JavaScript meest gebruikt, maar Rust snelst groeiende programmeertaal

About

JavaScript meest gebruikt, maar Rust snelst groeiende programmeertaal

JavaScript heeft de grootste ontwikkelaarscommunity, maar Rust groeide het afgelopen jaar het snelst. JavaScript blijft verreweg de meest populaire programmeertaal met 13,8 miljoen ontwikkelaars, volgens SlashData, een Brits bedrijf dat ontwikkelaarsgemeenschappen bestudeert. 

Het bedrijf schat in de 20e editie van de State of the Developer Nation dat de JavaScript-gemeenschap in het eerste kwartaal van dit jaar een groot deel van de naar schatting 24,3 miljoen actieve ontwikkelaars wereldwijd vertegenwoordigde.

De enquête van SlashData bereikte meer dan 19.000 respondenten uit 155 landen en biedt een iets andere kijk op andere ranglijsten van taalpopulariteit van GitHub, RedMonk, Stack Overflow en Tiobe.

SlashData voert dit onderzoek twee keer per jaar uit. De laatste enquête schatte de grootte van de JavaScript-gemeenschap op 12,4 miljoen en omvat TypeScript en CoffeeScript, die ook op dezelfde ECMAScript-standaard zijn gebaseerd.

Het schat dat de op een na grootste populatie van 10,1 miljoen ontwikkelaars Python-gebruikers zijn, terwijl er nu 9,4 miljoen Java-ontwikkelaars zijn.

De top drie programmeertalen zijn dezelfde als de ranglijst van ontwikkelaaranalist RedMonk , die is gebaseerd op gegevens van GitHub en Stack Overflow.

SlashData schat dat de volgende drie grootste ontwikkelaarsgemeenschappen C / C ++ (7,3 miljoen), Microsoft C # (6,5 miljoen) en PHP (6,3 miljoen) gebruiken. Andere grote groepen ontwikkelaars zijn fans van Kotlin, Swift, Go, Ruby, Objective C, Rust en Lua.

Het bedrijf schat dat JavaScript sinds 2017 4,5 miljoen ontwikkelaars in de gemeenschap heeft gekregen, terwijl Python het afgelopen jaar 1,6 miljoen ontwikkelaars heeft gewonnen.

Python is de snelstgroeiende taal met meer dan zes miljoen ontwikkelaars, volgens SlashData, en 70% van de ontwikkelaars die zich richten op machine learning (ML) rapporteert het te gebruiken, waarschijnlijk dankzij ML-bibliotheken zoals door Google ontwikkelde TensorFlow, Facebook’s PyTorch en NumPy. Maar Python wordt ook veel gebruikt voor automatisering van back-endsystemen .

“Voor het perspectief gebruikt slechts 17% R, de andere taal die vaak wordt geassocieerd met datawetenschap”, merkt SlashData op.

SlashData merkt echter op dat Rust en Lua de twee snelst groeiende gemeenschappen van programmeertalen waren in de afgelopen 12 maanden, zij het van een lagere basis dan Python.

Rust wordt niet veel gebruikt, maar dit jaar stapte de gemeenschap uit de schaduw van Mozilla en creëerde een eigen Rust Foundation die wordt ondersteund door Amazon Web Services, Microsoft Azure, Google en Mozilla.

Google hoopt dat Rust een tweede taal voor de Linux-kernel wordt en gebruikt het om nieuwe code voor het Android-besturingssysteem te schrijven vanwege de geheugenveiligheidsgaranties die geheugenfouten helpen voorkomen. Ontwikkelaars waarderen ook het pakketbeheersysteem van Rust’s Crates.

 

Share
June 2024
July 2024
No event found!

Related Topics