Wanneer het om digitale veiligheid gaat kun je het beste zo veel mogelijk maatregelen nemen. Toch gaat het mantra “meer is beter” niet altijd op. Wanneer bedrijven teveel nieuwe security software kopen, geven ze hun security-teams te weinig ruimte om hun werk te doen. Dit blijkt uit onderzoek van ReliaQuest.
Er wordt te weinig gebruik gemaakt van nieuwe tools en werknemers zijn meer tijd kwijt aan het managen van de nieuwe software dan het daadwerkelijk in gebruik nemen hiervan.
ReliaQuest heeft navraag gedaan bij vierhonderd cybersecurity experts die werkzaam zijn bij bedrijven van meer dan duizend werknemers. Bijna driekwart van deze bedrijven kochten meer dan vijf nieuwe tools binnen hetzelfde jaar.
71 procent van de cybersecurity experts heeft aangegeven de nieuwe technologie niet meer te kunnen bijbenen. Er kan niet snel genoeg capaciteit worden toegevoegd die nodig is om de nieuwe software op een productieve manier te gebruiken.
69 procent van de onderzochte bedrijven melden bovendien dat het meer tijd kost om de nieuwe tools te managen dan het daadwerkelijk gebruiken. Daarnaast gaf 53 procent van de cybersecurity experts aan dat de wildgroei aan tools de veiligheid in het geding brengt.
Topman van ReliaQuest, Brian Murphy, geeft aan dat nieuwe tools de situatie soms te complex kunnen maken. “Bedrijven moeten zich meer bezig houden met of ze het onderste uit de kan halen bij de tools die ze al hebben.”
Ook wijst hij er op dat bedrijven moeten letten of de tools die worden aangekocht ook daadwerkelijk passen bij de huidige beveiliging. “Leiders op het gebied van security moeten hun zakelijke hoofddoelen onder de loep nemen, tools kiezen die bij hun beveiligingsprocessen horen, en dan het proces op de schop nemen om de beste resultaten te behalen.”