Starten met Linux Mint – Eerst uitproberen, dan pas installeren!

About

Starten met Linux Mint – Eerst uitproberen, dan pas installeren!

Ben je benieuwd naar Linux Mint, maar kijk je er tegenop om het op jouw Windows-schijf te installeren? We tonen je hier twee manieren om Mint uit te testen zónder jouw Windows-installatie te raken.

Auteur: Filip Vervloesem

Ook al zijn we groot fan van Linux Mint, we begrijpen dat niet iedereen zomaar kan overstappen. Misschien wil je Linux Mint eerst grondig testen voordat je het naast je vertrouwde Windows-omgeving installeert? Geen probleem! Mint biedt verschillende methodes om het systeem eerst rustig te testen. De installer voor Linux Mint is namelijk een live omgeving. Dat betekent dat je het volledige besturingssysteem vanaf een usb-stick start én meteen gebruikt. Zo krijg je direct een eerste indruk van de look-and-feel en de standaardapplicaties in Linux Mint. Ook is het een prima methode om snel te testen of al jouw hardware out-of-the-box werkt in Mint. Controleer zeker even of alles netjes werkt: beeldscherm, webcam, luidsprekers, microfoon, geheugenkaartlezer, printer, scanner, enz.

Een eerste test

Werkt een bepaald apparaat niet, dan hoef je nog niet meteen te wanhopen. Mogelijk bestaat er een oplossing om de hardware wél aan de praat te krijgen in Linux Mint. Vaak heb je daarvoor wel enige kennis nodig van de commandline. Heb je daar geen zin in en ken je niemand die je kan helpen? Dan weet je nu al dat Linux Mint geen optie is voor jouw hardware. De live omgeving is trouwens niet handig om Linux Mint voor langere duur te testen. Al jouw wijzigingen aan het systeem gaan immers verloren, zodra je je PC uitschakelt. Aangepaste instellingen en extra geïnstalleerde software blijven dus niet bewaard. De live omgeving is enkel geschikt voor een korte, eerste kennismaking. Wil je Linux Mint langer testen zónder het op jouw bootschijf te installeren, dan heb je verschillende opties. Wij bespreken er twee in dit artikel: een virtual appliance en installatie op een externe schijf.

Virtual appliance

Een virtual appliance is een kant-en-klare installatie van Linux Mint die je binnen een virtualisatieprogramma draait. Een prima keuze daarvoor is Oracle’s gratis VirtualBox-pakket. Je downloadt het voor Linux, Windows of macOS via https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads. Vervolgens heb je nog een appliance nodig van Linux Mint. Op https://www.osboxes.org/linux-mint vind je downloads voor verschillende edities van de laatste Linux Mint-versies. (Elders in dit blad lees je een korte vergelijking tussen de verschillende edities.)

Is dit je eerste kennismaking met Linux Mint, dan raden we je aan om de ‘VirtualBox (VDI) 64bit Cinnamon Version’ van Linux Mint 19.1 te downloaden. De logingegevens voor de appliance vind je onder de Info-tab. De download is in 7z-formaat gecomprimeerd. Kan je dat bestand niet uitpakken? Installeer dan 7-Zip (in Windows) of p7zip (in Linux). Na het uitpakken, zie je een .vdi-bestand van ongeveer 7GB groot.

Installatie

Open VirtualBox en klik op ‘New’. Vul een naam in voor jouw virtuele machine en kies ‘Linux’ als type en ‘Ubuntu (64-bit)’ als versie. Kies vervolgens hoeveel ram je wilt geven aan de appliance, bijvoorbeeld 2GB als je computer over 8GB beschikt. Kies daarna ‘Use an existing virtual hard disk file’ en selecteer nu het .vdi-bestand dat je gedownload hebt. Klik tot slot op ‘Create’ en daarna op ‘Start’ om de appliance te starten. Vul het wachtwoord ‘osboxes.org’ in om in te loggen. Je komt nu in een volledig geïnstalleerde Linux Mint-omgeving terecht. Wijzigingen die je hier doorvoert, worden wél bewaard. Pas dus naar hartenlust zaken aan (zoals taal en toetsenbord) en installeer extra software als je bepaalde applicaties mist.

Voor- en nadelen

Een appliance heeft verschillende voordelen:

  • Je kan erg snel met Linux Mint starten.
  • Je test Linux Mint binnen je vertrouwde desktop (Linux of Windows) en kan dus multitasken tussen beide besturingssystemen.
  • Je hoeft niet meteen volledig over te stappen op Mint: je kan -als je dat wilt- applicatie per applicatie switchen van Windows naar Linux.

Nadelen zijn er natuurlijk ook:

  • Aangezien je op virtuele hardware draait, weet je niet of al jouw hardware probleemloos werkt. Controleer dat eerst even via de live omgeving.
  • Je hebt de installatie niet kunnen aanpassen naar jouw wensen en hebt nog geen ervaring opgedaan met de installer.
  • De performance is minder goed dan in een reguliere installatie.
  • Wil je volledig overschakelen op Linux Mint, dan moet je hoe dan ook een nieuwe installatie uitvoeren.

Een appliance is dus altijd een tijdelijke oplossing. Gebruik je de appliance gedurende een lange tijd en heb je intussen veel instellingen aangepast en documenten bewaard? Dan kost het wel wat tijd om die allemaal over te zetten naar een nieuwe Linux Mint-installatie op je bootschijf. Houd dat zeker in je achterhoofd terwijl je de appliance test!

Met een appliance kan je in minder dan 10 minuten aan de slag.

 

Installatie op externe opslag

De tweede methode is Linux Mint installeren op een externe schijf. Daarvoor heb je een usb-stick nodig om de installer te starten en een tweede usb-stick of een externe schijf waarop je Linux Mint installeert. Download eerst het iso-bestand met de Mint live omgeving vanaf https://linuxmint.com/edition.php?id=261. Download vervolgens Etcher voor Windows, macOS of Linux (https://www.balena.io/etcher) en gebruik die tool om een bootable usb-stick te maken. Koppel de externe schijf aan en herstart vervolgens je computer. Druk op F10, F12 of Esc zodra je computer begint te booten om het BIOS bootmenu te openen. De precieze sneltoets verschilt van merk tot merk en wordt meestal enkele seconden onderaan het scherm getoond. In het bootmenu kies je je usb-stick om Linux Mint te starten. Dubbelklik tot slot op ‘Install Linux Mint’ om de installer te starten.

Goed opletten

We stippen hier kort de stappen aan die specifiek zijn voor een installatie op een externe schijf. Onder ‘Installatietype’ kies je de laatste optie (“Iets anders”). Selecteer vervolgens de externe schijf (bijvoorbeeld /dev/sdb) en klik op ‘Nieuwe partitietabel’. Selecteer het item ‘vrije ruimte’ onder die schijf en klik op het +-knopje. Kies onder ‘Aankoppelpunt’ de optie ‘/’ en klik op ‘OK’. Onder ‘Apparaat waarop de opstartlader geïnstalleerd wordt’ kies je dezelfde schijf. Klik tot slot op ‘Installeer nu’ om de installatie te starten. Controleer in het overzichtsvenster goed of er niets gewijzigd zal worden aan een andere schijf dan degene die jij gekozen had (sdb in ons voorbeeld). Is dat wél het geval, ga dan terug en kijk de partitie-instellingen na. Tijdens onze test wilde de installer bijvoorbeeld de swap-partitie van een bestaande Linux-installatie op een andere schijf gebruiken. Na installatie start je Linux Mint door jouw externe schijf te kiezen in het eerder vermelde BIOS bootmenu.

Deze aanpak lost alle nadelen van een virtual appliance in één keer op. Je weet meteen of je hardware correct werkt en je kan de installatie naar wens aanpassen. Gebruik je een snelle usb-stick of schijf, dan is de performance prima. Daardoor hoef je Mint achteraf misschien niet eens meer op je interne bootschijf te installeren. Maar voor een laptop is dat uiteraard wel handiger. De nadelen? Het is lastiger om te installeren dan een virtual appliance én je bent steeds gebonden aan één besturingssysteem. Wil je gaandeweg overstappen van Windows naar Linux, dan zal je geregeld moeten rebooten.

Een installatie op externe schijf kost meer tijd, maar is een stuk flexibeler.

 

 

Share
April 2024
May 2024
No event found!

Related Topics