Raspberry Corner – 8 ideeën voor je Raspberry Pi

About

Raspberry Corner – 8 ideeën voor je Raspberry Pi

Auteur: Marcel Beelen

Retro klok

Deze retro klok, die ook als weerstation gebruikt kan worden, is als compleet project uitgewerkt. Nabouwen is volgens de maker eenvoudig en duurt ongeveer twee uur. Je moet dan echter wel eerst alle spullen hebben. Behalve een Raspberry Pi Zero WH wordt een piTFT schermpje gebruikt en heb je ook een micro-USB naar USB-connector nodig.  Je downloadt Raspbian Stretch 9 en de pi3d 3D Python graphics library. Met een 3D printer maak je de case en stevige lijm komt eveneens van pas. Je toont de klok, het weer (afkomstig van de Wunderground XML feed) of beiden om en om.

Je vindt de klok op Hackster: www.hackster.io/thisoldgeek/art-deco-clock-and-weather-display-39e9f8

 

SelfieBot

Dit is een “oud” project uit 2017, maar het is zeer gedetailleerd gedocumenteerd, voorzien van honderden foto’s en dus een leerzame oefening om na te maken en plezierig om te lezen. Bovendien sla je geen plank mis op een feestje met deze instant selfie fotocamera. De SelfieBot bestaat uit een camera, schermpje, een Raspberry en een thermische printer. In tegenstelling tot onze retro klok kost dit een project meerdere dagen om te bouwen. Je hebt bovendien een hele set aan onderdelen en spullen nodig.  Dit verzamelen alleen al kost veel tijd. Er wordt bovendien een lasersnijmachine en 3D-printer gebruikt, maar misschien is de case ook wel op een alternatieve manier te maken. De SelfieBot lacht, maakt geluiden en praat. De stem, die je als .wav bestanden downloadt, zijn daadwerkelijk van de maker zelf. Dankzij Adobe Soundwave zijn ze nabewerkt tot een robo-cyborg klank. Je kunt ze uiteraard vervangen door je eigen geluiden. De bedoeling is jou ook te laten lachen, waarna de camera een foto van je maakt en deze meteen afdrukt.

Kijk maar op https://learn.adafruit.com/raspberry-pi-selfie-bot

 

Brandweerman monitoringsysteem

Hoe kun je dit bedenken? Dit project is de winnaar in de categorie 2018 bij Coolest Projects USA. De bedenker heet Parisa Khashayaren en zit nog maar in de brugklas. Parisa programmeert al een hele tijd en is voor dit project geïnspireerd door een bosbrand in de buurt waar een brandweerman gewond is geraakt. Ze kwam erachter dat er geen hightech hulpmiddelen zijn om de conditie van de brandweermannen en brandweervrouwen in de gaten te houden. Het compacte systeem met sensoren dient tijdens hulpacties om de vinger gedragen te worden. De omgeving en de gezondheid van de brandweerlieden worden hierbij gemeten. Op dit moment wordt het project omgevormd tot een apparaat, dat als horloge gedragen kan worden. Coolest projects wordt in 2019 opnieuw georganiseerd.

Bekijk het project op https://www.raspberrypi.org/blog/announcing-coolest-projects-2019/

 

TV HAT

Voor twee tientjes ben je de gelukkige eigenaar van de Pi TV HAT van de Raspberry Foundation. Je installeert de tv-module op de GPIO-aansluitingen en op een antenne. Daarna ontvang je DVB-T2 televisie-uitzendingen. Je kijkt TV op je Raspberry of streamt de ontvangen tv-beelden over je netwerk naar andere ontvangers, zoals pc’s, smartphones of tablets. De DVB-T2 standaard wordt veel gebruikt in de wereld. De HAT is gebaseerd op een Sony chip, maar er zijn ook andere standaarden. Er wordt gewerkt aan een HAT, die ook die standaarden ondersteunen. De HAT (afkorting voor Hardware Attached on Top), is slechts de helft in omvang van normale HAT’s. Deze HAT is gemaakt volgens de nieuwe specificaties van de HAT. Softwarematig is alles identiek, alleen het formaat is kleiner. Voor Digital Video Broadcast (DVB) is een licentie nodig. Er zijn op het forum veel enthousiaste lezers, maar persoonlijk vraag ik me af of in deze streaming era een receiver met licentiebeperking wel veel zin heeft. Wat denk jij? Laat het de redactie weten. Ongetwijfeld komen er leuke projecten uit voort.

Zie: https://www.raspberrypi.org/blog/raspberry-pi-tv-hat/

 

Ichigojam

Deze basic interpreter is ontwikkeld in Japan. Met deze taal is het mogelijk in Basic componenten op je Pi aan te sturen. Zo schakelt de simpele opdracht LED1 op de prompt de groene LED in. In een FOR – NEXT lus laat je de LED knipperen. Na download en bewaren van het image op een SD-kaartje, start je Raspberry er in 3 seconden van op. De prompt knippert en je kunt meteen in Basic programmeren. Het lijkt een beetje op het opstarten van de Commodore 64 in de jaren tachtig. IchigoJam BASIC RPi is gratis, maar er is ook een plusversie, genaamd IchigoJam BASIC RPi+. Deze plusversie is alleen te koop in combinatie met een I-O DATA product van de ontwikkelaar. De plusversie ondersteunt de Sense HAT en het Raspberry aanraakscherm. Info: https://ichigojam.github.io/RPi

 

Scratch 3

Beging dit jaar heeft het MIT de nieuwe versie van deze populaire programmeertaal voor kinderen gelanceerd. De grafische bediening is verder verfraaid, er zijn tools toegevoegd om geluid te editen en te tekenen. Er zijn nieuwe codeblokken toegevoegd en belangrijk: alles is wat groter en beter te lezen. Er is een Scratch 3 poster te downloaden, waarop de nieuwe interface is uitgetekend. Scratch 3 werkt nu ook op tablets en het is gemaakt in HTML5. Al het materiaal van de Raspberry Foundation is geactualiseerd. Maar Scratch 2 wordt nog minstens een jaar ondersteund, mocht je nog niet willen overstappen. Bovendien is Scratch 3 alleen online beschikbaar en kan het niet lokaal op de RPi worden geïnstalleerd. Er komt wel een versie 3 beschikbaar, die lokaal geïnstalleerd kan worden en die de nieuwe GPIO-extensies en de Sense HAT ondersteunt.

Zie: https://scratch.mit.edu

 

SSH

Om je Raspberry headless te gebruiken, is het werken met SSH onvermijdelijk. De Raspberry Foundation had al een pagina met uitleg, op https://www.raspberrypi.org/documentation/remote-access/ssh/, maar voor sommigen is dat niet voldoende. Programmerende kinderen zijn minder handig met netwerken. Er is nu echter een YouTube tutorial over SSH van Tinkernut. Hij legt in enkele minuten uit wat het is, waarom het nodig is en hoe het gebruikt wordt.

 

Beginners guide

Hij is vernieuwd, de officiële Raspberry Beginners Guide. Het boekje is weliswaar in het Engels, maar toont met veel foto’s alles wat je als beginner wilt weten over het systeempje. Het boek telt 244 bladzijden. Wil je de foundation sponsoren, bestel The Official Raspberry Pi Beginner’s Guide dan bij de Raspberry Pi Press store voor slechts 10 pond (gratis verzendkosten). Voor dat je dit doet, is het te volledige boekje ook hier te downloaden: https://www.raspberrypi.org/magpi/issues/beginners-guide

Share
December 2024
January 2025
No event found!

Related Topics