De werkplek zoals we hem kende is de afgelopen twee jaar veranderd, net als de manier waarop DevOps-teams werkten.
Hoewel het oorspronkelijke doel van DevOps was om meer samenwerking tussen ontwikkelaars en operationele teams mogelijk te maken, is er recent veel aandacht geweest voor hoe DevOps-teams de waarde die ze aan het bedrijf leveren, kunnen meten. Nieuwe trends zoals value stream management en BizOps beginnen als middel hiertoe aan populariteit te winnen.
Een andere interessante trend is de verklaring van GitLab dat we nu in de vierde golf van DevOps zitten. Volgens GitLab omvatten de vier fasen van DevOps:
“Er is een oude uitdrukking: ‘Als je snel wilt gaan, ga dan alleen en als je ver wilt komen, ga dan samen'”, zei Sid Sijbrandij, mede-oprichter en CEO van GitLab, tijdens zijn keynote op GitLab Commit eerder dit jaar .
Samenwerken betekent echter vaak dat ontwikkelaars wordt gevraagd om dingen te doen waarvoor ze niet zijn opgeleid – met gebieden als testen, beveiliging en bestuur – en organisaties zijn traag geweest om daadwerkelijk de training te geven die nodig is om die vaardigheden te leren. Bovendien zijn traditionele IT-activiteiten buitenspel gezet en worden de voorzorgsmaatregelen die ze zouden nemen voordat ze een applicatie vrijgeven, nu pas achteraf aangepakt. Dit leidt ertoe dat DevOps zich “The Bad Place” voelt en organisaties openstelt voor risico’s.
En hoewel vandaag de dag steeds meer afdelingen naast elkaar bestaan en samenwerken, bestaan er nog steeds veel silo’s. Dus in plaats van dat DevOps silo’s afbreekt zoals het oorspronkelijk bedoeld was, worden er meer gecreëerd.
Een mogelijke oplossing voor sommige van deze problemen is om een deel van die last van ongetrainde ontwikkelaars en specialisten te nemen. Het zal niet alle huidige problemen van DevOps oplossen, maar het zou een begin kunnen zijn.
Een andere worsteling met DevOps is dat, hoewel veel nieuwe ontwikkelaars vers van hun universitaire programma’s in de industrie komen, veel universiteiten DevOps nog steeds niet in hun curriculum opnemen. In een aflevering van de What the Dev? podcast, zei Christina Hupy, senior programmamanager onderwijs bij GitLab: “Ik zou zeggen dat de meeste afgestudeerden die computerwetenschappen studeren en coderen leren, uit hun opleiding komen met een zeer goed begrip van de grondbeginselen van coderen, meestal met een specifiek taal of twee. Ze leren hoe ze code moeten bouwen, hoe ze code moeten uitvoeren, hoe ze het moeten compileren en wat testen doen. Over het algemeen vinden we dat het DevOps-proces zelf niet wordt aangeleerd.”
Sommige cursussen zijn beschikbaar om ontwikkelaars te helpen die hiaten in hun kennis op te vullen. Onlangs zijn de Linux Foundation en Continuous Delivery Foundation een samenwerking aangegaan om de DevOps Bootcamp te bieden . De bootcamp biedt een overzicht van DevOps en Site Reliability Engineering, gaat in op specifieke DevOps-toolsets en legt meer specifieke onderwerpen uit, zoals GitOps en DevSecOps.
Om bedrijven te helpen beoordelen hoe goed ze het doen bij DevOps in vergelijking met vergelijkbare organisaties, heeft het DevOps Institute dit jaar zijn Assessment of DevOps Capabilities (ADOC) aangekondigd, waarin wel rekening wordt gehouden met het menselijke aspect van DevOps. Het kijkt naar vijf verschillende gebieden: menselijke aspecten, proces en kaders, functionele samenstelling, intelligente automatisering en technologische ecosystemen.