Foto’s overzetten naar je Linux laptop – Vanaf smartphone en camera

About

Foto’s overzetten naar je Linux laptop – Vanaf smartphone en camera

Foto’s die je met een digitale camera hebt gemaakt, wil je bewerken of in een collectie bewaren. Ook foto’s op je mobieltje moeten soms naar de laptop om ze verder te gebruiken of veilig te stellen. Met Linux op je laptop staan een aantal mogelijkheden ter beschikking. We laten je in dit artikel zien welke.

Auteur: Serge Gielkens

In dit artikel richten we ons op het uitwisselen van foto’s tussen je laptop en een smartphone of digitale camera. Deels is deze informatie natuurlijk ook te gebruiken voor andersoortige bestanden. Dat geldt met name voor filmpjes, omdat de scheidslijn tussen foto en video steeds verder vervaagt.

Geheugenkaart

De meest direct methode is het geheugenkaartje in je laptop steken. Het voordeel hiervan is dat dit altijd werkt. Er zijn immers geen speciale drivers of instellingen op je smartphone nodig. De huidige laptops zijn veelal geschikt om een SD-kaartje in te steken. Bij mobieltjes kom je nogal eens het veel kleinere microSD-kaartje tegen. Daarvoor heb je een adapter nodig. Hierin stop je het microSD-kaartje en de adapter gebruik je vervolgens op de laptop.

Sommige digitale camera’s gebruiken geen SD-kaartje. Bij Sony bijvoorbeeld, daar zie je de Memory Stick. Ook voor dat soort geheugenkaartjes vind je gemakkelijk adapters. Loop je toch tegen problemen aan, koop dan een externe memory card reader. Die kunnen met tal van formaten overweg. Zo’n card reader verbind je met een USB-kabel aan je laptop.

File browser

Een geheugenkaartje, al dan niet via een card reader, is voor Linux een extern opslagmedium. Je desktopomgeving reageert dan ook meteen met een melding om de inhoud van het kaartje te bekijken. Met je file browser navigeer je dan naar de map met foto’s op het kaartje.

Bij een digitale camera is dit eenvoudig. Daar zie je meestal maar één map waarin zich de foto’s bevinden. In geval van een smartphone daarentegen moet je soms echt wel even zoeken naar de juiste map. Een goede kandidaat is een folder met de naam DCIM. Dit staat voor Digital Camera IMages en is een standaard foldernaam voor digitale camera’s. Mobieltjes gebruiken die eveneens vaak. Vind je de foto’s niet, zoek dan naar bijvoorbeeld een folder met een naam als ‘Pictures’ of ‘Photos’.

Via USB

Je mobieltje of camera via USB met je laptop verbinden, is normaal gesproken geen probleem. Het voordeel is dat je geen adapters nodig hebt. Bovendien is het verwijderen van een kaartje uit je mobiel vaak wat gepruts en iets wat je liever vermijdt. Soms moet je trouwens zelfs USB gebruiken, omdat sommige smartphones het interne geheugen geïntegreerd hebben in de behuizing. Bij dergelijke smartphones heb je geen geheugenkaartje om in de laptop te steken.

Een mobiel gebruikt standaard de USB-kabel om op te laden. Normaal gesproken toont je mobiel dit meteen met een duidelijke melding. Zie je niets, swipe dan de statusbalk van je mobiel naar beneden om de USB-opties te zien. Daar zie je dan de mogelijkheid om via USB bestanden over te zetten. Sommige merken schermen dit overigens flink af. Je moet dan bijvoorbeeld bij de instellingen op je mobiel de developer modus kiezen om de USB-opties te ontgrendelen.

Transfer mogelijkheden

Door je mobiel of digitale camera met je laptop te verbinden, beschouwt Linux dat als een USB-opslagmedium, net zoals een externe harde schijf bijvoorbeeld. In de melding van de taakbalk of de pop-up van je desktop krijg je daarom de mogelijkheid om de file browser te openen. Afhankelijk van de instellingen op je mobiel of camera reageert die net wat anders. Je hebt namelijk twee mogelijkheden om bestanden over te zetten (afbeelding 1).

Afbeelding 1: Smartphone browsen, links zonder, rechts met PTP.

 

Bij Android vind je die bij de USB-opties onder namen, zoals Transfer files en Transfer photos (PTP), of Storage en Camera (PTP). Hierbij staat PTP voor Picture Transfer Protocol. Zonder PTP gebruik je de smartphone als gewoon USB-opslagmedium. Net als hierboven bij direct gebruik van het geheugenkaartje moet je dan zoeken naar de juiste folder. Door te kiezen voor PTP-modus zie je in de file browser alleen nog maar de folders met foto’s. Met PTP hoef je dus niet meer te zoeken naar de juiste folder.

Digitale camera’s gebruiken vaak standaard PTP. Bij sommige cameramodellen kun je in de instellingen daarvan als modus kiezen voor ‘Mass Storage’ of een andere naam van die strekking. Dan gedraagt de camera zich als een gewoon USB-opslagmedium.

Je komt inmiddels steeds vaker de term MTP tegen, zowel bij smartphones als camera’s. Dat staat voor Media Transfer Protocol. Ook daarmee krijg je alle folders van het USB-apparaat te zien.

Fotoviewer

Als je al een fotoviewer, zoals Gwenview, Pix of gThumb, op je systeem hebt staan, dan geeft je desktopomgeving je tevens de mogelijkheid om de viewer te openen in plaats van de file browser. Het voordeel is dat je daarmee de foto’s meteen kunt importeren naar de juiste plek op je laptop (afbeelding 2). Zie je de viewer niet in de pop-up van je desktop, gebruik dan de applicatie zelf om de foto’s te importeren. In Pix op Linux Mint bijvoorbeeld ga je daarvoor naar File -> Import From -> Removable Device.

Afbeelding 2: Met Gwenview foto’s importeren.

 

Net als zojuist bij de file browser is het aan te raden om je mobiel in PTP-modus te zetten. Enerzijds heb je het voordeel dat de fotoviewer je alleen de folders met foto’s toont, zodat je meteen aan de slag kunt met het importeren. Anderzijds krijg je geen conflict als je tegelijkertijd de file browser gebruikt om de bestanden te bekijken. In geval van ‘Transfer files’ gebeurt dat wel. Slechts één applicatie mag dan namelijk het USB-opslagmedium claimen.

Rapid Photo Downloader

Rapid Photo Downloader is tenslotte specifiek ontwikkeld voor het overbrengen van foto’s (en video’s trouwens), maar is niet beperkt tot enkel het kopiëren van de foto’s naar je laptop. Als je een bepaalde naamgeving voor je foto’s of folders wilt, dan maakt hij die aan. Desgewenst gebruikt hij daarvoor de EXIF-data. In tegenstelling tot fotoviewers houdt Rapid Photo Downloader bij welke foto’s al overgezet zijn. Zodoende hoef je niet zelf de juiste selectie van de foto’s op je mobiel of camera te maken. Wil je meteen een back-up? Geen probleem, ook dat regelt hij voor je.

Let wel op dat je minstens versie 0.9 gebruikt. Die herkent namelijk smartphones en camera’s als externe USB-apparaten. Oudere versies kunnen alleen met het geheugenkaartje overweg. Op Linux Mint heb je in ieder geval de recentste versie tot je beschikking.

Tot slot

Zoals zo vaak op Linux zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Dat geldt ook voor het overzetten van foto’s naar je laptop. Zo kan ieder voor zich de beste keuze maken.

Links

Rapid Photo Downloader

damonlynch.net/rapid

Share
April 2024
May 2024
No event found!

Related Topics