Red Hat Enterprise Linux 8.4 arriveert en brengt Linux naar de rand van computing. De nieuwste versie van het Linux-besturingssysteem van Red Hat is ontworpen om op de computer te worden geïmplementeerd.
Arpit Joshipura, de algemeen manager van netwerken van de Linux Foundation , zei ooit ” edge computing zal cloud computing inhalen ” tegen 2025. Met edge computing bedoelde Joshipura open reken- en opslagbronnen die vijf tot twintig milliseconden verwijderd zijn. Dat was vroeger heel gewoon. Het waren de computers in onze serverruimte. Nu vertrouwen we in plaats daarvan vaak op cloud computing. Maar Red Hat, nu in de eerste plaats een hybride cloudbedrijf , herinnert ons eraan dat de nieuwste versie van Red Hat Enterprise Linux (RHEL) ook geweldig is voor uw lokale en edge-servers.
Ze hebben reden om IT-leiders hieraan te herinneren. Een recent onderzoek van de Linux Foundation, 2021 State of the Edge , voorspelt dat we tegen 2025 tussen het Internet-of-Things (IoT) en edge-gerelateerde apparaten ongeveer 90 zettabytes aan gegevens moeten verwerken. Dat zijn heel veel gegevens!
Om het te beheren, stelt Red Hat voor dat u de software gebruikt, met RHEL 8.4 als basis voor uw edge-ready technologiestack. Naast RHEL 8.4 omvat dit de nieuwe Red Hat OpenShift Plus , die ondersteuning biedt voor clusters met drie knooppunten en knooppunten voor externe werkers, waardoor het mogelijk wordt Kubernetes in te zetten op randapparatuur met een laag vermogen.
RHEL 8.4’s Image Builder ondersteunt nu het maken van installatiemedia op maat gemaakt voor bare metal. Dat is handig als u een gemeenschappelijke basis wilt behouden in losgekoppelde edge-omgevingen.
De Red Hat Universal Base Image (UBI) , waarmee je kleine RHEL-instanties kunt bouwen om in containers te draaien, is ook verbeterd. Met UBI kunt u nu gemakkelijker kiezen welke functies van het besturingssysteem, zoals SELinux- beveiliging, u wilt behouden in uw container Linux. Voor edge computing is UBI nu beschikbaar in een lichtgewicht (micro) afbeelding.
RHEL 8.4’s Podman , Red Hat’s op open standaarden gebaseerde container-engine voor hybride cloud-containerbeheer, is ook verbeterd. Nu, ongeacht waar uw containers zich bevinden – lokaal, datacenter of cloud, Podman 3 stelt u in staat ze te beheren. De beste verbetering is dat u automatische updates van de containerimage kunt uitvoeren. Met een beetje elleboogvet en Ansible DevOps kunt u uw containers laten controleren met uw favoriete containerregister en de release van uw favoriete containerimage naar beneden halen en installeren. Verstandig gebruikt – geen containers uit een onbetrouwbaar openbaar register grijpen – dit kan een realtime besparing opleveren.
RHEL 8.4’s Application Stream, die u de mogelijkheid geeft om op een vertrouwde versie van een taal of tool te blijven – zoals GCC, Node.js of Ruby – of om bij te werken naar een nieuwere versie van de taal, heeft nu nieuwe aanbiedingen . De vernieuwde Streams bevatten recente databaseversies – PostgreSQL 13, Redis 6 en MariaDB 10.5 – en programmeertalen en compilers – Go 1.15, Rust 1.49, Python 3.9 en LLVM / Clang.
Sysadmins zullen blij zijn met de nieuwe RHEL omdat het beheren van abonnementen eenvoudiger is gemaakt. Zoals Joe Brockmeier, hoofdredacteur van de Red Hat Blog , opmerkte: “De tijd die ik besteed aan het beheren van abonnementen is het meest lonende deel van mijn werk ‘, zei nog nooit een systeembeheerder. Met dat in gedachten, een van de verbeteringen die we ‘ opnieuw uitrollen met RHEL 8.4 is een betere ervaring voor abonnementenbeheer.”
Dit komt doordat RHEL niet langer abonnementstoewijzing vereist. In plaats daarvan kunt u gestroomlijnde services gebruiken, zoals aanpasbare afbeeldingen en abonnementsbeheer, zonder extra stappen. RHEL biedt ook verbeterde zichtbaarheid van abonnementsimplementatie in hybride clouds.
Vooruitkijkend, als technische preview, is er een nieuw shell-commando rhc, om de hostregistratie en -beheer te vereenvoudigen. Nu kunt u met een enkele opdracht een host registreren voor Red Hat Subscription Management en Red Hat Insights. Het laat je ook de Insights-services definiëren die beschikbaar zijn en aanvullende pakketten zoals OpenSCAP installeren.
Om u te helpen bij het beheren van uw RHEL-servers, waar ze zich ook bevinden, kunt u met de verbeterde interface van de webconsole live en historische prestatiestatistieken bekijken over CPU, geheugen, netwerk en opslag. Dit is een grote hulp, zowel bij het opsporen van problemen als om u gewoon te laten zien wat er op een bepaald moment of in het verleden met uw servers gebeurt.
De prestatiebewakingstool van Co-Pilot (PCP) is ook verbeterd. Het stelt u nu in staat om prestatiegegevens in bijna realtime te bewaken en te beheren. U kunt nu ook een reeks datapunten verzamelen, deze visualiseren met Grafana-dashboards , regels instellen en worden gewaarschuwd wanneer aan bepaalde prestatiedrempels wordt voldaan. Al met al, alleen al voor deze meer sysadmin-vriendelijke functies, zou ik, als voormalig sysadmin, overwegen om te upgraden naar RHEL 8.4
De nieuwe RHEL 8.4 is binnenkort beschikbaar voor alle actieve RHEL-abonnementen via de Red Hat Customer Portal.