Los van Adobe – Open source alternatieven voor Adobe producten

About

Los van Adobe – Open source alternatieven voor Adobe producten

Voor veel creatievelingen zijn de applicaties van ontwikkelaar Adobe ongetwijfeld de norm. En wanneer de productnaam Photoshop zelfs de basis vormt voor een wereldwijd gebruikt werkwoord voor fotobewerking, dan heb je het als softwareontwikkelaar goed gedaan. Als belangrijkste speler in de creatieve markt levert Adobe een grote diversiteit aan prachtige toepassingen voor ontwerpers, animators, fotografen, videografen, scriptschrijvers, communicatie- en trainingsspecialisten. Maar daar hebben we, door het gebrek aan ondersteuning, als Linux-gebruikers weinig aan. Maar niet getreurd, want er zijn mooie alternatieven voor Linux beschikbaar om los te komen van deze softwaregigant.

Het originele artikel is geschreven door John Been.

Heb je echt alle mogelijkheden nodig? Wanneer je als liefhebber van Linux met anderen praat over de mogelijkheden van dit platform, dan zul je vaak het tegenargument krijgen dat de voor hen bekende software, zoals Microsoft Office, Adobe Photoshop en Apple Final Cut, niet op Linux draaien en daarom dus geen realistische optie is. Maar in hoeverre gebruiken mensen nou echt alle mogelijkheden van deze applicaties om de dure aanschaf te rechtvaardigen? Misvattingen door te eenzijdige informatie uit onze omgeving, advertenties en publicaties, doen veel mensen geloven dat we ons werk niet kunnen doen zonder deze gevestigde software-oplossingen.

Maar zouden we niet exact hetzelfde kunnen bereiken met behulp van alternatieven? In de Linux-wereld is er namelijk een oplossing voor iedere denkbare toepassing. We moeten hierbij natuurlijk wel onderscheid maken tussen specialisten met hele specifieke softwarebehoeften versus reguliere softwaregebruikers. Of tussen samenwerkende professionals die onlosmakelijk zijn verbonden aan een specialistische workflow versus onafhankelijke professionele fotografen en videobewerkers met een standalone creatief productieproces.

In dit artikel richten we ons op voor Linux beschikbare alternatieven voor de volgende producten van Adobe: Premiere, After Effects, Animate, Connect, Framemaker, Lightroom, Photoshop en Story.

Premiere: Kdenlive, Olive, DaVinci Resolve

Adobe Premiere is non-linear video-editing software, waarmee je videobronmateriaal tot op frameniveau op een niet destructieve wijze op elk gewenste plek in een videotijdlijn kunt plaatsen, manipuleren en veelvuldig hergebruiken.

Het meest populaire alternatief voor Linux is Kdenlive, dat al jaren in ontwikkeling is en uitgebreide mogelijkheden biedt voor voornamelijk de bovenkant van de amateurdoelgroep. Maar er is veel meer aanbod, zoals Shotcut, Openshot en heel recent de uitmuntende applicatie Olive. De ontwikkelaar van Olive heeft zich als doel gesteld serieus te gaan wedijveren met applicaties als Final Cut en Premiere. Maar ook voor de echt professionele markt, zoals bioscoopfilms en series, wordt Linux interessant door de applicatie DaVinci Resolve van Blackmagic Design, waarvan een bijna volledig functionele versie gratis is te downloaden voor Linux.

After Effects: Natron

Adobe After Effects maakt het mogelijk om cinematische visuele effecten te integreren in regulier videomateriaal. Natron is het krachtigste open source alternatief voor After Effects en is wat men noemt node based compositing software voor visuele effecten. Natron biedt mogelijkheden zoals keying, rotopaint en 2D-tracking en is tevens uitbreidbaar met een set van meer dan 250 community plug-ins.

Animate: Synfig Studio

Met Adobe Animate maak je interactieve 2D-animaties voor bijvoorbeeld gamekarakters, achtergronden voor games en gebruikersinterfaces voor mobiel en webdoeleinden. Personages kunnen worden geanimeerd op basis van eigenschappen zoals ogen, ledematen en botstructuren.

Synfig Studio is een capabel open source 2D-animatie alternatief. Het heeft een intuïtieve gebruikersinterface, maar biedt toch een enorm arsenaal aan functionaliteiten, zoals vector tweening, lagen, filters en bonesgestuurde transformaties. Met vectortweening kun je vectorvormen automatisch in andere vectorvormen transformeren en bones is onmisbaar om karakters effectief te kunnen animeren.

Connect: OpenMeetings

Adobe Connect is een digitaal samenwerkingsplatform dat kan worden gebruikt om vanuit verschillende locaties te communiceren, te ontmoeten, te trainen en te presenteren.

Een goed open source alternatief is Apache OpenMeetings dat audio- en video-conferencing, instant messaging, werken met digitale whiteboards en samenwerken in dezelfde documenten ondersteunt. De whiteboard-functionaliteit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om te tekenen, te schrijven, te slepen, te vergroten of te verkleinen en afbeeldingen, symbolen en clipart te integreren. Met private message center kun je berichten van gebruikers verzenden en ordenen. Je kunt vergaderingen plannen met een geïntegreerde agenda en mensen uitnodigen voor meetings.

Framemaker: Scribus

Adobe FrameMaker is een desktop publishing applicatie gericht op het vervaardigen van complex gestructureerde documenten, zoals gebruikershandleidingen en technische documentatie.

De meeste Linux-gebruikers zullen beamen dat Scribus de beste desktop publishing applicatie voor het Linux-platform is voor zowel amateurs en professionals. Scribus is een uitgebreide pagina opmaak tool die professioneel wordt gebruikt voor het maken van tijdschriften, boeken, verpakkingsmateriaal en producthandleidingen. Scribus heeft een zeer logische en intuïtieve interface, hoewel het enige leertijd vergt vanwege de uitgebreide functionaliteiten. Scribus biedt professionele desktop publishing-functies, zoals CMYK-kleuren, steunkleuren, ICC-kleurbeheer en krachtige vector tekengereedschappen.

Lightroom: darktable

Adobe Lightroom is een digital assetmanagement tool voor fotografen en biedt geoptimaliseerde functies voor professionele raw-bewerking.

De applicatie darktable komt heel dicht in de buurt van Adobe Lightroom en biedt eigenschappen die de professionele fotograaf direct aan zullen spreken. Het biedt robuuste, niet-destructieve en volledig color managed fotoworkflow ondersteuning. Het ondersteunt importeren, scoren, bewerken, synchroniseren, presenteren, afdrukken en exporteren van fotomateriaal. Het is voorzien van een omvangrijke hoeveelheid zeer krachtige bewerkingsmodules, welke naar behoefte als persoonlijke favoriet gekenmerkt kunnen worden voor snelle en effectieve navigatie. Al deze eigenschappen maken darktable tot een begeerlijk en in populariteit toenemend stuk fotosoftware voor zowel liefhebbers en fotoprofessionals.

Photoshop: GIMP, Krita

Adobe Photoshop is al decennialang de industrie standaard voor het bewerken van raster graphics. Door middel van beeldmanipulatiehulpmiddelen, zoals lagen, maskers, filters en kwasten, beschikken gebruikers over alle denkbare tools om hun fantasie tot leven te brengen.

Maar het is de ontwikkelaars van GIMP en Krita gelukt om volwaardige alternatieven te bieden met professionele eigenschappen. GIMP is een veelzijdige beeldbewerkingsapplicatie, met krachtige functies voor het retoucheren van foto’s, het naadloos integreren van afbeeldingscomponenten en het maken van complexe composities. GIMP biedt een met Photoshop vergelijkbare gebruikersinterface en beeldtechnische tools, zoals laagmaskers, helderheidsmaskers, verschillende toon- en intensiteitscorrecties, geavanceerde selectiegereedschappen en diverse manipulatiefilters.

Krita is daarentegen gericht op de kunstenaar die graag werkt met schilder- en aanverwante technieken en biedt het zonder twijfel de beste schilder- en tekenervaring voor cartoonisten, illustratoren, matte kunstenaars en conceptartiesten. Brushes kunnen worden gepersonaliseerd, zelf ontwikkeld, of door anderen gemaakte brushes kunnen worden geïmporteerd. Er zijn ondersteunende middelen om optimale en foutvrije lijnen en vormen te maken en vlakken op een efficiënte en intelligente wijze in te kleuren.

Story: KIT Scenarist

Adobe Story is een applicatie bedoeld voor het creatieve productieproces van onder andere tv-series en bioscoopfilms, om scripts op een effectieve manier te schrijven, te onderhouden en te gebruiken voor plannings- en productierapporten.

Het beste alternatief voor Linux is KIT Scenarist. Dit is een veelzijdige applicatie voor schrijvers van scenario’s en fictieve boeken, aangezien je alle benodigde middelen, zoals hoofdpersonen, locatiemateriaal en foto’s, eenvoudig kunt verzamelen en organiseren. Met mindmapping- en kaartenfunctionaliteit, scriptbeheer, een scènesnavigator en notitiemogelijkheden, helpt het de gewenste structuur voor je verhaal te bereiken. En met de statistieken functie krijg je gedetailleerde informatie over hoe actief bepaalde personages in jouw verhaal zijn en hoe dynamisch jouw scènes zijn.

Tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen is er veel mooie software beschikbaar als alternatief voor de commerciële Adobe-toepassingen. En dan hebben we nog niet eens gehad over Evince en Draw (Acrobat), Tracktion (Audition), Opentoonz (Character Animator), Pinegrow (Dreamweaver), Manuskript (InCopy), Scribus (InDesign), Gravit Designer (Illustrator en XD) en Manuskript (Story). Al deze software kan rechtstreeks op jouw Linux-systeem geïnstalleerd worden. Ondanks dat niet altijd exact dezelfde mogelijkheden worden geboden, komen ze serieus in de buurt en bieden ze heel veel krachtige mogelijkheden. Wanneer je niet meer afhankelijk wilt zijn van commerciële mainstream software en jouw werkwijze biedt deze ruimte, dan loont het om aandacht te geven aan genoemde alternatieven. Voor je het weet ben je klaar voor een volledig op Linux gebaseerde workflow. De open source community verdient in ieder geval een groot compliment voor het ontwikkelen van al deze kwaliteitsapplicaties.

 

 

 

 

 

Share
December 2024
January 2025
No event found!

Related Topics