Hoge vraag naar softwareontwikkelaars, met deze vaardigheden en programmeerkennis in het bijzonder

About

Hoge vraag naar softwareontwikkelaars, met deze vaardigheden en programmeerkennis in het bijzonder

Recruiters anticiperen opnieuw op een uitdagend jaar als het gaat om het inhuren van technisch talent, aangezien de vraag naar softwareontwikkelaars enorm stijgt. Naar verwachting zal het tekort aan softwareontwikkelaars bedrijven hard treffen in 2022. 

Werkgevers vinden het bijzonder moeilijk om kandidaten te matchen met hun gespecialiseerde zakelijke behoeften. Dit jaar behoren webontwikkeling, DevOps en AI/machine learning tot de technische vaardigheden die het meest gezocht worden door tech-recruiters, zo blijkt uit onderzoek. Plannen om full-stack engineers en back-end engineers in dienst te nemen, zullen naar verwachting ook een wervingsuitdaging vormen. Hoewel dit veelvoorkomende rollen zijn in de technische industrie, zeiden recruiters die voor het onderzoek werden ondervraagd, dat er in zulke grote aantallen full-stack en back-end engineers nodig zijn, dat ze moeite zouden kunnen hebben om genoeg van hen te vinden om aan de vraag te voldoen.

Er werd onderzoek gedaan onder 14.000 ontwikkelaars en tech-recruiters door coderingsplatform CodinGame en technisch interviewfacilitator CoderPad. Hieruit bleek dat bijna de helft van de werkgevers moeite heeft om geschikte kandidaten te vinden om technische functies te vervullen. Als gevolg hiervan voorspellen wervingsmanagers dat het werven van gekwalificeerde ontwikkelaars hun grootste wervingsuitdaging van 2022 zal zijn – in navolging van de resultaten van CodinGame’s 2021 Tech Hiring Survey.

Dit jaar hoopt iets meer dan een derde (35%) van de werkgevers meer dan 50 ontwikkelaars in dienst te nemen, terwijl een ambitieuze 15% van plan is meer dan 200 ontwikkelaars aan te nemen, zo ontdekten CodinGame en CoderPad. Maar hoewel 53% van de organisaties hun budget voor het inhuren van ontwikkelaars heeft verhoogd, wordt dit gecompenseerd door een toegenomen vraag naar technische vaardigheden, aangezien de digitalisering bedrijven en industrieën overspoelt.

Als het gaat om programmeertalen, zijn JavaScript, Java en Python de drie belangrijkste talen waarnaar recruiters in 2022 zoeken. Onderzoekers ontdekten dat er meer vraag naar personeel is dan aanbod voor niche-programmeertalen, zoals Clojure en Scala. Er is een tekort aan ontwikkelaars die deze talen machtig zijn, zegt Frederic Desmoulins, mede-oprichter en CEO van Codin Game. “Deze programmeertalen worden niet op school of aan de universiteit onderwezen, en veel ontwikkelaars zijn zich er misschien niet van bewust dat er vraag is naar deze talen”, vertelde Desmoulins aan ZDNet.

“Het zijn technologieën die de voorkeur hebben van CTO’s die iets anders willen proberen omdat ze in functionele talen geloven. Er is een visie dat functionele talen minder ‘bijwerkingen’ hebben dan andere programmeertalen, dus ze zijn gemakkelijker te testen met minder regressie.”

Go- en Swift-ontwikkelaars zien ook een grote vraag. Go wordt steeds vaker gebruikt binnen DevOps, terwijl Swift de programmeertaal is die nu wordt gebruikt om apps voor Apple iOS-apparaten te bouwen. “Het is een vrij nieuwe taal en ontwikkelaars die Swift hebben geadopteerd zijn schaars”, zegt Desmoulins. “Er is veel vraag naar DevOps-specialisten sinds de pandemie toesloeg. Veel DevOps-tools zijn geschreven in Go, maar met een tekort aan DevOps-experts is er ook een gebrek aan ontwikkelaars met Go-expertise.”

Kracht van onderhandelen

De toegenomen behoefte aan softwarevaardigheden naarmate bedrijven hun personeel naar de cloud verplaatsen en nieuwe digitale aanbiedingen lanceren, geeft software- en IT-professionals nog meer onderhandelingsmacht.

CodinGame en CoderPad merkten op dat een deel van de reden waarom recruiters hun budget voor het inhuren van ontwikkelaars in 2022 hebben verhoogd, is vanwege de toegenomen concurrentie om softwarevaardigheden, wat betekent dat ontwikkelaars hogere salarissen kunnen eisen. Deze concurrentie wordt verder vergroot door massale werving, aldus het onderzoek, waarbij het percentage recruiters dat voor 201-500 ontwikkelaarsposities inhuurt sinds 2021 is verdubbeld en het aantal recruiters dat inhuurt voor meer dan 500 ontwikkelaars met 50% toenam.

Het onderzoek suggereerde dat meer werkgevers zich tot freelancers en aannemers wenden om hun vaardigheidskloof te dichten: 42% van de recruiters zei dat ze tijdens de pandemie meer afhankelijk waren van tijdelijke werknemers. Onderzoekers merkten op dat ontwikkelaars “meer opties hadden om uit te kiezen met de wereldwijde acceptatie van werken op afstand”, waarbij 66% van de ontwikkelaars vanwege COVID-19 is overgestapt op werken op afstand.

Technische werknemers willen graag dat deze trend ook na de pandemie voortduurt: 70% van de ondervraagde ontwikkelaars zei dat ze op afstand willen werken, waarbij 33% de voorkeur gaf aan fulltime telewerken en 37% hun tijd wilde verdelen tussen thuis en op kantoor. Dit sluit aan bij wat recruiters bieden, blijkt uit het onderzoek: een op de drie werkgevers biedt volledig externe functies aan, terwijl 29% flexibele ‘hybride’ opties biedt.

“Dit is goed nieuws, aangezien het beperken van berichten van ontwikkelaars tot het kantoor een onfeilbare manier is om het personeelsbestand te verkleinen en minder aantrekkelijk over te komen dan de aanbiedingen van concurrenten”, staat in het rapport.

 

Bron: ZD Net

Share
June 2024
July 2024
No event found!

Related Topics