Bestanden hernoemen op de commandline

About

Bestanden hernoemen op de commandline

Het bekende mv-commando dient niet alleen om bestanden te verplaatsen naar andere mappen, maar ook om ze een nieuwe naam te geven. Via een for-loop hernoem je eventueel meerdere bestanden tegelijk. Toch kan het nog eenvoudiger: onderstaande tools helpen je in uiteenlopende omstandigheden je bestanden sneller te hernoemen.

Auteur: Filip Vervloesem

  1. renameutils

Dit pakket bevat enkele eenvoudige tools om sneller te werken. imv en icp zijn interactieve varianten van mv en cp. Je voert de naam van het oorspronkelijke bestand in en drukt op enter. Daarna kan je die naam bewerken en druk je nogmaals op enter om het bestand te hernoemen of te kopiëren. Dat bespaart je heel wat tikwerk als de nieuwe naam nauwelijks afwijkt van de oude naam. Met qcp en qmv manipuleer je snel de bestandsnamen van meerdere bestanden in één directory. Beide commando’s openen een tekstbestand met twee kolommen in je favoriete editor. In de linkerkolom staan de oorspronkelijke bestandsnamen, en in de rechterkolom de nieuwe namen. Pas de namen in de rechterkolom aan, sluit je editor en qcp/qmv voert de veranderingen uit. Tot slot helpt deurlname je om een rare tekens in de namen van gedownloade bestanden (zoals %20 voor een spatie) weer om te zetten naar het oorspronkelijke teken.

  1. renrot

Renrot is een hulpmiddel om fotobestanden te hernoemen en/of te roteren. Gebruik renrot om de datum en het tijdstip van jouw foto’s als bestandsnaam te gebruiken in plaats van het nietszeggende DSC_xxxx.JPG. Renrot bevat heel wat opties: lees dus zeker de manpage, én start elk commando eerst met de –dry-run optie om het effect van de opties te simuleren. In de screenshot zie je een voorbeeld zonder verdere opties. Wil je een ander template gebruiken voor de nieuwe bestandsnaam? Lees dan de mogelijkheden van de –name-template optie na in de manpage.

 

  1. arename

Een uitgebreide collectie muziekbestanden is soms een nachtmerrie om te beheren, vooral als ze afkomstig zijn van uiteenlopende bronnen. Je kunt het beste er eerst voor zorgen dat de metadata (id3 tags) in de bestanden correct staan. Zo geeft jouw muziekspeler tenminste al de juiste informatie weer bij het afspelen. Wil je diezelfde ordening ook in de bestandsstructuur doorvoeren? Gebruik dan een tool zoals arename om die tags in te lezen en de bestanden te verplaatsen en te hernoemen aan de hand van die informatie.  Ook arename bevat erg veel configuratiemogelijkheden: de manpage is dus verplichte kost! Om een idee te krijgen hoe arename je muziekcollectie standaard zou herordenen (zonder dat effectief al te doen), voer je volgend commando uit in een map met muziekbestanden:

$ arename -d *
  1. detox

Sommige mensen gebruiken graag hoofdletters, spaties en speciale tekens in bestandsnamen, omdat het de bestandsnamen mooier en leesbaarder maakt. Anderen hebben er dan weer een grondige hekel aan, omdat dat het lastiger maakt om scripts te schrijven, soms problemen geeft bij het uitwisselen tussen verschillende besturingssystemen of bij gebruik van netwerkprotocols zoals smb en nfs. Voor die laatste categorie mensen is detox een absolute aanrader. Wil je alle spaties, speciale tekens en hoofdletters weg uit je bestanden? Voer dan volgend commando uit in de directory die je wilt aanpakken:

$ detox -r -s *

Ook detox kent een –dry-run optie en werkt met templates om de bestanden te hernoemen. Detox noemt de templates echter sequences. De -L-optie toont de beschikbare sequences: meer uitleg vind je in de manpages van detox en detoxrc.

Share
November 2024
December 2024
No event found!

Related Topics