Je lichaam is je internet – en nu kan het niet meer worden gehackt

About

Je lichaam is je internet – en nu kan het niet meer worden gehackt

Iemand kan uw pacemaker of insulinepomp binnendringen en u mogelijk doden, alleen door draadloze signalen te onderscheppen en te analyseren. In het echte leven is dit nog niet gebeurd, maar onderzoekers demonstreren al minstens een decennium dat het mogelijk is. 

 

Voordat het eerste misdrijf gebeurt, hebben de ingenieurs van Purdue University de beveiliging op het ‘internet of body’ aangescherpt. Het netwerk dat u niet kende, was alleen toegankelijk voor u en uw apparaten, dankzij technologie die communicatiesignalen in het lichaam zelf houdt.

Het werk verschijnt in het wetenschappelijke tijdschrift Reports. Auteurs van de studie zijn Shreyas Sen, een assistent-professor van elektrische en computertechniek bij Purdue, en zijn studenten, Debayan Das, Shovan Maity en Baibhab Chatterjee.

“We verbinden steeds meer apparaten met het netwerk van het menselijk lichaam, van slimme horloges en fitness-trackers tot head-mounted virtual reality-schermen.”

Een quote van Sen, die is gespecialiseerd in detectie- en communicatiesystemen.

“De uitdaging was niet alleen om deze communicatie binnen het lichaam te houden, zodat niemand het kan onderscheppen, maar ook een hogere bandbreedte en minder batterijgebruik krijgt.”

Lichaamsvloeistoffen dragen elektrische signalen heel goed. Tot nu toe hebben de zogenaamde “body area networks” Bluetooth-technologie gebruikt om signalen over en rond het lichaam te verzenden. Deze elektromagnetische golven kunnen worden opgepikt binnen een straal van ten minste 10 meter van een persoon.

Sen’s team heeft een manier aangetoond waarop communicatie met het menselijk lichaam veiliger kan plaatsvinden – niet meer dan een centimeter van de huid af en 100 keer minder energie verbruikt dan traditionele Bluetooth-communicatie.

Dit is mogelijk via een apparaat dat signalen koppelt in het elektro-quasistatische bereik, dat veel lager is in het elektromagnetische spectrum. Sen’s groep werkt samen met de overheid en de industrie om dit apparaat op te nemen in een stoffig geïntegreerd circuit.

Een YouTube-video is hier beschikbaar.

Door een prototype horloge kan een persoon een signaal van overal op het lichaam ontvangen, van de oren helemaal tot aan de tenen. De dikte van je huid of haar maakt ook niet echt uit hoe goed je het signaal draagt, zegt Sen.

Het idee zou zijn om artsen een manier te bieden om medische apparaten te herprogrammeren zonder een ingrijpende operatie. De technologie zou ook helpen bij het stroomlijnen van de komst van closed-loop bio-elektronische geneesmiddelen – waarbij draagbare of implanteerbare medische apparaten functioneren als geneesmiddelen, maar zonder de bijwerkingen – en snelle beeldvorming van de hersenen voor neurowetenschappelijke toepassingen.

“We laten voor het eerst een fysiek begrip zien van de beveiligingseigenschappen van communicatie met het menselijk lichaam om een ​​verborgen netwerk van netwerken mogelijk te maken, zodat niemand belangrijke informatie kan snuffelen”, zei Sen.

Share
April 2024
May 2024
No event found!

Related Topics