Het versterken van databasebeveiliging met deze type firewalls

About

Het versterken van databasebeveiliging met deze type firewalls

Firewalls vormen de eerste verdedigingslinie bij het beschermen van bedrijfsdatabases tegen verschillende soorten cyberaanvallen.

Een databasefirewall is een web-gebaseerde softwaretoepassing die al het inkomende en uitgaande verkeer naar een databasenetwerkserver controleert. Het beoordeelt alle vragen van eindgebruikers die de database binnenkomen en hun antwoorden volgens een specifieke set ingebouwde beveiligingsregels. Vervolgens beslist de applicatie of de invoer van deze datapatches wordt toegestaan ​​of geweigerd. Het primaire doel is om te fungeren als een barrière tussen de database netwerkserver en inkomend dataverkeer van externe bronnen. Alleen dan kan het de gevoelige informatie die de database bevat, beschermen tegen allerlei soorten kwaadaardig dataverkeer. Dit kunnen softwarevirussen, Distributed Denial of Access (DDoS) of malwareaanvallen zijn.

Hoe werken database-firewalls?
Ervaren DBA’s gebruiken firewalls voor databasebeveiliging en als het gaat om de rol bij het voorkomen van cyberaanvallen, werken ze op de volgende manier:

  • Identificatie van bedreigingspatronen of handtekeningen

Alle systeemfirewalls die bedrijven in hun bedrijfsdatabases installeren, bevatten een reeks vooraf gedefinieerde beveiligingsprotocollen. Deze regels stellen de webgebaseerde applicaties in staat potentiële cyberveiligheidsaanvallen op de databases te herkennen aan de hand van dreigingspatronen die bekend staan ​​als ” handtekeningen ”. De firewalls vergelijken netwerkdataverkeer in de vorm van vragen van de eindgebruiker met deze handtekeningen tijdens de monitoringfase. De applicaties blokkeren onmiddellijk het verkeer dat afkomstig is van onbekende, verdachte en onbeveiligde externe bronnen. Dit helpt om de gevoelige informatie die de bedrijfsdatabases bevatten te beschermen.

  • Conformiteit met de witte lijst

Helaas zijn niet alle potentiële cyberveiligheidsaanvallen op bedrijfsdatabases vergelijkbaar. Veel ingenieuze cybercriminelen bedenken innovatieve manieren om illegaal toegang te krijgen tot informatie in de databases. Over het algemeen is het moeilijk voor de databasebeheerders die de bedrijven in dienst hebben om dit soort cyberaanvallen te stoppen. Dit is de reden waarom de firewalls een ” witte lijst ” hebben met vraagverklaringen van eindgebruikers die veilig zijn. De webgebaseerde applicatie staat databasetoegang toe tot alle zoekopdrachten die voldoen aan deze witte lijst.

  • Systeemkwetsbaarheden herkennen

Veel database-firewalls zijn speciaal ontworpen om protocolkwetsbaarheden in de bedrijfsdatabase te herkennen. Deze vatbaarheden kunnen worden aangetroffen in de database-netwerkservers of in het besturingssysteem. De firewalls genereren onmiddellijk waarschuwingsberichten wanneer ze deze kwetsbaarheden tegenkomen tijdens het monitoren van het netwerkverkeer. Het doel van het geven van de waarschuwingsberichten is om de databasebeheerders op de hoogte te stellen van deze problemen en onmiddellijk actie te ondernemen. Andere firewalls genereren waarschuwingsberichten om de beheerders van de bedrijfsdatabase op de hoogte te stellen van verdachte activiteiten die kunnen leiden tot datalekken.

Share
April 2024
May 2024
No event found!

Related Topics