About

Geek Pages

Microsoft maakt GW-BASIC opensource

Microsoft is tegenwoordig een grote fan van opensourcesoftware. Zo’n grote fan zelfs dat het bedrijf regelmatig eigen software opensource maakt. Zoals GW-BASIC bijvoorbeeld. Een nieuwe fancy programmeertaal? Nee hoor, de taal is al bijna even oud als ik, en het was de eerste programmeertaal die ik leerde. Met heimwee denk ik terug aan de vele uren die ik als kind gekluisterd aan het amberkleurige scherm doorbracht, met de handleiding van GW-BASIC en een woordenboek Engels naast me. Ja, dat was nog de tijd dat computerfabrikanten een handleiding voor een programmeertaal meeleverden! Wie eens een blik op deze geschiedenis wil werpen, kan nu de broncode van GW-BASIC lezen. Tenminste als je 8088-assembler verstaat. Gelukkig is de code uitgebreid becommentarieerd.

Alle mogelijke melodieën in midi

De laatste jaren zijn er heel wat rechtszaken tussen muziekschrijvers geweest over het al dan niet onbewust plagiaat plegen voor melodieën. Wat vaak voorkomt in zo’n rechtszaak is het volgende argument: als iemand ook maar één keer het oudere nummer gehoord heeft, kan hij de melodie onbewust kopiëren. Zo beweerde Tom Petty dat Sam Smiths “Stay with me” te veel leek op zijn “I won’t back down”. Muziekliefhebbers en programmeurs Damien Riehl en Noah Rubin waren deze onzinrechtszaken beu en schreven daarom een algoritme om alle mogelijke melodieën van 8 noten en 12 beats te genereren. Het resultaat, dat gegenereerd werd met een snelheid van 300.000 melodieën per seconde, sloegen ze op als midi-bestanden die ze met de Creative Commons Zero-licentie publiceerden. 1,2 TB aan melodieën die dus vrijelijk te gebruiken zijn. Bekijk Allthemusic.info

(bron: Damien Riehl en Noah Rubin)

Internet of Shit

Over heel wat onveilige Internet of Things-apparaten wordt wel eens denigrerend gesproken als “Internet of Shit”. (Trouwens, volg je op Twitter @internetofshit al? Doen!) Onderzoekers van Stanford University namen dat wel heel letterlijk en beschreven in een studie in Nature Biomedical Engineering een toilet dat met een batterij aan sensoren je grote en kleine boodschap analyseert. Dat gebeurt met een camera die onder de toiletbril hangt en je ‘urodynamiek’ en consistentie van je stoelgang opneemt en daarna er slimme algoritmes op loslaat. Volgens de onderzoekers moet het toilet het zo mogelijk maken om je gezondheid continu te monitoren, beter dan wearables zoals smartwatches. Maar ze hebben zich wel net iets te enthousiast op hun taak gestort: hun toilet bevat ook een biometrische identificatie aan de hand van een beeld van je anus…
Bekijk het artikel hier

Hoe steriliseer je 3D-geprinte materialen?

Heel wat makers zetten tijdens de coronacrisis hun vaardigheden in. Zo werden er heel wat voorwerpen ge-3D-print waar een tekort aan was, zoals onderdelen voor beademingsapparatuur. En Josef Průša, de maker van de opensource 3D-printers Průša, heeft een open hardware-ontwerp gemaakt voor gezichtsbeschermers. Niet alleen in ziekenhuizen zijn die handig, maar ook bij tandartsen of bij winkeliers. Maar de vraag is: kun je dit soort 3D-geprint materiaal wel steriel krijgen? Want door de opbouw in dunne laagjes heeft een 3D-geprint materiaal microscopische richels waarin bacteriën en virussen zich kunnen verbergen. Průša heeft onafhankelijke testlabo’s aan het werk gezet en daaruit kwamen enkele interessante ontsmettingsmethodes. Onder andere 5 minuten onderdompelen in een oplossing van 25% waterstofperoxide, 70-80% ethanol of 75% isopropanol is effectief tegen bacteriën en virussen. En ook 15 minuten bestralen met een UV-C-lamp van 30 W met een golflengte onder 280 nm werkt. Leer meer in dit artikel.

(bron: Prusa)

WhyTheName

Heel wat programma’s die je installeert hebben vreemde namen. Dat is van alle tijden. De namen van klassieke UNIX-programma’s zoals awk, grep en tee hebben allemaal een betekenis. Op de wiki van Debian vind je een heel uitgebreide lijst van allerlei programma’s die je in Debian vindt met een beknopte uitleg van hun naam. Interessant om eens door de lijst te gaan. Wist je bijvoorbeeld dat abcde voor “a better CD encoder” staat? Of dat de muziekspeler amarok genoemd is naar een album van Mike Oldfield, die het op zijn beurt leende van een Inuit-woord voor “wolf”? En dat er in de audiowereld niet alleen een programma audacity bestaat, maar ook timidity? En dan zit ik nog maar aan de letter A…

Maak eens een klok van 1024 weerstanden

Daniel Valuch, RF engineer bij het CERN, creëerde een analoge klok op een speciale manier: 1024 pixels die warmte genereren die op een thermochromisch scherm wordt weergegeven. Het basisidee is eenvoudig: als je stroom door een weerstand stuurt, dan warmt die op. Leg daarover een thermochromische film en je hebt een pixel: gaat er stroom door de weerstand, dan licht de film op; gaat er geen stroom door de weerstand, dan dooft de film uit. Hij ontwierp een scherm van 32 bij 32 smd-weerstanden en liet ze aansturen door een 1024-bits schuifregister opgebouwd uit single-gate 74LVC1G175 D-flipflops. Een Arduino Nano stuurt het geheel aan. De correcte werking van de software was wel een belangrijk aandachtspunt: als alle pixels per ongeluk tegelijk aan zouden gaan, zou de klok 50 A stroom trekken en waarschijnlijk volledig smelten…
Bekijk deze online bestanden

(bron: Daniel Valuch)

Mondmasker dat uit zichzelf opent en sluit

De hele dag met een mondmasker op rondlopen is geen pretje, maar in risicovolle omstandigheden is het wel aangewezen. Chen Lu vond daar iets op: hij ontwierp een masker dat zichzelf opent wanneer er niemand in de buurt is, en weer sluit wanneer er iemand te dichtbij komt. Het masker zelf 3D-printte hij, en de elektronica erin bestond uit slechts enkele eenvoudige componenten: drie PIR-sensors, een servomotor, zeven NeoPixels en een Arduino Nano. Het geheel wordt gevoed door een 9 V-batterij. Op elke wang zit een PIR-sensor en één achteraan, wat een detectiebereik van bijna 360 graden rondom oplevert. Omdat het nogal een vreemd zicht zou zijn om met die witte bollen van de sensorlens op je wangen rond te lopen, ontwierp Chen het masker zo dat de bollen er mooi in geïntegreerd werden. Maar ik zou er nog niet op vertrouwen…

(bron: Chen Lu)

Gebruik de PC-voeding als luidspreker

Mordechai Guri van het Cyber-Security Research Center van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev in Israël is bekend om zijn creatieve onderzoek naar side-channel attacks. Zijn nieuwste publicatie heet “POWER-SUPPLaY: Leaking Data from Air-Gapped Systems by Turning the Power-Supplies Into Speakers”. Inderdaad, gekker hoeft het niet te worden. Hij beschrijft hoe malware op een air-gapped machine de workload van de processor zo kan manipuleren dat die de vibraties van de voeding controleert. De audiofrequenties van het signaal dat zo ontstaat, worden dan opgepikt door malware op een smartphone die in de buurt aanwezig is. Zou dr. Guri al een carrière als scenarioschrijver van spionagefilms overwogen hebben?

 

 

Share
April 2024
May 2024
No event found!

Related Topics