Wanneer je met meerdere computers tegelijk werkt, is het verwarrend om verschillende muizen of touchpads en toetsenborden te gebruiken. Gelukkig kun je met de nodige software de muis en het toetsenbord van één systeem delen met de andere computer(s). Wij hebben twee oplossingen getest: x2x en Barrier.
Filip Vervloesem
Nu thuiswerken meer en meer ingeburgerd geraakt, is de kans groot dat je wel eens je eigen computer én die van je werkgever tegelijk nodig hebt. Het toetsenbord en de muis van jouw desktop werken natuurlijk prettiger dan het kleine laptoptoetsenbord en het touchpad van je werkcomputer. Je kan die weliswaar loskoppelen en aankoppelen aan de laptop, maar erg handig is dat niet zodra je weer je eigen PC nodig hebt. De oplossing? Software om de muis en het toetsenbord van je primaire computer te delen met één of meerdere andere computers. Je wisselt dan tussen verschillende computers door de muiscursor naar het gewenste scherm te verplaatsen, net zoals in een multimonitor-setup op één computer.
x2x
Het idee om de muis en het toetsenbord te delen, is niet nieuw. Onze eerste testkandidaat, x2x, is al bijna 25 jaar oud! x2x wordt al even niet meer verder ontwikkeld, maar je vindt het nog steeds in de repositories van recente Linux-distributies. Daarom vroegen we ons af of x2x vandaag de dag nog steeds bruikbaar is. Onze setup bestaat uit een desktop met Linux Mint 20 (de primaire computer) en een Chromebook met GalliumOS 3.1 (de secundaire computer). Installeer eerst het “x2x”-pakket op beide systemen. x2x werkt via een ssh-verbinding tussen beide systemen. We gaan ervan uit dat je al ervaring hebt met ssh en weet hoe je zo’n verbinding opzet. Het volstaat om x2x op één van beide systemen op te starten via ssh. Twee parameters zijn daarbij van belang:
Een eerste test
Laten we dat even verduidelijken met een voorbeeld: als de laptop rechts van onze desktop staat, gebruiken we volgend commando op de desktop:
$ ssh -X <laptop> x2x -to :0.0 -east
Of volgend commando op de laptop:
$ ssh -X <desktop> x2x -from :0.0 -west
Merk op dat de ssh-sessie de terminal blokkeert zo lang x2x actief is: druk Ctrl-c om x2x te stoppen. Helaas functioneerde x2x tijdens onze test maar half. We konden wél de muiscursor verplaatsen naar de laptop, maar de toetsenbordinvoer werd niet herkend. Afgaande op de Github-pagina zijn we niet de enigen met dat probleem. En aangezien x2x voorlopig niet verder ontwikkeld wordt, is er geen beterschap in zicht. Dat is jammer, want in het verleden hadden we goede ervaringen met x2x.
Barrier
Barrier is een moderner alternatief voor x2x. In Linux Mint 20 vind je Barrier in de officiële repository. In oudere distributies moet je misschien iets meer moeite doen voor de installatie. Op deze github pagina vind je een mooi overzicht van distributies die Barrier al aanbieden. Op onze laptop, die nog gebaseerd is op Ubuntu 18.04, was Barrier helaas niet beschikbaar. De eenvoudigste installatiemethode is dan via Flatpak of Snap, tenminste als jouw distributie dat ondersteunt. Na installatie vind je Barrier terug in het Accessories-menu. Voor Barrier hoef je dus niet terug te vallen op de commandline. Start Barrier op de primaire computer (die waarvan je de muis en het toetsenbord wilt gebruiken) om de configuratiewizard te openen. Kies je taal en selecteer de optie “Server”. Dat is alles: meer hoef je voorlopig niet in te stellen!
In het volgende venster klik je op “Start” om de server te starten. Onthoud ook even het vermelde IP-adres: dat heb je meteen nodig op de client. Nadien mag je het configuratievenster sluiten. Barrier blijft in de achtergrond draaien: via het icoontje in het systeemvak stop je Barrier of roep je het configuratievenster opnieuw op. Start vervolgens Barrier op de secundaire computer en kies daar de optie “Client”. In het volgende venster vink je de optie “Auto config” af en vul je het IP-adres van de server in. Klik op “Start” en aanvaard de getoonde fingerprint van de server. Op het eerste zicht lijkt er nog niet veel te gebeuren. We moeten dus even terug naar de server!
Configuratie
Open het configuratiescherm opnieuw en klik op “Configure Server”. Sleep het computericoontje rechtsboven naar de plaats waar de laptop zich bevindt ten opzichte van de primaire computer. Dubbelklik op het nieuwe icoontje en stel de naam in van de client bij “Screen name”. Daarvoor gebruik je de hostname van de client. Weet je niet precies welke naam dat is? Open dan eerst in het hoofdvenster van de server het logbestand via Barrier > Show Log of F2. Daar verschijnen regels zoals de volgende zodra je een nieuwe client start:
WARNING: unrecognised client name "toshiba-cb2", check server config
In datzelfde venster kun je nog een aantal opties en workarounds instellen als de client niet reageert zoals verwacht. Voorlopig heb dat niet nodig, maar aarzel niet later terug te keren naar dat venster. Klik tweemaal op OK om de configuratie te bewaren en vervolgens op Reload om de nieuwe configuratie in te lezen. Vanaf nu bestuur je dus ook je laptop met de muis en het toetsenbord van je desktop!
Extra mogelijkheden
Barrier bevat nog een aantal leuke extra features. Zo kun je ook probleemloos kopiëren en plakken tussen verschillende systemen, zowel via Ctrl-c/ctrl-v als via de middelste muisknop. Bekijk ook zeker even de Advanced server settings, want die bevatten enkele interessante opties. Wissel je bijvoorbeeld vaak per ongeluk van scherm als je in de buurt van de schermrand komt? Stel dan een vertraging in van pakweg 250 milliseconden bij “Switch after waiting”. De muiscursor blijft dan een fractie van een seconde als het ware plakken aan de schermrand alvorens over te gaan naar het andere scherm. Een pluspunt is ook dat Barrier zowel voor Linux, Windows en macOS beschikbaar is. Je kan dus prima je eigen Linux-pc gebruiken in combinatie met een Windows-laptop van je werkgever.
Prima alternatief
Lange tijd was x2x dé oplossing om je muis en toetsenbord te delen tussen verschillende Linux-systemen. Jammer genoeg ligt de ontwikkeling van x2x al even stil. De laatste versie werkt bijgevolg niet goed meer in moderne distributies. Met Barrier is er gelukkig een prima alternatief beschikbaar. Het is eenvoudiger te configureren én is ook nog eens geschikt voor Windows en macOS.