Boot-Repair-Disk

About

Boot-Repair-Disk

Als Linux niet meer wil opstarten, kan het herstellen van de Grub bootloader best wel een complexe aangelegenheid zijn die niet voor iedereen is weggelegd. Of je hebt geen tijd om de Grub bootloader via allerlei opdrachten aan de gang te krijgen. In beide gevallen kun je gebruik maken van de Boot-Repair-Disk waarmee je meestal op een snelle en eenvoudige manier de Grub bootlader weer aan de gang krijgt.

André Fondse

De Grub bootloader van Linux kan om verschillende redenen niet meer werken. Een veel voorkomende oorzaak is een installatie van MS Windows nadat Linux op de computer geïnstalleerd is. Microsoft overschrijft de Grub bootloader en je kunt alleen nog maar MS Windows opstarten. Installeer je Linux nadat Microsoft Windows op je computer geïnstalleerd is, dan neemt Linux Windows keurig op het in het Grub boot menu. Een andere reden waarom de bootloader (soms) niet wil starten is als je je Linux installatie hebt overgezet op een andere harde schijf.

Wat is Boot-Repair-Disk?

De Boot-Repair-Disk is een live Linux distributie gebaseerd op Lubuntu waarin het programma Boot Repair opgenomen is. Je kunt Boot Repair ook los installeren, maar dan wordt het vaak weer complex, omdat je in de situatie zit dat je Linux niet meer kunt opstarten. Boot Repair is eenvoudig te gebruiken door middel van een eenvoudige klik met de muis. Boot Repair en Boot-Repair-Disk zijn open source.

Startscherm Boot-Repair-Disk

Installatie Boot-Repair-Disk

Boot-Repair-Disk download je via de volgende link: http://sourceforge.net/projects/boot-repair-cd/files. In de meeste gevallen kun je de 64 bits versie downloaden. Schrijf de Boot-Repair-Disk naar een USB-stick met bijvoorbeeld Balena Etcher (zie https://www.balena.io/etcher/). Etcher draait onder Linux, MS Windows en Mac OS. Start daarna Etcher op van de USB-stick op. Meestal moet je op F10 of F12 van het toetsenbord drukken om van een USB-stick te kunnen opstarten. Kijk anders naar de meldingen die je computer bij het opstarten geeft.

Gebruikersinterface Boot Repair

Gebruik Boot-Repair-Disk

Tijdens het opstarten van de Boot-Repair-Disk kun je een taal kiezen (waaronder Nederlands) en het soort sessie. In de meeste gevallen volstaat de 64 bits sessie. Keuzes maak je met de entertoets. Selecteer je geen taal, dan wordt de Boot-Repair-Disk na 30 seconden in het Engels in de 64 bits sessie opgestart. Als Boot-Repair-Disk opgestart is, krijg je een scherm als in afbeelding 1. De vraag van het programma Boot Repair om automatisch updates van dit programma te krijgen blijft terugkomen als je op de ‘Yes’ knop geklikt heb. Klik daarom de 2e keer bij deze vraag op ‘No’. Boot Repair gaat nu je harde schijf analyseren en komt na een korte tijd met de gebruikersinterface zoals in afbeelding 2 is weergegeven. De meeste bootproblemen los je nu eenvoudig op door op de knop ‘Recommended repair (repairs most frequent problems)’ te klikken. Boot Repair gaat nu aan de slag een na een korte tijd wachten vraagt boot repair of een rapport van de bevindingen tijdens de herstelpoging geüpload moet worden naar pastebin (zie afbeelding 3). Als je op ‘Yes’ knop drukt (dit adviseer ik), dan wordt het rapport aangemaakt. Dit duurt eventjes. Je krijgt vervolgens een link naar paste.ubuntu.com waar het rapport opgeslagen is. Sla deze link op op een plek waar je er later weer bij kunt. Mocht je na draaien van Boot Repair je computer nog steeds niet kunnen opstarten, dan kun je onder verwijzing van de link naar paste.ubuntu.com een mail sturen naar het team van Boot Repair of op een forum plaatsen.

Rapport uploaden naar pastebin
Share
December 2024
January 2025
No event found!

Related Topics