Drie manieren waarop blockchain verzekeringen verbetert

About

Drie manieren waarop blockchain verzekeringen verbetert

Verzekeringen zijn misschien berucht traag als het gaat om het adopteren van technologie, maar de vele voordelen van blockchain kunnen niet langer worden genegeerd.

Blockchain-acceptatie was misschien traag om de verzekeringssector te infiltreren, maar nu beginnen verzekeraars enkele voordelen van de gedistribueerde grootboektechnologie te realiseren. Blockchain heeft het potentieel om meerdere processen bij verzekeringen te transformeren, van het stroomlijnen van claims en het verbeteren van de timing tot het mogelijk maken van meer transparantie in contracten en het beveiligen van gegevens.

1 Transacties met derden stroomlijnen

Blockchain heeft het potentieel om de verzekeringssector in staat te stellen om volledige synchronisatie van gegevens en contracten te bereiken, terwijl de privacy en soevereiniteit worden beschermd, zonder dat de informatie over meerdere partijen hoeft te worden gecentraliseerd.

De technologie kan de pre-administratie van transacties automatiseren, zodat derden zich kunnen concentreren op de transactie zelf, zonder de noodzaak om grote hoeveelheden gegevens die worden gedeeld tussen de verschillende partijen met betrekking tot een verzekeringstransactie met elkaar in overeenstemming te brengen.

“Alle partijen in een contract kunnen profiteren van volledige synchronisatie en verzoening bij de bron, waardoor handmatige transacties niet meer nodig zijn”, zegt Antonio Di Marzo, hoofd producten bij B3i, een wereldwijd consortium in de verzekeringssector. “Bij herverzekering is er een enorme kans om alle post-plaatsingprocessen te automatiseren, waarbij grote hoeveelheden technische en financiële boekhouding worden uitgewisseld en momenteel handmatig worden afgestemd om een ​​transactie af te wikkelen.”

Uiteindelijk kunnen marktbrede inefficiënties worden verminderd terwijl de verwerkingsnormen gehandhaafd blijven. “Traditionele bedrijfsprocessen vereisen dat elke partij de gegevens autonoom in hun systemen opneemt, de verwerking uitvoert, gegevens analyseert en vervolgens een besluit neemt om een ​​transactie uit te voeren. Al deze activiteiten gebeuren op zichzelf en vereisen een aanzienlijke hoeveelheid inspanning, wat mogelijk tot fouten kan leiden ”, zegt hij.

Het voordeel van het gebruik van blockchain in verzekeringen is dat het vertrouwen opbouwt tussen deelnemers en ze koppelt in hetzelfde grootboek. “Dit is vooral relevant als informatie handmatig moet worden ingevoerd. Blockchain elimineert dit en voorkomt fouten bij handmatige bediening. De belangrijkste drijfveren om een ​​blockchain-oplossing te overwegen, zijn beveiliging, het stroomlijnen van processen en het elimineren van repetitieve handmatige handelingen ”, zegt Robert Nijhout, directeur van de International Credit Insurance & Surety Association (ICISA).

2 Slimme contracten en herverzekering

“Herverzekeringscontracten zijn de voor de hand liggende use-case voor blockchain; complexe meerpartijencontracten die nogal formeel van aard zijn ”, zegt Robert Crozier, hoofdarchitect van klantplatforms en hoofd wereldwijde blockchain bij Allianz.
Momenteel draagt ​​elke verzekeraar, makelaar en herverzekeraar de kosten voor het verwerken, transformeren en aanpassen van de contractinformatie en het vervolgens digitaliseren ervan om de uitvoering van hun taken en verplichtingen te vergemakkelijken. Blockchain kan de wrijving wegnemen die bij verzekeringen het risico is dat samenhangt met de voorbereiding en administratieve processen die nodig zijn om contracten uit te voeren.

“Deze slimme contracten zullen meer digitalisering in de kern van verzekeringen ontsluiten en meer automatisering mogelijk maken, waardoor de afwikkeling van claims wordt gestroomlijnd. Het verkorten van de tijd om weer normaal te worden voor bedrijven en klanten door claims snel af te wikkelen, ”zegt Crozier.

Bij herverzekering, waarbij een enkele verzekeraar samenwerkt met meerdere makelaars en herverzekeraars, is elke partij verantwoordelijk voor het onderhouden, bijwerken en afstemmen van de gegevens om een ​​tijdelijke afstemming te bereiken om een ​​transactie uit te voeren; dan begint het proces opnieuw totdat de volgende afstemming is bereikt. “Er wordt een aanzienlijke hoeveelheid handmatige inspanning besteed om op een punt te komen waarop ze met vertrouwen zaken kunnen doen”, zegt Di Marzo van B3i.

Slimme contracten hebben het vermogen om zichzelf uit te voeren, waardoor dit proces wordt afgeschaft. “Tegenwoordig wordt de verzekeringsadministratie gestuurd door menselijke besluitvorming, ondersteund door analyses en machine learning, maar er zijn nog steeds handmatige acties nodig om de uitvoering van verplichtingen te activeren. Dit impliceert dat de uitvoering van contracten een probabilistisch proces is ”, zegt Di Marzo.

Slimme contracten worden gedefinieerd door digitale parameters en geprogrammeerde logica, en het contract kan zelf worden uitgevoerd wanneer aan de overeengekomen voorwaarden is voldaan. Hierdoor kan de uitvoering deterministisch en dus voorspelbaar zijn. “Op dit moment worden processen ondersteund door technologie. In de nabije toekomst zal er vertrouwen zijn in mechanismen zoals slimme contracten, waardoor processen door technologie kunnen worden uitgevoerd ”, zegt hij.

3 Gegevensbeheer en beveiliging

Beveiliging is een fundamenteel voordeel van blockchain omdat alleen gecertificeerde partijen in het netwerk transacties kunnen uitvoeren. Blockchain-grootboeken zijn een veel voorkomende versie van de waarheid die elke partij vasthoudt en ernaar handelt. “Bij gebruik in ondernemingen stelt de technologie contractpartijen die de informatie nodig hebben, in staat deze te zien en niemand anders”, zegt Crozier van Allianz.

“Blockchain stelt ons in staat om af te stappen van het overdragen van klantgegevens via spreadsheet CSV-bestanden naar alleen de feitelijke gegevens die nodig zijn om een ​​transactie uit te voeren.” Dit betekent dat er minder persoonlijke informatie wordt gedeeld om een ​​bepaald resultaat te bereiken. “Blockchain-enabled producten zijn echter net zo veilig als de mensen die ze bouwen en de systemen waarop ze worden geïmplementeerd”, merkt Crozier op.

Het uitwisselen van informatie binnen deze infrastructuur wordt eenvoudiger en verkort het proces van certificering van de informatie. Omdat de informatie in digitale vorm wordt getransporteerd, wordt deze bewaard als gestructureerde informatie en stapsgewijs verbeterd in de tijd. Alle wijzigingen in het record worden genoteerd als incrementele wijzigingen.

Deze unieke, gedeelde versie van digitale data voorkomt duplicatie en handmatige invoer, zonder dat de informatie gecentraliseerd hoeft te worden. Het garandeert eigendom en privacy, maar wat nog belangrijker is, maakt synchroniciteit mogelijk tussen de geautoriseerde partijen, die toegang hebben tot dezelfde gegevens. “Het elimineert de noodzaak voor dure afstemming en opnieuw versleutelen van gegevens, wat uiteindelijk de contractzekerheid verbetert, aangezien beslissingen kunnen worden genomen op basis van dezelfde informatie over de hele linie”, zegt Di Marzo van B3i.

Het kunnen verifiëren van de authenticiteit van een klant, het verstrekken van historische records van polissen en transacties, leidt tot betere beveiliging, een moeilijker proces om bestanden te corrumperen en betere preventie van fraude, hoewel de wet nog een inhaalslag te maken heeft. “Een uitdaging bij de implementatie van blockchain in de verzekeringssector is dat de wettelijke kaders verouderd zijn en aangepast moeten worden aan de nieuwe realiteit en omstandigheden”, zegt ICISA’s Nijhout.

Share
October 2024
November 2024
No event found!

Related Topics