RasPBX: telecom in eigen beheer Laat de Raspberry Pi maar rinkelen!

About

RasPBX: telecom in eigen beheer Laat de Raspberry Pi maar rinkelen!

Een commerciële telefooncentrale voor je thuiswerkplek is vaak prijzig of beperkt in bijvoorbeeld de aansluitmogelijkheden. Met RasPBX daarentegen verander je een goedkope Raspberry Pi in een heuse telefooncentrale. Sluit hierop VoIP-toestellen aan, je mobiel of PC. Voicemail via e-mail? Geen probleem! Lees in dit artikel hoe je een dergelijk telefoonsysteem opzet met alle toeters en bellen. 

Serge Gielkens

De basis van RasPBX is Asterisk. Deze applicatie verzorgt de functie van telefooncentrale. In het Engels heet dat een private branch exchange (PBX). Om de configuratie van Asterisk te vergemakkelijken heb je een webinterface. Die heet FreePBX. Het project RasPBX heeft dit alles geschikt gemaakt voor de Raspberry Pi en op een kant-en-klaar image geplaatst ter download.

Wifi werkt niet meteen op RasPBX. Sluit daarom een ethernetkabel aan, zodat je met SSH kunt inloggen. Daarnaast werken VoIP-toestellen veelal ook alleen via de draad vanwege de stabiliteit. Het is dan handig dat RasPBX op hetzelfde netwerk zit. Log in als root met het wachtwoord raspberry:

ssh root@raspbx.local

En start de menugestuurde configuratie op met het commando raspi-config.

Centrale inrichten

RasPBX claimt niet automatisch alle ruimte van het microSD-kaartje. Pas dat aan via de optie Advanced Options –> Expand Filesystem. Verder hanteert RasPBX als tijdzone Europe/London, waardoor je een uur achterloopt. Ga naar Localisation Options -> Change Timezone en verander London in Amsterdam.

Naast het VoIP-toestel gebruiken we straks ook de smartphone via wifi. Activeer dat op RasPBX, zodat Asterisk rechtstreeks het telefoonverkeer tussen het bedrade en draadloze netwerk kan verzorgen. Ga daartoe naar Network Options -> Wi-fi. Kies als land Nederland en voer het SSID met het wachtwoord in van je router.

Verlaat nu het configuratiemenu via Finish. Op de vraag om de Raspberry Pi te herstarten kies je yes. Ga vervolgens met je webbrowser naar raspbx.local. Maak in de webinterface een administrator aan. Verander eventueel bij System Identifier de naam van je telefooncentrale in iets sprekenders, bijvoorbeeld Mijn telefooncentrale, en klik rechtsonder op Setup System.

Nummers instellen

In de wereld van PBX spreek je niet van telefoons, maar van extensies. Voer die als eerste op via de webinterface. Klik hiervoor op FreePBX Administration en log in als de zojuist aangemaakte administrator. Je krijgt de eerste keer nog de te gebruiken taal en tijdzone te zien. Verander hier niets en klik op Submit.

Webinterface van RasPBX.
Webinterface van RasPBX.

Je bent nu in het dashboard. Ga hier naar Applications -> Extensions en klik op Quick Create Extension. Controleer dat het type op SIP staat, het standaard telecommunicatieprotocol. Geef bij Extension Number het telefoonnummer op. Dat mag je nu helemaal zelf bepalen! Wij kiezen 1. Bij Display Name geef je op onder welke naam telefoontjes van dit nummer verschijnen. Dat kan je eigen naam zijn, maar ook CEO of HR.

Bij stap twee stel je het wachtwoord voor voicemail in. Doe je dit niet, dan wordt dat identiek aan het telefoonnummer. Als in dat geval een gebruiker de eerste keer zijn voicemail wil beluisteren, start eerst een telefonische wizard om de welkomstboodschap en het wachtwoord in te stellen. Nadat je op Finish hebt geklikt, is de configuratie nog niet actief. Druk daartoe helemaal bovenin op Apply Config.

Om te communiceren met Asterisk hebben telefoons zelf ook een wachtwoord nodig. Die is al automatisch voor je gegenereerd. Je vindt hem door in de lijst van extensies bij Actions op het edit-icoontje te klikken. Beweeg de muis boven het veld Secret om de string te zien. Als je dit wachtwoord aanpast, klik dan helemaal rechtsonder op Submit en wederom op Apply Config.

Voicemail finetunen

Om Asterisk Nederlands te laten praten ga je naar Admin -> Sound Languages. Zoek in de lijst met talen naar Dutch en klik op het dowload-icoontje om de installatie te starten. Activeer nu Nederlands via de knop Settings bovenaan de lijst. Selecteer Dutch als Global Language, klik op Submit en tenslotte op Apply Config.

Voor een notificatie via e-mail in geval van voiceberichten ga je naar Applications -> Extensions. Klik op het edit-icoontje van een extensie en ga naar het tabblad Voicemail. Voer daar het adres in bij Email Address. Wil je het geluidsbestand erbij van het bericht, zet dan Email Attachment op Yes.

Om voicemail te beluisteren zijn er twee nummers. Met *97 bel je de voicemailbox behorend bij het toestel waarmee je op dat moment belt. Met *98 kies je zelf van welke telefoonnummer je de berichten wil beluisteren. Dergelijke speciale telefoonnummers pas je aan via Admin -> Feature Codes.

VoIP-telefoon

Huidige toestellen hebben meestal een webinterface voor de configuratie. Dat geldt ook voor onze Aastra 6731i. Daar log je in als administrator om vervolgens bij Global SIP de gegevens van de extensie in te vullen. Het nummer van de extensie gebruik je zowel bij Phone Number als Authentication Name. Bij andere merken kom je ook namen als caller name of userID tegen. Verder voer je het wachtwoord in, dat wil zeggen de secret. Bij Proxy Server geef je het IP-adres van de RasPBX op. Proxy is de gebruikelijk SIP term voor telefooncentrale. Vul dat adres ook in bij Registrar Server, anders kun je weliswaar zelf telefoneren, maar niet gebeld worden.

Softphone

Voor je laptop of smartphone heb je een softwarematige telefoon nodig. Dat heet SIP client, maar vaak zie je simpelweg het woord softphone. Als voorbeeld gebruiken we Linphone, zowel beschikbaar voor Linux als voor Android en iOS.

Videobellen met Linphone.

Start op je PC Linphone op en klik rechtsonder op USE A SIP ACCOUNT. Vul bij Username het nummer van een andere extensie in, bij SIP Domain het IP-adres van de RasPBX en bij Password de secret. Klik op USE om weer terug te keren naar het hoofdscherm. Om je VoIP-toestel te bellen tik je bovenin het nummer in, in ons geval 1. Er verschijnt nu een rijtje icoontjes. Klik op de middelste met het telefoonsymbool, et voilà, je VoIP-toestel begint te rinkelen.

Op je mobiel verloopt de configuratie vrijwel identiek. Gebruik als IP-adres nu het draadloze adres van RasPBX. Selecteer verder bij TRANSPORT de optie UDP in plaats van TLS. Ga na het aanmaken van je account via het hamburgermenu naar de settings. Haal bij de instellingen voor je SIP account helemaal onderaan bij Prefix het landnummer 31 weg. Zorg dat wifi aanstaat en je bent klaar om met je laptop of VoIP-toestel te bellen.

Linphone ondersteunt ook videobellen. Activeer daarvoor wel in de webinterface van RasPBX Video Support in het menu Settings -> Asterisk SIP Settings. Vink daar tevens de codec vp8 aan.

 

Share
November 2024
December 2024
No event found!

Related Topics