Boostnote – Een open source Markdown notitieapplicatie voor ontwikkelaars.

About

Boostnote – Een open source Markdown notitieapplicatie voor ontwikkelaars.

Boostnote is een open source Markdown notitieapplicatie voor ontwikkelaars. Boostnote draait op Linux, Mac en Windows met ondersteuning voor syntaxhighlighting, code snippets, gebruik van tags, Markdown flowcharts, en nog veel meer. Boostnote mag dan gemaakt zijn voor ontwikkelaars, het biedt veel om zich zelfs tot dé desktop notitieapplicatie voor alle Linux gebruikers te ontpoppen.

Auteur: Matto Fransen

Het bijhouden van notities is iets waar iedereen baat bij heeft. Of het nu gaat om snel een ingeving op te kunnen schrijven, je hoofd leeg te maken in een braindump, een lijst bij te houden van alle boeken die je gelezen hebt, een dagboek bij te houden, notities ter ondersteuning van je persoonlijke groei of simpelweg om te helpen dingen te onthouden; één centrale plek voor al je notities is voor iedereen zinvol. Ervaren Linux gebruikers hebben notities over configuraties, hoe bepaalde dingen het beste voor elkaar te krijgen, enz.

Een groeiende verzameling notities moet je koesteren. Wanneer je meerdere jaren aan notities bij elkaar hebt verzameld, gaat dit in je leven steeds waardevoller worden. Het is daarom belangrijk af en toe wat tijd wat vrij te maken en goed na te denken over hoe je dit het beste kunt organiseren, op een manier dit het beste bij jou past. De meest elementaire vraag daarbij is of je kiest voor de traditionele aanpak met pen en papier of dat je voor een digitale variant gaat.

De digitale variant heeft als voordeel dat je een back-upsysteem kunt opzetten. Dit voorkomt dat je notities verloren raken. Wanneer je kiest voor digitaal, dan is de volgende vraag, waarmee. Voor fans van Emacs of Vim is dit een ‘no-brainer’. Voor hen zijn org-mode en vimwiki hiervoor superieure oplossingen. Maar wat als Emacs en Vim niet in je bloed zitten? Welke opties heb je dan?

Laten we eens wat eisen op een rijtje zetten. Je zoekt iets wat jaren mee kan, dus met een duurzaam digitaal formaat. Het moet vlot en super gemakkelijk in gebruik zijn, zodat je inderdaad zodra een idee bij je opkomt, het meteen kunt opschrijven voor je het weer vergeten bent. Je moet makkelijk stukjes van configuratiebestanden kunnen opnemen. Een goede structuur van je notities en de mogelijkheid om later alles terug te vinden is ook belangrijk. Verder wil je gemakkelijk notities onderling met elkaar kunnen verbinden. Wanneer je notities eenvoudig kunt exporteren, bijvoorbeeld naar platte tekst en naar PDF, dan is dat een grote plus. En natuurlijk wil je ook degelijk versiebeheer op de bestanden.

Boostnote

Boostnote is een applicatie die heel dicht bij deze droom komt. Boostnote gebruikt het Markdown formaat, een zeer universeel formaat dat nog jaren mee kan en gemakkelijk van de ene omgeving naar de andere is te migreren. Markdown bestanden zijn gewoon platte tekst bestanden, waardoor elk versiebeheersysteem er mee overweg kan. Boostnote draait zowel op Linux, Mac als Windows en is daardoor universeel inzetbaar. Doordat het een open source applicatie is, hoef je nooit bang te zijn dat een provider opeens de ondersteuning stopt, zoals bijvoorbeeld Google steeds opnieuw doet.

Zelf de baas

Boostnote is geen cloud-oplossing, waardoor je zelf iets moet verzinnen om je notities vanaf meerdere apparaten bereikbaar te maken en ook zelf de back-up moet regelen. Daar staat tegenover dat je helemaal de baas bent en volledige controle over je eigen aantekeningen houdt. Daarnaast werkt Boostnote gemakkelijk en, door het gebruik van zogenoemde hotkeys, ook heel efficiënt.

Boostnote is gemaakt met Electron. Volgens het ‘about’-scherm in Boostnote zelf is het onder de GPLv3 open source licentie beschikbaar. Bij het downloaden vinden we een licentiebestand met de licentie van Github, dit is een zeer open licentie. Boostnote is als package te downloaden, waardoor je het eenvoudig met je packagemanager installeert. Wanneer je Boostnote voor de eerste keer opstart, vraagt het om de directory voor de opslag, bijvoorbeeld $HOME/Boostnote. In deze directory wordt het configuratiebestand geplaatst en een voor elke Boostnote-folder een eigen subdirectory.

De organisatie van je notities gebeurt in Boostnote met behulp van folders en met behulp van tags en sterren. Je kunt de folders vergelijken met notitieboekjes, elke folder is een apart notitieboekje. Je kunt net zoveel folders aanmaken als je wilt. Een nieuwe notitie maak je aan met Ctrl-N (of via het menu met de muis, maar toetsencombinaties werken sneller). De notitie wordt aangemaakt in de folder die op dat moment geselecteerd is. Je kiest het type notitie dat je wilt aanmaken, een Markdown notitie of een Snippet notitie, zie screenshot 1. De default keuze is een Markdown notitie, je kiest met een muisklik voor een Snippet notitie, of, veel sneller, met behulp van de tabtoets. Met ‘Enter’ open je de notitie. Je schrijft je notitie in Markdown formaat. Het scherm is opgedeeld in twee kolommen. In de ene kolom schrijf je en in de andere kolom wordt on the fly je Markdown tekst in opgemaakte vorm getoond. Wijzigingen in de tekst worden direct als platte tekst bestand opgeslagen. Je hoeft niet op een Save button ofzo te klikken.

Screenshot 1: Keuze tussen Markdown of Snippet.

 

Flowcharts en LateX

Wanneer je in de Markdown tekst een URL opneemt, wordt deze in de opgemaakte vorm de URL als linkje getoond. Opgemaakte linkjes in Markdown bestaan uit twee delen. Het linkerdeel bestaat uit twee vierkante haken met daartussen het label van de link, zoals deze in de opgemaakte vorm getoond wordt. Het rechterdeel bestaat uit ronde haken om de URL. Afbeeldingen neem je op met een image-link. Dit betekent dat je afbeelding wel te zien is in de opgemaakte weergave, maar niet in Boostnote wordt opgeslagen. Naast de huis-tuin-en-keuken Markdown opties (zoals headers van alle niveaus, linkjes, bullets en genummerde opsommingen, cursief, vet, doorgestreept, checkboxjes, quotations, broncode en tabellen, etc.) biedt Boostnote ook nog drie andere Markdown opties. Je kunt ook werken met LateX voor formules en met teksten die worden omgezet in flowcharts en sequence-diagrammen (zie screenshot 2).

Screenshot 2: Een flowchart in Markdown.

Om linkjes van de ene notitie naar de andere te maken, ga je naar de folder met de notitie waar je naar toe wilt linken. Klik in de lijst met notities met je rechter muistoets op de gewenste notitie. Je krijgt een pop-up menuutje, met onder andere de optie ‘copy note link’. Je kunt nu in elke andere notitie via Ctrl-V de link plakken.

Bij elke notitie kun je één of meer tags invoeren. Wanneer je in de linker navigatiekolom op het icoontje ‘tags’ klikt, dan krijg je een lijst met alle tags te zien. Klik op een tag om de notities met deze tag te selecteren. Je krijgt dan alle notities met die tag te zien, ongeacht de folder waarin deze staan. Een andere optie is om te zoeken op ‘#tag’ (tekst van de tag, vooraf gegaan door een hekje).

Todo list

In Boostnote maak je eenvoudig een to-do-list. Je begint een nieuw to-do-item met “- [ ]” gevolgd door de tekst van de uit te voeren actie. Klik op ‘Enter’ en Boostnote maakt meteen een nieuw to-do-item aan. Je geeft aan dat een to-do-item is uitgevoerd door tussen de vierkante haken een ‘X’ te plaatsen of met de muis in de gerenderde checkbox te klikken.

Deze to-do-items kun je in elke willekeurige Markdown notitie opnemen. Dit kan ook ergens halverwege de tekst van de betreffende notitie, zie ook screenshot 3. Je gebruikt dit bijvoorbeeld voor kleine projecten. Je maakt voor elk project een eigen Markdown notitie aan, waar je de nodige informatie in opneemt. De uit te voeren stappen in het project neem je op als to-do-items. Voor grotere projecten kun je waarschijnlijk beter een specifieke projectmanagement tool gebruiken, maar meestal hoeft het niet veel ingewikkelder te zijn dan dit.

Screenshot 3: Een to-do-list in Boostnote.

 

Snippets

Naast notities in Markdown kun je ook notities met snippets maken. Je kunt in een enkele snippets-notitie desgewenst meerdere snippets opnemen. Een code snippet management tool is voor softwareontwikkelaars erg prettig. Je slaat hiermee code snippets (stukjes broncode) op, al dan niet voorzien van documentatie, uitleg en dergelijke. Een goede tool werkt gemakkelijk en biedt een oplossing om later de betreffende snippets vlot terug te vinden.

Boostnote is hiervoor wederom een mooie oplossing. Via Cltr-N maak je een nieuwe notitie en met de tabtoets kies je voor ‘snippet’. Dit opent in de geselecteerde folder een nieuwe snippet-notitie. Je voert één of meer tags en een beschrijving in en je kopieert de code in het snippet-veld. Boostnote toont deze met syntax highlighting. Net als bij Markdown notities is je snippet meteen opgeslagen. Je maakt de syntax highlighting specifieker door onderin op ‘APL’ te klikken en uit een lange lijst de passende syntaxvorm te kiezen.

Desgewenst voer je in dezelfde notitie meerdere snippets in. Je geeft een naam aan het snippet en klikt op het plusje uiterst rechts. Je voert een nieuwe snippet in en geeft deze een naam. Deze namen worden getoond als tabjes, zie screenshot 4.

Screenshot 4: Snippets in een donker theme.

Themes

Boostnote geeft je de mogelijkheid je eigen theme te kiezen. Dit is een kleurencombinatie voor Boostnote zelf. Er zijn zowel lichte als donkere themes beschikbaar. Daarnaast kun je een theme kiezen voor de syntax highlighting. Je kunt uit meerdere talen kiezen voor de gebruikersinterface. Helaas ondersteunt Boostnote geen Nederlands, maar wel bijvoorbeeld Chinees, Deens, Engels, Frans, Duits en Thais.

Boostnote toont rechtsboven de notities in een klein submenu. Hier kun je kiezen uit de normale weergave met links Markdown en rechts opgemaakte vorm, alleen de Markdown tekst of alleen de opgemaakte vorm. Het submenu biedt opties om een ster aan de notitie toe te voegen, om de notitie te verwijderen, de notitie fullscreen te tonen en een info-knop. Druk je op de info-knop, dan krijg je de meta-data te zien, waaronder de datum waarop de notitie is aangemaakt. Verder heb je hier een paar export knoppen. Je kunt notities in meerdere bestandsformaten downloaden; Markdown, platte tekst, html, en printen. Door te printen naar een file krijg je een PDF-export van de notitie.

Synchronisatie

Voor het synchroniseren raadt Boostnote aan om gebruik te maken van Dropbox of Google Drive. In een goede notitieapplicatie kun je alles kwijt, ook zeer persoonlijke en vertrouwelijke zaken. Daarom vinden wij Sparkleshare voor de synchronisatie een veel betere optie. Sparkleshare is een open source oplossing waarbij je directory’s automatisch kunt laten synchroniseren. Je kunt Boostnote op verschillende apparaten installeren en via Sparkleshare de notities laten synchroniseren. Ook wanneer je maar één apparaat gebruikt, is dit een handige oplossing voor het realiseren van een remote back-up.

Sparkleshare gebruikt op de achtergrond Git. Je merkt hier verder niets van, maar het betekent goed versiebeheer zonder dat je daarbij na hoeft te denken. Je kunt elke willekeurige Git-server voor de synchronisatie gebruiken. Dat kan een server onder je eigen controle zijn, maar ook een cloud server. Sparkleshare biedt als optie een sterke cliënt side encryptie aan, dit betekent dat de bestanden eerst met een sterk encryptie protocol versleuteld worden, voordat ze naar de server worden geüpload. Hierdoor blijft de inhoud van je notities vertrouwelijk.

Boostnote werkt gemakkelijk en goed. Wanneer je het gebruikt voor al je aantekeningen, wordt het snel waardevol. Het is simpel te installeren, dus probeer het vooral zelf!

Share
December 2024
January 2025
No event found!

Related Topics