Zijn cloud-native platforms de toekomst voor IT-leiders?

About

Zijn cloud-native platforms de toekomst voor IT-leiders?

IT-leiders worden nog steeds met uitdagingen geconfronteerd met hun traditionele bedrijfsapplicaties, en dit is overdreven door de toename van digitale initiatieven die ze ondernemen. Variërend van systeemintegratie, masterdatabasebeheer tot back-upsoftware, deze applicaties zijn van cruciaal belang voor de werking van elk bedrijf. Het bouwen van deze legacy-applicaties duurt echter vaak langer, met grote en zeldzame verbeteringen. In combinatie met een toenemende verschuiving naar de openbare cloud en hybride cloudomgevingen, blijkt hun migratie en schaalvergroting over een dergelijke nieuwe infrastructuur een nieuw struikelblok voor IT-leiders die digitale initiatieven willen voltooien.

De adaptie van de cloud, en meer specifiek cloud-native platforms, zal helpen om deze zorgen weg te nemen. Cloud-native platforms stellen organisaties in staat om de acceptatie van cloud computing te versnellen en te verbeteren (en digitale initiatieven waar te maken) binnen hun bedrijf. Gartner voorspelt dat tegen 2025 cloud-native platforms de basis zullen vormen voor meer dan 95% van de nieuwe digitale initiatieven, tegen minder dan 40% in 2021.

Nu cloud computing pas in 2022 zal toenemen, is het integreren van cloud-native platforms nu meer dan ooit cruciaal en zal het voor bedrijven de belangrijkste middelen zijn om hun digitale strategieën uit te voeren en bedrijfsgroei, klantenbehoud en efficiëntie te verzekeren.

Versnel en standaardiseer oplossingen

Cloud-native platforms bieden mogelijkheden die het gebruik van cloud computing versnellen. Ze omvatten technologische functies zoals containerbeheer, infrastructuur als code, continue integratie en levering (CI/CD), servicemesh en serverloze functies – die afkomstig kunnen zijn van openbare cloudservices of software. Ze bieden ook mogelijkheden in en verbindingen met applicatie-architectuur, infrastructuur en operaties (I&O), evenals transformatie, inclusief cultuur, personeel, tools en processen.

Wat meer is, is het vermogen van cloud-native platforms om gestandaardiseerde, geautomatiseerde oplossingen te leveren, waardoor het zich onderscheidt van veel on-premises omgevingen, die vaak repetitieve handmatige taken bevatten die niet voorkomen in cloudomgevingen.

Blijf relevant – en competitief

Nu industrieën te maken krijgen met een toegenomen concurrentievermogen – als gevolg van factoren zoals globalisering en veranderende consumentenvoorkeuren – zullen cloud-native platforms alleen maar blijven groeien. Waarom? Omdat ze IT-leiders en bedrijven een belangrijke onderscheidende factor bieden. Ze pakken achterstanden op in legacy-applicaties en halen het meeste uit cloudcomputing om innovatie en IT-modernisering mogelijk te maken. Ze stellen organisaties in staat relevant en concurrerend te blijven. Relevant blijven is ook de sleutel tot het betrekken van belanghebbenden, wat op zijn beurt belangrijk is bij het faciliteren van meer samenwerking om de waarde van digitaliseringsinitiatieven te verbeteren.

Bovendien kunnen cloud-native platforms organisaties in staat stellen barrières voor nieuwe markten te verminderen. Dit kan worden bereikt door IT te democratiseren via cloudproviders en innovatieve diensten die op hyperscale kunnen worden geleverd.

Praktische terzijde

Naast hun praktische functies bieden cloud-native platforms veel voordelen voor een organisatie. In wezen kunnen ze een snellere time-to-value leveren door gebruik te maken van de kernmogelijkheden van cloud computing, waaronder elasticiteit, schaalbaarheid, meting en selfservice. Bovendien kunnen de cloud-native platforms de productiviteit verhogen door de toepassing van DevOps-praktijken, terwijl de efficiëntie in de hele onderneming wordt verbeterd.

Los daarvan kunnen cloud-native platforms omgevingen faciliteren waarin ontwikkelteams applicaties maken, implementeren en bedienen met behulp van cloud computing. Deze beheerde functies helpen IT-resources te verschuiven naar waardetoevoegende resultaten door de belasting van de infrastructuur te verminderen.

Zakelijke implicaties en verantwoordelijkheden

Er zijn verschillende bedrijfsbrede implicaties en verantwoordelijkheden die door IT-leiders moeten worden erkend voordat cloud-native platforms worden gebruikt.

Opmerkelijke use-cases zijn onder meer het opnieuw ontwerpen van het systeem, waarbij apps wezenlijk worden gewijzigd in voor de cloud geoptimaliseerde architectuur en het herbouwproces, waarbij een geheel nieuwe code kan worden gestart.

Evenzo moeten IT-teams in organisaties de verantwoordelijkheid behouden voor een verscheidenheid aan functies, ondanks de invoering van cloud-native platforms. Deze omvatten strategieontwikkeling en -onderhoud, inkoop- en leveranciersbeheer, architectuurbeheer en -beveiliging, evenals naleving.

Cloud-native platforms gebruiken

Voor bedrijven die cloud-native platforms gebruiken, moeten verschillende acties worden ondernomen.

Ten eerste moeten cloud-native platforms de standaard worden voor de ontwikkeling van nieuwe applicaties en digitale initiatieven. IT-leiders moeten er ook naar streven om elementaire lift-and-shift-migraties te minimaliseren die niet volledig profiteren van cloudkenmerken. Het ondersteunen van moderne applicatiearchitectuurprincipes door het bevorderen van een infrastructuuromgeving waarin selfservice, automatisering, observeerbaarheid en financiële transparantie de normen zijn, moet ook in overweging worden genomen.

Overweeg een speciaal platformteam op te richten dat een betrouwbaar platform automatiseert, beveiligt en exploiteert voor flexibele applicatieontwikkeling en levering. Het is ook belangrijk om praktijken en een cultuur te ontwikkelen die de automatisering vergroten door middel van gestandaardiseerde operationele patronen. Hieraan gekoppeld kunnen organisaties overwegen om organisatiestructuren op te richten, zoals DevOps en IT-teams, die als voornaamste doel hebben de bruikbaarheid van cloud-native platforms te verbeteren en ervoor te zorgen dat ze zijn afgestemd op de bedrijfsresultaten en dienstverlening.

 

Bronnen:
Developer Tech News
Gartner Top Strategic Technology Trends for 2022

Share
April 2024
May 2024
No event found!

Related Topics