Huawei beheert nog steeds apparatuur in de kern van het mobiele netwerk van KPN. Huawei-medewerkers hebben “administratieve rechten” over het KPN-netwerk. Dat zeiden verschillende KPN-bronnen naar aanleiding van de onthulling in de Volkskrant.
Uit een onderzoek in 2010 bleek dat het Chinese technologiebedrijf Huawei eerder ongeautoriseerde toegang tot en controle over het mobiele netwerk had kunnen krijgen. De medewerkers van Huawei konden alle gesprekken horen, ook de gesprekken van de toenmalige premier.
KPN antwoordt dat ze een verbeterplan hebben opgesteld en deze hebben uitgevoerd. Het bedrijf zei ook dat het de controle over de apparatuur niet uitbesteed. “KPN doet – tot op de dag van vandaag – dit onderhoud zelf, met ondersteuning van deskundigen van meerdere partijen.” Veel KPN-bronnen ontkennen dit echter. “Het beheer van het mobiele 4G-netwerken is uitbesteed aan Huawei”, “Huawei-medewerkers hebben beheerdersrechten op het KPN-netwerk.” en: “Mobiele netwerken zijn nog steeds uitbesteed.”
Huawei is nog steeds een belangrijke leverancier voor KPN. De apparatuur in het hart van het mobiele netwerk is van het Chinese bedrijf en ook de nieuwe slimmere 5G-radio-antennes zijn van Huawei. Dat betekent dat het mobiele netwerk van KPN nu vrijwel geheel draait op apparatuur van het Chinese bedrijf.
Huawei is de belangrijkste leverancier van KPN. Het mobiele netwerkapparatuur is afkomstig van het Chinees bedrijf en is ook de nieuwe slimme 5G antenne komen van Huawei. Dit betekent dat het mobiele netwerk van KPN vrijwel volledig zal draait op apparatuur van het Chinese bedrijf.
Dit is op zich niet verassend. Huawei biedt de beste en goedkoopste toestellen. Maar er zijn risico’s. Het is moeilijk te begrijpen hoe deze apparatuur werkt. KPN heeft de afgelopen jaren allerlei regelingen getroffen om risico’s te beperken, aldus bronnen. Zo zijn er pogingen ondernomen om de KPN meer zeggenschap te geven, maar dat bleek niet mogelijk.
Een bron zei: “Huawei-hardware werkt zodat sommige services altijd met Huawei moeten werken. Er waren voorstellen gedaan om bijvoorbeeld het codes te analyseren of de exacte werking van de hardware te controleren. Vanwege de kosten zijn niet al deze aanbevelingen geïmplementeerd. “Het werd dan zo duur dat je net zo goed Europese apparatuur kon kopen”
Van Ginneken van de D66 zei: “Eerst Telfort, nu KPN. De vrees voor afluisterpraktijken van Huawei blijkt opnieuw gegrond” Er wordt afgevraagd wat voor soort situatie er is in termen van “buitenlandse invloed” en waarom deze kwesties nu pas naar boven komt.
Dus riep D66 om duidelijkheid, ook VVD, CDA en SP zoeken informatie. ‘Dit laat zien hoe kwetsbaar Nederland is voor buitenlandse invloeden. Onze netwerken moeten beschermd worden tegen kwade bedoelingen van buitenlandse mogendheden’, zegt VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski. ‘Daarom wil ik van de staatsecretaris weten welke maatregelen er zijn genomen en of de veiligheid van ons 5G-netwerk voldoende beschermd is. We moeten niet naïef zijn en eisen stellen aan buitenlandse diensten die in onze telefoonnetwerken zitten, zodat er geen belangrijke informatie naar het buitenland gaat.