Raspberry Pi als laptop of all-in-one – Ga je Raspberry eens ‘echt’ gebruiken!

About

Raspberry Pi als laptop of all-in-one – Ga je Raspberry eens ‘echt’ gebruiken!

Maak eens een laptop van je Raspberry Pi. Of een all-in-one. Of een arcade machine. Of… Ach, er kan zoveel! En voor veel toepassingen zijn hele leuke kant-en-klare behuizingen beschikbaar!

De Raspberry Pi is een alleraardigst microcomputertje. Dát weten we inmiddels wel bij Linux Magazine. Tegelijkertijd is het ook weer geen complete pc. Hoewel? Tegenwoordig draaien steeds meer diensten gewoon in de cloud. Even je mail checken? Start je browser en breng een bezoek aan Gmail of een andere mailprovider met een web interface. Een tekst tikken kan gemakkelijk in een tekstverwerker of desnoods zelfs in de tekstverwerker van OpenOffice. De Raspberry blijkt onder de streep verrassend veelzijdig. En dat nodigt weer uit tot het inzetten van dit kleine systeem voor meer algemene computertoepassingen. Dankzij diverse handige onderdelen (deels in kitvorm) maak je van je Raspberry Pi een complete laptop. Of ga je liever voor een all-in-one computerbeeldscherm? Er zijn mogelijkheden genoeg.

Pi-Top

Voordat je met een willekeurig Raspberry-project begint, geldt: bezint eer ge begint. Het ombouwen van je Raspberry naar bijvoorbeeld een laptop is namelijk niet echt heel economisch. Je moet het vooral zien als iets waar je plezier aan beleeft, een echt hobbyproject. Ben je simpelweg op zoek naar een goedkope laptop, dan kun je beter ergens een tweedehandsje of iets als een Chromebook scoren. Aan een Raspberry laptop ben je in totaal ook al snel een bedrag richting de 300-400 euro kwijt. Logisch, want een kit als de Pi-Top (https://pi-top.com) kost je op eBay rond de € 250. Dat is nog zonder de Raspberry zelf, dus in totaal ben je al snel ergens richting de € 300 kwijt. Een complete Pi-Top mét Raspberry Pi 3 vonden wij op eBay voor circa € 355. Dat is best veel, dus vanuit kostenbesparing hoef je alvast geen Pi-laptop in elkaar te zetten! Wel is het gewoon een leuk project, dat gemakkelijk aanpasbaar is aan eigen wensen. Als je bovendien niet voor het kant-en-klare model kiest, doe je nog wat aardige knutselervaring op en weet je exact wat er in je apparaat zit.

Helemaal zelf doen

Vind je dit soort bedragen toch net wat te gortig, dan zijn er ook andere mogelijkheden. Als je een beetje handig bent met bijvoorbeeld houtbewerking zou je zelf een mooie ‘laptopkast’ kunnen fabriceren. Koop een passend (liefst touchscreen) LCD-scherm en bouw dat in de behuizing. Dergelijke schermen zijn behoorlijk betaalbaar tegenwoordig. Meest praktisch (ook qua prijs) zijn de exemplaren met een 7 inch schermdiameter en een capacitief aanraakscherm. Er zijn ook (flink goedkopere) resistieve touchscreens, maar die werken niet echt lekker. Je moet dan namelijk harder op het scherm drukken – ook tijdens het slepen – om iets gedaan te krijgen. Kortom: om irritatie te voorkomen, kun je het best kiezen voor een capacitief exemplaar. Op eBay vind je die voor rond de 50 euro, dus dat is best te overzien.

Tekendoos

Koop vervolgens een compact USB-toetsenbord en bouw scherm, Pi en toetsenbord in je houten case. Je zou zelfs voor een ‘tekendoosconstructie’ kunnen kiezen, waarbij je het scherm aan de binnenkant van het deksel monteert en de Raspberry in de kist zelf. Dit heeft als voordeel dat daar bijvoorbeeld ook plek is voor een breadboard, kabels en andere accessoires. Zelfs voor een voeding moet daar wel plek voor overblijven. Als je het een beetje handig aanpakt, ben je onder de €200 klaar en beschik je vervolgens over een praktisch vervoerbaar experimenteersysteem. Omdat de nieuwere Raspberries tegenwoordig ook over ingebouwde Buetooth en WiFi-module beschikken zijn allerlei dongles niet meer nodig. Overigens: om diezelfde reden is het onverstandig om een geheel metalen behuizing te gebruiken. Zou je de Raspberry daar inbouwen, dan zorgt de welbekende Kooi van Faraday er op overtuigende wijze voor dat er geen HF-signaal de Raspberry ooit nog bereikt of (de behuizing) verlaat.

All-in-one

Je kent ze vast wel: duurdere pc’s, die er op het oog uitzien als slechts een beeldscherm. Systemen dus waarbij computer en monitor één geheel vormen, zoals bijvoorbeeld de iMac. Je kunt zelf iets dergelijks in miniatuur opbouwen met de Raspberry. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van deze wel heel betaalbare (€17,95) behuizing, die we vonden op https://www.kiwi-electronics.nl/raspberry-pi-7inch-touchscreen-display-behuizing-zwart?gclid=EAIaIQobChMIp_XjpffM3wIVWOd3Ch2bkwd2EAQYAyABEgJoVPD_BwE. Het is niet alleen een behuizing voor je Raspberry, maar ook een touchscreen. Ideaal voor bijvoorbeeld projecten, die een aanraakinterface nodig hebben. Denk aan bijvoorbeeld een mediaspeler of een regelpaneel. Het betreft een geheel kunststof behuizing, dus ook de nieuwste Raspberries met onboard WiFi en Bluetooth werken er probleemloos in. Alle beschikbare poorten zijn aan de buitenkant beschikbaar, dus je kunt zo een bedraad toetsenbord en muis aansluiten. Een dergelijk systeem voldoet natuurlijk ook best als snelle internetterminal. We gokken echter gezien de prijs, dat de resolutie van het scherm niet bijzonder hoog is. Helaas wordt deze niet vermeld bij het product, maar het zal vermoedelijk iets van 800 x 480 pixels zijn. Prima voor een aanraakinterface met lekker duidelijke en ruim gedimensioneerde knoppen, maar minder geschikt voor lappen tekst op een webpagina. Wil je dat wel? Dan sluit je de Raspberry natuurlijk gewoon via HDMI aan op een televisie of monitor. Op die manier is natuurlijk ook een all-in-one te fabriceren. Koop een simpele (kunststof, we kunnen het niet vaak genoeg herhalen) behuizing voor je Pi en monteer deze achterop een scherm of tv. Of verwerk hem in de voet, mits daar plek voor is. Voor inspiratie kun je eens een kijkje nemen op http://www.mdpub.com/pi/allinone/index.html.

Mediaspeler

Je kunt natuurlijk nog veel meer met je Raspberry Pi doen als het gaat om creatieve projecten. We noemden al even de functie als mediaspeler. Als softwarebasis kan daar het best Volumio (https://volumio.org) voor gebruikt worden. Je Raspberry verandert daarmee tot een compleet op afstand bedienbare streaming mediaspeler. Dat kun je zo laten als het is en je systeem op een hifi-installatie aansluiten via de audio-uitgang. Probleem daarbij is dat de standaard DAC op de Raspberry niet bijzonder goed klinkt. Beter is het om een externe DAC te gebruiken. Hiervoor kun je kiezen voor een universeel exemplaar dat je op een van de USB-aansluitingen inprikt. Of je gaat voor een specifieke Raspberry DAC, die je op het moederbord van het systeem prikt. Op https://www.sossolutions.nl/raspberry-pi/hifiberry vind je diverse oplossingen. Sommige opties zijn behoorlijk aan de prijs, maar je krijgt daar een uitstekende geluidskwaliteit voor terug. Ook kun je een zoekactie op eBay naar Raspberry DAC’s uitvoeren. Zeker Chinese leveranciers bieden aardige opsteekprinten aan, die weinig kosten en toch al beter klinken dan wat de Raspberry zelf aan geluid produceert. Zo’n set is in te bouwen in bijvoorbeeld een oude radio. Zo maak je een apparaat met een retro-uiterlijk, voorzien van de modernste techniek.

Arcadekast(je)

Een laatste aardigheidje dat we je zeker niet willen onthouden, is de Pi als (mini) arcadekast. Daarvoor zijn complete kits beschikbaar, bestaande uit een behuizing, knoppen, joysticks, et cetera. Bekijk bijvoorbeeld het exemplaar op https://www.kiwi-electronics.nl/picade. Als je handig bent, is het natuurlijk ook mogelijk om een eigen arcadekast te bouwen. Zeker de oudere games trekt de Pi qua emulatie moeiteloos. Als software is RetroPie (https://retropie.org.uk) beschikbaar. Of probeer https://www.recalbox.com eens.

Conclusie

Al met al zijn diverse kant-en-klare apparaten met je Raspberry te realiseren. Van laptop tot all-in-one naar mediaspeler en arcade-machine. Omdat de Pi zo lekker goedkoop is staat niets je in de weg om zelfs meerdere van dit soort apparaten te bouwen. In het overgrote deel van de gevallen heb je er dankzij al even kant-en-klare softwaredistributies niet eens programmeerkennis voor nodig.

Share
July 2024
August 2024
No event found!

Related Topics