Massa’s bestanden hernoemen – De beste tools voor Linux Mint

About

Massa’s bestanden hernoemen – De beste tools voor Linux Mint

Je kan een groot aantal bestanden hernoemen via de commandline. Uiteraard is dat een prima manier van werken, maar gelukkig bestaan er ook grafische tools voor die taak! We bekijken hier de verschillende opties onder Linux Mint.

Auteur: Filip Vervloesem

Het is mogelijk dat de bestandsbeheerder in Linux Mint al ondersteuning biedt om meerdere bestanden tegelijk te hernoemen. Dat hangt namelijk af van welk editie van Linux Mint jij gebruikt. Heb je de MATE-editie, dan gebruik je Caja als bestandsbeheerder. Caja bevat een plugin met dergelijke functionaliteit, al is die in Mint standaard niet geïnstalleerd. Open dus Programmabeheer, zoek op caja-rename en installeer dat pakket. Herstart Caja om de nieuwe plugin te laden door even af te melden en opnieuw in te loggen. Een alternatieve methode is via Alt-F2: vul xkill in, druk op enter en de muiscursor verandert in een kruisje. Klik nu op een venster van de bestandsbeheerder om die te herstarten.

Caja

Zodra je in Caja meerdere bestanden selecteert, verschijnt er een extra optie onderaan in het contextmenu: Rename. Je vindt het trouwens ook terug in het Bewerken-menu. Het is wel verwarrend dat de normale ‘Hernoemen…’ functie nog stééds in het menu staat, maar dan wel in het grijs (inactief). Die werkt immers enkel op individuele bestanden. Het Rename-venster bevat vijf functies in evenveel tabbladen om de namen te wijzigen:

– Case: om het gebruik van hoofd- en kleine letters aan te passen

– Insert: om tekst op een bepaalde positie te voegen

– Remove: om tekst te verwijderen

– Replace: om tekst te vervangen

– Enumerate: om een volgnummer aan het begin toe te voegen

Onderaan staat een lijst met de huidige bestandsnamen én een preview met de nieuwe namen. Zo zie je perfect het resultaat van jouw wijzigingen voordat je ze effectief toepast. Voor eenvoudige aanpassingen aan bestandsnamen voldoet Caja prima. Het gebrek aan ondersteuning voor reguliere expressies maakt Caja minder geschikt om bestandsnamen te wijzigen waarin op voorhand al weinig structuur zat. Zo werken de Insert- en Remove-functies met vaste posities, bijvoorbeeld ‘voeg dit teken toe op positie 5. Dat leidt enkel tot voorspelbare resultaten als alle bestandsnamen even lang zijn. Anderzijds is Caja daardoor érg gemakkelijk te gebruiken. Mocht je je tóch willen verdiepen in reguliere expressies, dan is het maar een kleine stap om ook de commandline te leren gebruiken.

Xfce

Linx Mints Xfce-editie bevat Thunar als bestandsbeheerder. Lange tijd had die merkelijk minder features dan Nautilus, Caja’s voorganger. Dat geldt niet meer voor het hernoemen van bestanden: out-of-the-box bevat Thunar zelfs méér functies dan Caja’s Rename plugin! Sterker nog: je roept die gewoon op via de standaard Hernoemen-actie (F2). Wil je één bestand hernoemen, dan verschijnt er een klein pop-up venster om de naam aan te passen. Selecteer je twee of meer bestanden, dan opent Thunar een groter venster met zeven verschillende functies en een preview van de wijzigingen.

In vergelijking met Caja beschikt Thunar ook over functies om de metadata van muziekbestanden in te lezen én om een datum of tijd in te voegen. Dat kan de huidige datum zijn, de datum waarop het bestand voor het laatst gewijzigd/geopend is of (specifiek voor afbeeldingsbestanden) de datum waarop de foto genomen is. Qua gebruiksvriendelijkheid is die functie wel voor verbetering vatbaar. Voor het formaat van de datum en tijd gebruik je immers dezelfde syntax als in het date-commando (zoals %H voor het uur, %M voor de minuten, enzovoorts). Ben je niet vertrouwd met die syntax, lees dan even de documentatie na in een terminal met het commando man date. Een ingebouwde helpfunctie zou voor de meeste gebruikers wel handiger geweest zijn…

Ook de andere functies zijn in Thunar véél flexibeler dan in Caja. Zo kan je steeds kiezen of je enkel de naam, enkel de extensie of de volledige bestandsnaam wilt wijzigen. Posities (om tekst in te voegen of te verwijderen) geef je op vanaf links (vooraan) óf rechts (achteraan). Volgnummers kan je ook aan het einde toevoegen of pas vanaf een bepaald nummer laten beginnen. De zoek-en-vervang-functie ondersteunt zelfs reguliere expressies. Je hoeft dus niet terug te vallen op de commandline om bestanden te hernoemen via geavanceerde patroonherkenning. Kortom: voor de power user is Thunar een échte aanrader om bestanden te hernoemen!

Thunar: uitgebreide mogelijkheden om bestanden te hernoemen en tóch gebruiksvriendelijk

 

Cinnamon

Jammer genoeg bevat Nemo, de bestandsbeheerder in Mints Cinnamon-editie, geen ingebouwde optie of plugin om meerdere bestanden te hernoemen. Via Bewerken > Voorkeuren > Gedrag > Massaal hernoemen stel je een externe tool naar keuze in. Het programma GPRename lijkt een populaire optie te zijn om Nemo’s functionaliteit uit te breiden. Toch zouden we die tool niet meteen aanraden: Thunar biedt gewoon meer functionaliteit. Misschien wil je niet overstappen van Nemo naar Thunar als bestandsbeheerder, maar dat hoeft ook niet! Het is immers perfect mogelijk om bestanden te hernoemen vanuit Nemo via Thunar! Installeer het thunar pakket en vul vervolgens thunar –bulk-rename in als tool voor massaal hernoemen in Nemo. Overigens moet je bijkomend nog het pakket thunar-media-tags-plugin installeren om audiobestanden te hernoemen op basis van metadata.

Uiteraard kan je ook een andere externe tool gebruiken om bestanden te hernoemen. Eén van de meest volledige tools is KRename, ontwikkeld voor de KDE-desktop. KRename bevat verschillende plugins om extra functies te activeren. Zo leest KRename niet alleen metadata van foto’s en muziekbestanden in, maar ook van pdf-bestanden of lettertypes. De informatie uit foto’s blijft niet beperkt tot de datum waarop de foto genomen werd: werkelijk àlle metadata is bruikbaar voor de nieuwe bestandsnamen. Daarnaast kan KRename bestanden niet enkel hernoemen, maar ook kopiëren, verplaatsen, een link ernaar maken, toegangsrechten wijzigen of ze onderverdelen in submappen. Gebruik je reguliere expressies, dan kan je ze exporteren naar een xml-bestand om ze nadien opnieuw te laden in KRename. Zoals vaak het geval is met KDE apps, combineert KRename érg veel opties met een ietwat rommelige interface. Zeker voor eenvoudige taken is KRename niet de meest gebruiksvriendelijke tool.

KRename: veel mogelijkheden, maar geen uitblinker qua gebruiksvriendelijkheid

Verschillen

Voor het hernoemen van meerdere bestanden zie je duidelijke verschillen tussen de Linux Mint edities. Thunar, de bestandsbeheerder van de Xfce-editie, bevat erg uitgebreide én gebruiksvriendelijke opties om meerdere bestanden te hernoemen. De MATE-editie, gebaseerd op het oude Gnome 2, bevat de minste functionaliteit. Ben je niet tevreden met Caja’s plugin, dan moet je een extern programma starten om bestanden te hernoemen. Ook in de Cinnamon-editie moet je nog een externe tool installeren. Gelukkig integreert die wél met Nemo, de bestandsbeheerder van dienst. Zowel Thunars bulk rename functie als KRename zijn prima opties om Nemo uit te breiden.

Share
September 2024
October 2024
No event found!

Related Topics