaalmethoden te promoten. Apple diende een verbod in met het verzoek om meer tijd – om alle beroepen in de Apple vs Epic-zaak te laten slagen – maar werd afgewezen.

Maar zelfs als aankopen buiten de App Store plaatsvinden, lijkt het erop dat Apple van plan is een commissie in rekening te brengen als de transactie in-app wordt gestart. In zijn poging om de uitvoering van de beslissing uit te stellen, merkt Apple ook de “substantiële engineering” op die naar eigen zeggen nodig zal zijn om betalingssystemen van derden en functies zoals het herstellen van aankopen te ondersteunen. In sommige gevallen ondersteunt Apple echter al betalingssystemen van derden.

Na een overeenkomst bereikt met de Japanse Fair Trade Commission om zijn eigen App Store-onderzoek af te sluiten, stemde Apple ermee in ontwikkelaars te laten linken naar externe websites voor in-app-aankopen. Het was echter beperkt tot alleen “reader” -apps zoals Spotify, Netflix en anderen.

“We hebben veel respect voor de Japan Fair Trade Commission en waarderen het werk dat we samen hebben gedaan, waardoor ontwikkelaars van reader-apps het voor gebruikers gemakkelijker zullen maken om hun apps en services in te stellen en te beheren, terwijl hun privacy wordt beschermd en hun vertrouwen”, zegt Phil Schiller, Apple Fellow met toezicht op de App Store.

Op dit moment voelt het alsof Apple het onvermijdelijke uitstelt. Apple zal blijven beweren dat het bewaren van aankopen in de App Store helpt om gebruikers te beschermen tegen fraude, maar het lijkt niet waarschijnlijk dat alleen regelgevers in Rusland, de VS en elders de regelgevers zullen overtuigen.

 

Share
December 2024
January 2025
No event found!

Related Topics