Microsoft brengt Open App Store-principes om regelgeving na te streven

About

Microsoft brengt Open App Store-principes om regelgeving na te streven

Microsoft loopt voor op potentiële nieuwe wetten voor app-winkels, door de Open App Store-principes aan te kondigen. Het tweeledige wetsvoorstel zou platformhouders (zoals Apple en Google) ervan weerhouden om alternatieve betalingssystemen te blokkeren, om eigen apps te prefereren en voorkomen dat apps via winkels van derden worden gedownload. 

Bron: Developer Tech News

Vorige week rapporteerde Developer-Tech over Apple’s meest recente strijd tegen dergelijke wetgeving nadat het bedrijf een brief naar de Amerikaanse wetgevers had gestuurd met het verzoek S. 2710 af te wijzen – een wetsvoorstel dat Apple zou dwingen zijn beruchte “ommuurde tuin” te openen en het sideloaden van apps mogelijk te maken.

Microsoft is erin geslaagd om te voorkomen dat het de afgelopen jaren de focus werd van spraakmakende antitrust-onderzoeken (na een behoorlijk aandeel te hebben gehad op het hoogtepunt van het succes van Windows). In plaats daarvan hebben wereldwijde regelgevers zich gericht op de aantoonbaar monopolistische ecosystemen van Apple en Google.

Het enige softwareplatform dat momenteel eigendom is van Microsoft en dat soortgelijke onderzoeken zou kunnen ondergaan als die van Apple en Google, is Xbox.

Xbox heeft onlangs zijn voornemen aangekondigd om Activision Blizzard en al zijn dochterondernemingen te kopen in een blockbuster-deal ter waarde van $ 68,7 miljard. Microsoft bereidt zich voor op toezicht door de regelgevende instanties over de deal en hoopt dat de Open App Store-principes zullen helpen om hun angsten weg te nemen.

Brad Smith, Microsoft President en Vice-voorzitter, schreef in een blogpost:

“Vandaag kondigen we een nieuwe reeks Open App Store-principes aan die van toepassing zullen zijn op de Microsoft Store op Windows en op de marktplaatsen van de volgende generatie die we voor games zullen bouwen.

We hebben deze principes gedeeltelijk ontwikkeld om tegemoet te komen aan de groeiende rol en verantwoordelijkheid van Microsoft nu we het proces starten om in hoofdsteden over de hele wereld goedkeuring te vragen aan regelgevende instanties voor onze overname van Activision Blizzard.

Dit regelgevingsproces begint terwijl veel regeringen ook vooruitgang boeken met nieuwe wetten om concurrentie in app-markten en daarbuiten te bevorderen. We willen dat regelgevers en het publiek weten dat Microsoft zich als bedrijf inzet om zich aan deze nieuwe wetten aan te passen, en met deze principes gaan we dat ook doen.”

Er zijn vier belangrijke gebieden die deel uitmaken van de Open App Store-principes, daarbinnen zijn 11 nieuwe principes opgesplitst. Dit zijn de vier onderwerpen:

  • Kwaliteit, veiligheid, beveiliging en privacy – Microsoft zet zich in om alle ontwikkelaars toegang te geven tot de app store als ze voldoen aan redelijke en transparante normen.
  • Verantwoording (Accountability)- Microsoft zegt dat het zijn eigen apps aan dezelfde normen zal houden als concurrenten en geen niet-openbare gegevens uit zijn winkel zal gebruiken om het een concurrentievoordeel te geven.
  • Eerlijkheid en transparantie – Microsoft zal alle apps gelijk behandelen, geen onredelijke voorkeuren of ranglijsten geven en transparant zijn over promotieregels en marketing.
  • Keuze van de ontwikkelaar (Developer Choice)– Microsoft legt de controle in handen van de ontwikkelaars. Ontwikkelaars zullen vrij zijn om alternatieve betalingssystemen te gebruiken, zullen niet verplicht zijn om de app store van Microsoft gunstiger voorwaarden te geven, of worden verhinderd om voor legitieme doeleinden met hun klanten te communiceren. 

Die laatste, Developer Choice, is een vrij direct schot op Apple. In een groeiend aantal regio’s is Apple gedwongen alternatieve betalingssystemen te ondersteunen. Apple heeft echter onlangs gezworen zijn commissie te blijven nemen.

In 2020 vertelde Smith aan een antitrustcommissie van het Amerikaanse Huis dat de App Store de concurrentie vandaag de dag veel meer belemmert dan Microsoft deed met Windows in zijn hoogtijdagen.

Microsoft heeft de afgelopen jaren te maken gehad met zijn eigen problemen van Apple’s gesloten app store-beleid. Het bedrijf heeft zijn Xbox Cloud Streaming-service niet kunnen lanceren als een iOS-app – zoals op Android – vanwege het strikte beleid van Apple. 

Xbox heeft zich gecommitteerd om meer games multi-platform te maken, cross-play te vergroten en afstand te nemen van de “console-oorlogen” uit het verleden.

In zijn post schreef Smith:

“Microsoft zal Call of Duty en andere populaire Activision Blizzard-titels beschikbaar blijven maken op PlayStation gedurende de looptijd van een bestaande overeenkomst met Activision. En we hebben Sony beloofd dat we ze ook na de bestaande overeenkomst en in de toekomst beschikbaar zullen maken op PlayStation, zodat Sony-fans kunnen blijven genieten van de games waar ze van houden.

We zijn ook geïnteresseerd in het nemen van soortgelijke stappen om het succesvolle platform van Nintendo te ondersteunen.

We geloven dat dit het juiste is voor de industrie, voor gamers en voor ons bedrijf.”

Met het succes van zijn Game Pass-service is Xbox niet langer afhankelijk van het gebruik van exclusieve producten om zoveel mogelijk consoles en exemplaren van een game te verkopen. Als het iemand kan overhalen om Game Pass-abonnee te worden, maakt het niet uit of ze op een Xbox-console, pc of zelfs in de cloud spelen.

Momenteel zijn echter alleen de eerste drie principes van toepassing op de Xbox Store. Die over de keuze van de ontwikkelaar is niet van toepassing, maar Microsoft laat doorschemeren dat het uiteindelijk een soortgelijk pad zal volgen.

“Het is belangrijk om te erkennen dat er nieuwe wetgeving wordt geschreven om app-winkels aan te pakken op die platforms die het belangrijkst zijn voor makers en consumenten: pc’s, mobiele telefoons en andere algemene computerapparatuur”, schreef Smith.

“Om goede redenen wordt er geen nieuwe wetgeving geschreven voor gespecialiseerde computerapparatuur, zoals gameconsoles.”

De Open App Markets Act, een stuk wetgeving dat momenteel wordt overwogen, stelt consoles in feite vrij van de regels die het voorstelt.

Het tweeledige wetsvoorstel zou platformhouders zoals Apple en Google ervan weerhouden alternatieve betalingssystemen te blokkeren, hun eigen apps te prefereren bij zoekopdrachten en te voorkomen dat gebruikers apps downloaden van winkels van derden.

Share
July 2024
August 2024
No event found!

Related Topics