Opleiding van de zaak! – TOPdesk

About

Opleiding van de zaak! – TOPdesk

In bijna alle vacatures staat dat je bij TOPdesk een opleidingsbudget krijgt. Wat is dit precies en wat houdt het in?  Doorgewinterde HR-adviseur Anna Afoichini neemt ons mee in de wondere wereld van het TOPdesk-opleidingsbudget en de TOPdesk Academy.

Waarom is het belangrijk voor een potentiële collega om op de hoogte te zijn van het TOPdesk-opleidingsbudget en TOPdesk Academy?
“Omdat het sprekend is voor de TOPdesk cultuur! We vragen potentiële collega’s om initiatief te tonen, dat ze ondernemend zijn en van nature onderzoekend. Nieuwe collega’s mogen hun eigen koers uitstippelen en groeien, op zoek naar waar ze beter in willen worden of specialiseren. De cultuur staat kortom voor beweging en vooruitgang, in de richting die bij een individu past. Daar hoort leren en studeren bij. Bewegingsvrijheid ontstaat als je niet continu hoeft te vragen of iets wel of niet mag of hele formulieren moet invullen voor een akkoord op een cursus. Om over de wachttijd tot een akkoord nog maar te zwijgen… Een collega mag zelf nadenken hoe hij of zij het budget slim inzet. Een opleidingsbudget zegt iets over hoe wij met elkaar werken bij TOPdesk. En dat is denk ik doorslaggevend voor potentiële collega’s!”

Wat is de reden dat er een opleidingsbudget bij TOPdesk is?
“Eigenlijk dezelfde reden als waarom je het wil weten in je zoektocht naar een nieuwe baan: het hoort bij de TOPdesk-cultuur. We hebben een open cultuur met heel veel vrijheid. Daarnaast vinden we het heel belangrijk dat mensen blijven en kunnen leren. Door een opleidingsbudget kan iedereen zelf bepalen hoe zijn of haar pad eruit ziet en wat daarvoor nodig is. Boeken? Een cursus? Door het beschikbaar stellen van een budget stimuleren we dat collega’s de mogelijkheid voelen om te groeien door het opdoen van nieuwe kennis en vaardigheden!”

Krijgt iedereen zomaar een budget?
“Bijna iedereen, ja! Oproepkrachten hebben in principe geen opleidingsbudget. Maar ben je stagiair bij TOPdesk? Dan willen we ook graag kijken of jij naar conferenties of webinars kunt gaan die relevant zijn voor jouw stage of voor TOPdesk. Helemaal als we samen de intentie hebben dat je na je stage blijft plakken! Iedereen in vast dienstverband spaart in principe € 50,- per maand om uit te geven aan opleidingsdoeleinden. Dat komt jaarlijks neer op € 600,- per persoon.

Wanneer je in januari start en in maart een coole cursus of conferentie voorbij ziet komen, mag je eigenlijk al dat geld al uitgeven. We gaan er vanuit dat je gewoon het jaar vol maakt, want om pas je volledige budget in december te gebruiken is zonde. Wanneer je halverwege het jaar start, zal je opleidingsbudget dus naar rato zijn.

Wil je een opleiding volgen van € 800,-? Dan kijken we of het relevant genoeg is om het budget te overschrijden. We hebben voornamelijk een budget vastgesteld om je een richting te geven. Daarnaast kun je bij veel opleidingen ook afvragen of het misschien van een afdelingsbudget zou moeten. Ik ga bijvoorbeeld binnenkort een webinar volgen over de juridische aspecten van thuiswerken. Voor mij persoonlijk is dat super interessant, maar ook vanuit HR is het eigenlijk kennis die we nodig hebben. Dat gaat dus uiteindelijk van het afdelingsbudget af en niet van mijn TOPdesk-opleidingsbudget. Of je gebruikt de TOPdesk Academy, als jouw opleiding duurder is!”

Wat is dat dan, een TOPdesk Academy?
“De TOPdesk Academy is eigenlijk ook een mogelijkheid om opleidingen te doen. Opleidingen die een wat hoger bedrag omvatten. We gaan uit van € 2000,- per jaar, maar zoals eerder gezegd: hier zit speling in. Masters of opleidingen bij officiële trainingsinstituten zijn nu eenmaal een stuk duurder. In tegenstelling tot het opleidingsbudget – welke vrij in te vullen is per individu -, zitten hier wat meer afspraken aan. Bijvoorbeeld: Dat je nog een jaar in dienst blijft. Zodat we je opleiding ook nog direct kunnen terugzien in jouw werk bij TOPdesk. Ook vinden we het belangrijk dat je uitlegt waarom het noodzakelijk is dat jij een opleiding gaat volgen. Is het bijvoorbeeld om je huidige baan meer diepgang te geven, of draagt de opleiding bij aan het bereiken van jouw droombaan?

Goede voorbeelden zijn de Lean Six Sigma GreenBelt-opleidingen die consultants graag willen doen ter verdieping van hun werk. Of bijvoorbeeld de Sandler trainingen van sales en een masteropleiding sociologie of management. Ook wordt de TOPdesk Academy wel eens ingezet voor externe loopbaancoaching.”

Een opleidingsbudget zegt iets over hoe wij met elkaar werken bij TOPdesk. En dat is denk ik doorslaggevend voor potentiële collega’s!

Anna Afoichini

Wat zijn de coolste dingen die je kunt doen met het opleidingsbudget of academy?
“Ik vind het altijd cool als collega’s zich verder willen ontwikkelen. Maar ik heb toch in het bijzonder veel bewondering voor mensen die naast hun huidige baan een masteropleiding gaan volgen. Ik vind het super stoer dat je de motivatie en drive hebt om aan de slag te gaan, terwijl je al een goede baan met veel mogelijkheden hebt. Dat willen we ook absoluut stimuleren met de TOPdesk Academy.

Met het opleidingsbudget kun je meer focussen op persoonlijke ontwikkeling, naast professionele ontwikkeling. Zoals een cursus mindfulness, of ‘getting-things-done’-trainingen. Je kunt daarmee echt dingen doen waar je in je privé leven ook wat aan hebt. Als je er een routine van maakt, kun je jaarlijks nieuwe vaardigheden leren. Dat hoeft niet altijd groot te zijn. Door leren en groeien ga je vooruit, precies wat we willen stimuleren!”

Zitten er ook nadelen aan het aanbieden van een opleidingsbudget?
“Ja, toch wel. Ik herinner mij nog goed dat ik net startte bij TOPdesk, dat was in november een aantal jaar geleden. Ik weet niet helemaal zeker of ze mij een beetje uit de tent aan het lokken waren, maar er stonden twee collega’s bij het koffie apparaat te kletsen over het opleidingsbudget. “Ik moet nog even € 600,- aan boeken aanschaffen voor het einde van het jaar”, werd grappend gezegd. Het eerste wat ik dacht was: ho ho, dat is niet de bedoeling! Een budget wekt de indruk dat het opgemaakt moet worden of een verworven recht is. Het trekt collega’s over de streep om iets aan te schaffen wat hun wereld hopelijk gaat verrijken. Niet per se om je boekenkast te vullen. Doe er dus vooral iets nuttigs mee!”.

Waar gebruik jij jouw opleidingsbudget voor?
“In het verleden heb ik eens een weekendcursus gedaan voor het ontdekken van mijn drijfveren. Dit was in eerste instantie voor mijzelf, maar achteraf bleek het ook nuttig te zijn voor werk. Na overleg kon dit dus uiteindelijk van het opleidingsbudget. Ook koop ik vaak boeken die voor HR-doeleinden handig zijn. Trainingen over ‘hoe je in je eigen kracht staat en keuzes kunt maken’, zijn ook populair. Ogh, en een cursus Frans! Oui oui.

Meer details over het opleidingsbudget of de TOPdesk academy lees je in ons employee handbook.

Share
April 2024
May 2024
No event found!

Related Topics